Στη θέση των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτηρίων αναμένεται να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου και πάρκα.
Στη κατεδάφιση επικίνδυνων κτιρίων σε 21 περιοχές προχωρά ο Δήμος Αθηναίων, με στόχο μια ασφαλέστερη πόλη. Τα προς κατεδάφιση κτίρια ανέρχονται σε περισσότερα από 70 και στην πλειονότητα τους έχουν χαρακτηριστεί επικινδύνως ετοιμόρροπα.
Οι αυτοψίες των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου συνεχίζονται, με τη λίστα των κτιρίων που πρόκειται να κατεδαφιστούν να μεγαλώνει. Ο προϋπολογισμός για το έργο προέρχεται από πόρους του δήμου κι ανέρχεται σε 4 εκατομμύρια ευρώ. Στόχος της δημοτικής Αρχής είναι να διαμορφωθούν χώροι πρασίνου και πάρκα στα σημεία, όπου θα πραγματοποιηθούν κατεδαφίσεις.

Οι κατεδαφίσεις κτισμάτων, που έχουν ξεκινήσει ή δρομολογηθεί, αφορούν στις περιοχές: Κολωνός, Κεραμεικός, Πλάκα, Πατήσια, Βοτανικός, Γκάζι, Ριζούπολη, Κουκάκι, Κυψέλη, Μεταξουργείο, Νέος Κόσμος, Θησείο, Λόφος Σκουζέ, Αμπελόκηποι, Σεπόλια, Ρουφ, Γκύζη, Παγκράτι, Εξάρχεια, Πολύγωνο και Σταθμός Λαρίσης.
Το έργο αφορά:
– Στην κατεδάφιση οικοδομών ή κατασκευών, για τις οποίες έχει συνταχθεί Πρωτόκολλο Επικινδύνως Ετοιμόρροπου, ύστερα από ενέργειες της αρμόδιας Υπηρεσίας Δόμησης (ΥΔΟΜ) και το οποίο έχει κοινοποιηθεί νομίμως στους φερόμενους ιδιοκτήτες.

– Στην κατεδάφιση ρυμοτομούμενων κτιρίων, για τα οποία έχουν ολοκληρωθεί οι νόμιμες διαδικασίες για τη ρυμοτόμηση τους.
– Στην καθαίρεση επικίνδυνων στοιχείων ή τμημάτων οικοδομών ή κατασκευών (κονιαμάτων, κεραμιδιών, γείσων κ.λ.π.), που κρίνονται ως επαρκή μέτρα, ύστερα από ενέργειες της αρμόδιας ΥΔΟΜ, για την αποσόβηση του κινδύνου, σε περιπτώσεις αμελούντων ή αγνώστων ιδιοκτητών.

– Στην εφαρμογή μέτρων ασφαλείας για την προστασία από επικίνδυνες ή επικινδύνως ετοιμόρροπες οικοδομές ή κατασκευές (συλλεκτήρια, πετασμάτα επί πακτώσει ή επί ικριωμάτων, αντιστηρίξεις, υποστυλώσεις, επενδύσεις με μεταλλικά πλέγματα κ.λ.π.).
Η διαδικασία
Οι κατεδαφίσεις εκτελούνται δια χειρός ή με μηχανικά μέσα και πραγματοποιούνται με προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές συνθήκες, ώστε να αποφεύγεται η πρόκληση κραδασμών ή βλαβών σε γειτονικά κτήρια.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είναι ευθύνη των ιδιοκτητών των ακινήτων: η συνεχής συντήρηση και διατήρησή τους σε κατάσταση που να μην αποτελούν κίνδυνο για τους χρήστες, τους διερχόμενους και τα όμορα ακίνητα ή την ξένη περιουσία, να μην προσβάλλουν το φυσικό, πολιτιστικό και πολεοδομικό περιβάλλον, να μην υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής της περιοχής τους και η ταχεία και εμπρόθεσμη εφαρμογή των υποδεικνυόμενων από το αρμόδιο όργανο μέτρων άρσης του κινδύνου.

Το έργο της αξιολόγησης πραγματοποιεί ειδική επιτροπή του δήμου, η οποία κρίνει εάν ένα κτίριο είναι επικινδύνως ετοιμόρροπο ή όχι. Αφού δώσει την έγκρισή της, ο δήμος οφείλει να παρέμβει. Οι ιδιοκτήτες ειδοποιούνται να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες. Εάν δεν συμβεί αυτό, τότε ο δήμος αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας τη διαδικασία.
Τονίζεται πως τα κτίρια που κατεδαφίζονται δεν έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα από το υπουργείο Πολιτισμού.