Νέα δεδομένα στη δίκη του πατρός Αντώνιου Παπανικολάου

chat icon
Link copied!

Σε αποκαλύψεις που ρίχνουν νέο φως στη δίκη για τις καταγγελίες κακοποιητικών πρακτικών στην «Κιβωτό του Κόσμου» προχώρησε πρώην τρόφιμος της δομής που υποστήριξε ότι δέχτηκε οικονομικά ανταλλάγματα προκειμένου να ανακαλέσει τη δήλωση προς υποστήριξη κατηγορίας για τον πατέρα Αντώνιο.

Η αποκάλυψη προηγήθηκε από δήλωση του συνηγόρου του μάρτυρα, ο οποίος ανέφερε πως υπήρξε «άσκηση πίεσης» και «προσπάθεια επηρεασμού» του πελάτη του.

Advertisement
Advertisement

Πρόεδρος: Γιατί αλλάξατε την αρχική σας κατάθεση; Σας απείλησε κάποιος;

Μάρτυρας: Όχι. Είδα τον πατέρα Αντώνιο.

Πρόεδρος: Σας πίεσε κάποιος; Φοβηθήκατε;

Μάρτυρας: Όχι.

Πρόεδρος: Τότε γιατί αποφασίσατε να αλλάξετε τη μαρτυρία σας;

Μάρτυρας: Γιατί ήθελα να αθωωθεί ο πατέρας Αντώνιος. Όχι οι άλλοι.

Advertisement

Πρόεδρος: Πότε έγινε αυτή η προσέγγιση;

Μάρτυρας: Τετάρτη βράδυ, λίγο πριν από τη δίκη.

Πρόεδρος: Σας έδωσαν κάτι;

Advertisement

Μάρτυρας: Ήμασταν σε σπίτι φίλου και μας έδωσαν χρήματα. 100 ευρώ σε καθέναν και 300 σε έναν ακόμη. Τα έφερε ο γιος του πατέρα Αντώνιου.

Δίκη πατρός Αντώνιου Παπανικολάου: Η κατάθεση της Θεώνης Κουφονικολάκου

Αμέσως μετά κατέθεσε η βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη για τα δικαιώματα του παιδιού, Θεώνη Κουφονικολάκου, η οποία μετέφερε την εμπειρία της από τη δομή και τις μαρτυρίες που είχε συλλέξει από τρόφιμους.

Advertisement

«Με το που μπήκαμε, είδαμε σε περίοπτη θέση ένα πορτρέτο του πατέρα Αντώνιου. Δεν είναι η εικόνα που συναντάς σε μια προνοιακή δομή», σημείωσε. Στην κατάθεσή της περιέγραψε περιστατικά αυστηρής τιμωρίας και ψυχολογικής πίεσης.

«Σε περίπτωση κλοπής, όλα τα παιδιά όφειλαν να μη μιλούν στο παιδί που θεωρούνταν υπεύθυνο. Άλλο παιδί ζήτησε συγγνώμη γονατιστό. Μας είπαν για σωματική εργασία στα μαγειρεία, για στέρηση επικοινωνίας με τις οικογένειές τους και για χρήση του “play room” ως χώρου απομόνωσης».

Η μάρτυρας τόνισε ότι αρκετά από τα παιδιά είχαν συναισθήματα φόβου, ενοχής και αμφιθυμίας. «Ένα παιδί είπε “με έβαλαν σε απομόνωση, αλλά είχαν δίκιο”. Αυτή είναι η κανονικοποίηση της βίας», είπε χαρακτηριστικά.

Advertisement

Εφέτης: Δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί ένα παιδί να φοβάται και να αγαπά ταυτόχρονα.

Advertisement

Μάρτυρας: Αυτό συμβαίνει στα παιδιά που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία. Συχνά αγαπούν ακόμη και εκείνους που τα κακοποιούν.

Εφέτης: Δηλαδή κάποια παιδιά αγαπούσαν τον πατέρα Αντώνιο;

Μάρτυρας: Κάποια ναι.

Advertisement

Εφέτης: Είναι όμως αυτό αγάπη ή απλώς φόβος που ερμηνεύεται σαν αγάπη;

Μάρτυρας: Κάποια παιδιά τον είδαν ως πατρική μορφή. Μπορεί ένα παιδί να αγαπά και ταυτόχρονα να υφίσταται κακοποίηση. Αυτό είναι ο μηχανισμός της συναισθηματικής εξάρτησης.

Πηγή: dikastiko.gr