Μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Ο Γρηγόρης Ράπανος συστήνεται με μια «Κραυγή Ελευθερίας» που ενώνει την προσωπική του κληρονομιά με το συλλογικό μας παρελθόν.
Γνώρισα τον Ρομπέρ – μου έφτιαξε τον μύθο ενός ολόκληρου καιρού, από χειμώνα σε άνοιξη, ακουμπισμένο στο γραφείο μου – στις σελίδες βιβλίου του Γρηγόρη Ράπανου ‘’Κραυγή Ελευθερίας’’ (GUTENBERG). Σπάνια ένα ιστορικό μυθιστόρημα πέρα από την πλοκή και ανάδειξη των ιστορικών γεγονότων, σε κατακτά με έναν διακριτικό λυρισμό που σε κάνει να οικειοποιηθείς το αλλοτινό περιβάλλον του.
Η ιστορία του βιβλίου του μιλά για έναν νεαρό Γάλλο υποστηρικτή του Ναπολέοντα που κατατάσσεται στον στρατό για να πολεμήσει κατά των Άγγλων στο Βατερλώ. Ο Ρομπέρ ωστόσο επιχειρεί να καταφύγει στην Αίγυπτο αλλά τελικά καταλήγει στην Ελλάδα για να συμπράξει με συνείδηση αλλά και συναίσθημα, στον αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία.
Στο μυθιστόρημα, με θαυμάσια γραφή, μοντάρονται αφηγηματικά και σκηνές μιας καθημερινής αλήθειας. «…θα ήθελα να ταξιδέψω και να γνωρίσω τον υπόλοιπο κόσμο, να δω τον Νέο Κόσμο, που έχω ακούσει τόσα γι’ αυτόν, αλλά και άλλες χώρες μακρινές, να δω πως ζουν αυτοί οι άνθρωποι…Η κουβέντα των δύο νέων συνεχίστηκε γύρω από τα μέρη που επιθυμούν να ταξιδέψουν, τα όνειρα τους και άλλα πολλά. Πριν το καταλάβουν είχαν κάνει τον γύρο του πάρκου πάνω από δύο φορές και είχε πάει σχεδόν απόγευμα. Ο Ρομπέρ συνόδεψε την Κοραλίν έως την πόρτα του σπιτιού της».
Γεννημένος στο Παρίσι, και μεγαλωμένος στη γαλλική πρωτεύουσα έως τα πρώτα χρόνια της ζωής του, ο Γρηγόρης Ράπανος έχει μελετήσει σε βάθος τον γαλλικό πολιτισμό ενώ αφιερώνει το βιβλίο του στους Έλληνες γονείς του, Βασίλη και Σοφία. Ο πατέρας του, ακαδημαϊκός Βασίλης Ράπανος, γνωστός τραπεζίτης, ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σηματοδοτεί την δική του ιστορία, καθώς στη διάρκεια της δικτατορίας φυλακίστηκε για τέσσερα χρόνια για την αντιδικτατορική δράση του.
– Πώς αποφασίζετε να γράψετε ένα ιστορικό μυθιστόρημα- είναι η επιρροή από τα διαβάσματα σας, είναι η αγάπη σας στην ιστορία; Τι σάς ενέπνευσε;
Η ιστορία ήταν από τα πιο αγαπητά μου μαθήματα σε όλα τα μαθητικά μου χρόνια. Διάβαζα και διαβάζω πολλά ιστορικά μυθιστορήματα. Από τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα με εντυπωσίασαν η Γαλλική Επανάσταση και ο απελευθερωτικός αγώνας των Ελλήνων για να αποτινάξουν τον Τουρκικό ζυγό. Σιγά σιγά γεννήθηκε στη φαντασία μου η ιδέα να συνδέσω αυτά τα δύο μεγάλα γεγονότα.
– Επιλέγετε την ένδοξη ιστορική περίοδο των Ελλήνων αλλά ο ήρωας σας είναι Γάλλος και με τη δράση του ξετυλίγονται πτυχές της γαλλικής/ευρωπαϊκής ιστορίας της εποχής. Η σχέση σας με τη Γαλλία έχει να κάνει με αυτόν τον σχεδιασμό;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι συμπαθώ ιδιαίτερα τη χώρα που γεννήθηκα, αν και δεν έζησα εκεί παρά μόνο μέχρι την ηλικία των τριών ετών. Επιπλέον θαυμάζω την ιστορία και τον πολιτισμό της Γαλλίας και την επίδραση που άσκησε η γαλλική κουλτούρα στην Ευρώπη και την Ελλάδα ειδικότερα. Εξάλλου πολλοί Γάλλοι διανοούμενοι και καλλιτέχνες στήριξαν, με πολλούς τρόπους, την εξέγερση των Ελλήνων κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Έτσι, στο πρόσωπο του Ρομπέρ, ενός νέου που τον διαπότιζαν τα ιδανικά της Γαλλικής Επανάστασης, προσπάθησα να αποτυπώσω το πνεύμα αφοσίωσης στα ιδανικά αυτά και αλληλεγγύης προς την υπόδουλη Ελλάδα.
– Το βιβλίο αναδεικνύει χαρακτήρες, δεξιοτεχνικά, με μυθιστορηματική γραφή αλλά και περιγραφική ακρίβεια των ιστορικών γεγονότων. Μιλήστε μας για το περιεχόμενο και τα μηνύματα του;
Δεν σας κρύβω ότι στην προσπάθεια μου να μην αποκλίνω από τα ιστορικά γεγονότα διάβασα πολλά σχετικά ιστορικά κείμενα και ταυτόχρονα προσπάθησα οι ήρωες μου να είναι ανθρώπινοι, γενναίοι αλλά και με τα πάθη και τις αδυναμίες τους. Ακόμη προσπάθησα να αναδείξω ότι μέσα στην αγριότητα των πολεμικών συγκρούσεων υπήρχαν και στιγμές ανθρωπιάς και από τις δύο πλευρές. Επιπροσθέτως μέσα από τους αγώνες του Ρομπέρ και των υπόλοιπων επαναστατών επιχείρησα να δείξω ότι όσο σημαντική και να είναι η ελευθερία για ένα έθνος, οι αγώνες γι’ αυτή δεν πρέπει να παραβιάζουν τα ιδανικά της αξιοπρέπειας και βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων.
– Πότε ″συστηθήκατε″ με τον Ρομπέρ;
Η ιδέα της συγγραφή ενός βιβλίου ήταν κάτι που το σκεφτόμουν πολύ καιρό χωρίς όμως να έχω καταλήξει στο πώς να προσεγγίσω το θέμα, μέχρι που περίπου πριν δέκα χρόνια έτυχε να δω μια ταινία σχετικά με τους Ναπολεόντειους πολέμους. Τότε γεννήθηκε στο μυαλό μου η ιδέα να δημιουργήσω έναν ήρωα ο οποίος θα ερχόταν στην Ελλάδα κομίζοντας τα ιδανικά της Γαλλικής Επανάστασης για ελευθερία και αλληλεγγύη. Έτσι ο Ρομπέρ γίνεται όχι μόνο εκπρόσωπος ιδανικών, αλλά και αγωνιστής στο πλευρό των υπόδουλων Ελλήνων. Ζει από κοντά τα πάθη και τις αδυναμίες της φυλής μας, αλλά δεν το βάζει κάτω. Και όταν η πολυπόθητη ελευθερία έρχεται συνεχίζει να βοηθά την πολιτική πλέον ηγεσία για την ανόρθωση της κατεστραμμένης χώρας.
– Η προσωπική κουλτούρα σας ως Έλληνας, νέος, επιστήμονας, διανοούμενος με διακριτές ευαισθησίες, ”φτάνει” για τις σύγχρονες προκλήσεις- του σήμερα;
Ζούμε σε μιαν εποχή που αυτά που γνωρίζαμε ως βασικά κεκτημένα, όπως η δημοκρατία, ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα αμφισβητούνται. Τα όσα κέρδισε ο κόσμος, μετά από δύο παγκόσμιους πολέμους, έχουν παραμεριστεί και κυριαρχούν πάλι οι εθνικισμοί και τα οικονομικά συμφέροντα. Ο έλεγχος των βασικών μέσων επικοινωνίας από λίγους που ενδιαφέρονται μόνο για τα κέρδη τους πρέπει να μας προβληματίσει όλους.
Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον της Δημοκρατίας μας και των αξιών με τις οποίες μεγάλωσε η γενιά μου.
– Το αξιακό πρότυπο σας;
Ελευθερία, Δημοκρατία, Ανθρώπινα δικαιώματα, μείωση κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων. Με αυτές τις αξίες με μεγάλωσαν οι γονείς μου. Με επηρέασε πολύ η ζωή του πατέρα μου. Πραγματικά εντυπωσιάστηκα όταν έμαθα ότι ο πατέρας μου πέρασε τέσσερα χρόνια στη φυλακή για τους αγώνες του εναντίον της χούντας των συνταγματαρχών. Μέσα από τους αγώνες του εναντίον της με βοήθησε να καταλάβω πόσο σημαντικό είναι το αγαθό της ελευθερίας αλλά και να παραμένεις πιστός στις αρχές και στα ιδανικά σου χωρίς να ξεστρατίζεις από αυτά παρά τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσεις.
– Το νέο συγγραφικό έργο σας.
Πριν λίγο καιρό ολοκλήρωσα την συγγραφή του νέου μου βιβλίου με θέμα που ξεφεύγει από το πλαίσιο της ιστορικής μυθοπλασίας αφού το περιεχόμενο του είναι καθαρή φαντασιακή μυθοπλασία. Θα έχει τίτλο Ιστορίες από την Βαλένια: Ο Λύκος και οι Τέσσερεις Ήλιοι. Η ιστορία εκτυλίσσεται σε μια μεσαιωνική φανταστική ήπειρο, την Βαλένια και συγκεκριμένα στην αυτοκρατορία της Νιντόρια. Το πιο ισχυρό από τα πέντε έθνη της ηπείρου με μεγάλο πλούτο και πανίσχυρο στρατό.
– Αυτοκρατορία της Νιντόρια…λοιπόν, για τις Ιστορίες από την Βαλένια.
Μια αυτοκρατορία όπου βασίζεται στους εκατοντάδες χιλιάδες δούλους που έχει. Στην Νιντόρια, οι δούλοι δεν έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα, το παραμικρό τους λάθος μπορεί να τιμωρηθεί με θάνατο. Σε αυτή την αυτοκρατορία ένας νεαρός δούλος, ο Άντελαρντ μαζί με την αδερφή του, θα επιχειρήσουν να αποδράσουν στην μικρή, αλλά κάποτε ισχυρή δημοκρατία της Σολιάνα, όπου θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν το όνειρο τους. Να ζήσουν ελεύθεροι. Παράλληλα στο παλάτι του αυτοκράτορα Αμβέρτου, η νόθα κόρη του, η πριγκίπισσα Αλέσα προσπαθεί να επιβιώσει από τις μηχανορραφίες και το μίσος των δύο μεγαλύτερων αδερφών της, οι όποιοι την ζηλεύουν θανάσιμα για την εύνοια που της δείχνει ο πατέρας τους, λόγω των ικανοτήτων της.
Όταν ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στα δύο έθνη ο Άντελαρντ και η Αλέσα θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις που θα κρίνουν όχι μόνο το δικό τους μέλλον, αλλά και ολόκληρης της Βαλένια.
info

Ο Γρηγόρης Ράπανος γεννήθηκε στη Γαλλία το 1988. Πήρε το πρώτο του πτυχίο από το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το πτυχίο Master’s για θέματα Μέσης Ανατολής από το University of Southern Denmark. Το έργο‘’ Κραυγή Ελευθερίας’’ είναι το πρώτο του συγγραφικό εγχείρημα. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις GUTENBERG.