Σε συμφωνία με την ψηφισθείσα διάταξη - Μετά από επιστολή διαμαρτυρίας συγγενών θανόντων και εγκαυματιών της καταστροφικής πυρκαγιάς.
Άμεσα αντέδρασε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στην ανακοίνωση του Συλλόγου Θανόντων και Εγκαυματιών σχετικά με τις εφέσεις που κατατέθηκαν από την Περιφέρεια και τους Δήμους Ραφήνας και Μαραθώνα κατά αποφάσεων που αφορούν αποζημιώσεις για την τραγωδία στο Μάτι, παρά τη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα και υπαγορεύει την μη άσκηση ή την παραίτηση από ένδικο μέσο για τις τραγωδίες στο Μάτι και τη Μάνδρα για το Δημόσιο και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά και τους δημάρχους Ραφήνας-Πικερμίου Δήμητρα Τσεβά Μήλα και Μαραθώνα Στέργιο Τσίρκα.
Τόσο η Περιφέρεια Αττικής όσο και οι Δήμοι διαβεβαιώνουν πως θα αποσυρθούν άμεσα από όποια διεκδίκηση, η οποία αποδίδεται σε εσφαλμένη ενέργεια των αρμόδιων υπηρεσιών.
Τον τελευταίο μήνα το Δημόσιο, μέσω του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, έχει παραιτηθεί από τέσσερις υποθέσεις στο Εφετείο, με αριθμούς πρακτικών 3088/2025, 1880/2025, 2462/2025, 2463/2025. Θα ακολουθήσει παραίτηση από όλες τις υποθέσεις στο Εφετείο, ενώ στην ίδια ενέργεια θα προβούν και οι ΟΤΑ α′ και β΄ βαθμού.
Η βούληση της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες, είναι σαφής και εκφράστηκε με την ψήφιση της συγκεκριμένης νομοθετικής διάταξης για το Μάτι και τη Μάνδρα (άρθρο 224, νόμου 5193/2025). Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί μάλιστα νέα νομοθετική ρύθμιση που θα οριοθετεί τις δικαστικές προσφυγές του Δημοσίου εναντίον πολιτών, με φίλτρα και ορθολογικό τρόπο.
Η καταγγελία
Σε μία ιδιαίτερη αιχμηρή ανακοίνωση προχώρησε ο Σύλλογος Συγγενών Θανόντων & Εγκαυματιών της 23-7-2018, καταγγέλλοντας πως Περιφέρεια και δήμοι της Αττικής όπως της Ραφήνας- Πικερμίου και Μαραθώνος εξακολουθούν να ασκούν εφέσεις κατά της καταβολής αποζημιώσεων, παρά τη σχετική νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε και ορίζει πως το Δημόσιο θα απέχει από τέτοιες δικαστικές διαδικασίες.
«Παρατηρείται ήδη το φαινόμενο οι εμπλεκόμενοι Δήμοι Ραφήνας και Μαραθώνος καθώς και η Περιφέρεια Αττικής, εναντιούμενοι στην ανωτέρω ρητή νομοθετική διάταξη, μετά την έκδοση του νόμου, να καταθέτουν εφέσεις κατά οριστικών αποφάσεων, συνεχίζοντας τον εμπαιγμό και την ταλαιπωρία μας, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πως τόσα χρόνια όχι απλά δεν υπήρξε σε αυτούς συναίσθηση και ενσυναίσθηση, αλλά αντίθετα φαίνεται πως οι ΟΤΑ έχουν απαξιώσει πλήρως τους θεσμούς, την αξία της ανθρώπινης ζωής και τον σεβασμό στους συγγενείς των θανόντων θυμάτων και τους εγκαυματίες θύματα» τονίζεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σύλλογου Συγγενών Θανόντων & Εγκαυματιών της 23-7-2018:
Οι συγγενείς θανόντων και εγκαυματίες, 7 χρόνια τώρα σχεδόν προσπαθούμε να διακρίνουμε και αναδείξουμε την αλήθεια πίσω από όσα αφορούν στα γεγονότα της τραγωδίας που στιγμάτισε για πάντα με κάθε τρόπο τις ζωές όλων μας, παρακολουθώντας και τα όσα από τότε διαδραματίζονται στον απόηχο της.
Όπως εξαρχής έχουμε επανειλημμένως τονίσει, η τραγωδία της 23ης Ιουλίου 2018 και η από μέρους κράτους αντιμετώπιση αυτής δεν αφορά μόνο εμάς αλλά όλη την κοινωνία καθώς στην δική μας θέση μπορεί οποιοσδήποτε να βρεθεί.
Με το άρθρο 224 του Νόμου 5193/2025 που έχει δημοσιευθεί ήδη από τις 11/4/2025, ορίζεται ότι: το Ελληνικό Δημόσιο ή οι Ο.Τ.Α. α’ ή β’ βαθμού δεν ασκούν ένδικο μέσο ή παραιτούνται από το ασκηθέν, κατά οριστικών αποφάσεων πρωτοβαθμίων διοικητικών Δικαστηρίων, με τις οποίες σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου ή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α’ ή β’ βαθμού κατ’ εφαρμογή των διατάξεων περί αστικής ευθύνης, επιδικάζονται:
α) χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης υπέρ μελών οικογένειας προσώπου που απεβίωσε ή λόγω ηθικής βλάβης εξαιτίας τραυματισμού προσώπου και
β) νοσήλια, έξοδα κηδείας ή παροχή κατά το άρθρο 931 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984, Α’ 164) είτε κατά την πλημμύρα της 15ης.11.2017 στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας Αττικής είτε κατά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 23η.7.2018 στην Ανατολική Αττική.
Παρόλα αυτά, παρατηρείται ήδη το φαινόμενο οι εμπλεκόμενοι Δήμοι Ραφήνας και Μαραθώνος καθώς και η Περιφέρεια Αττικής, εναντιούμενοι στην ανωτέρω ρητή νομοθετική διάταξη, μετά την έκδοση του νόμου, να καταθέτουν εφέσεις κατά οριστικών αποφάσεων, συνεχίζοντας τον εμπαιγμό και την ταλαιπωρία μας, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πως τόσα χρόνια όχι απλά δεν υπήρξε σε αυτούς συναίσθηση και ενσυναίσθηση, αλλά αντίθετα φαίνεται πως οι ΟΤΑ έχουν απαξιώσει πλήρως τους θεσμούς, την αξία της ανθρώπινης ζωής και τον σεβασμό στους συγγενείς των θανόντων θυμάτων και τους εγκαυματίες θύματα.
Αλήθεια, τελικώς οι νόμοι αυτού του κατά τα άλλα ευνομούμενου κράτους τι εφαρμοστική ικανότητα έχουν και ποιους αφορούν;
Η αντίδραση του Συλλόγου Συγγενών Θανόντων και Πληγέντων Μάνδρας 2017
Καταγγελίες εκφράζονται και από τον Σύλλογο Συγγενών Θανόντων και Πληγέντων Μάνδρας 2017, όπου σε ανάρτησή του αναφέρει: «Πρόκειται για έναν νόμο που ψηφίστηκε απλώς για να δοθούν τα εύσημα στον εκάστοτε υπουργό ή για να πούμε κάποιοι όπως περίμεναν, πως «ευχαριστούμε» εκ μέρους των συγγενών των θυμάτων, χωρίς ωστόσο, να έχει υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση προς τον κόσμο για το πόσα χρήματα έχουν δοθεί στους κατηγορούμενους για την κάλυψη των δικαστικών τους εξόδων από τους Έλληνες φορολογούμενους.
Την ίδια στιγμή, σε εμάς, τους συγγενείς των θυμάτων που τα πληρώνουμε όλα από την τσέπη μας, φτάνουν εδώ και καιρό οι εφέσεις από την Περιφέρεια, όπως ζήτησε η κυρία Δούρου από τον κύριο Πατούλη, μετά την απόφαση του δικαστηρίου ότι δεν φέρει καμία ευθύνη. Αυτό είναι το «κράτος δικαίου» στην Ελλάδα. Αυτή είναι η πραγματικότητα στην χώρα μας.
Περφέρεια Αττικής: Δεν απηχούν την αλήθεια τα δημοσιεύματα περί άσκησης εφέσεων
Δεν απηχούν την αλήθεια τα δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν ότι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξακολουθούν να ασκούν εφέσεις κατά πρωτόδικων αποφάσεων, παρά τη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα και υπαγορεύει την μη άσκηση ή την παραίτηση από ένδικο μέσο για τις τραγωδίες στο Μάτι και τη Μάνδρα για το Δημόσιο και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναφέρει η Περιφέρεια Αττικής σύμφωνα με ανακοίνωσή της στην οποία υπογραμμίζονται τα ακόλουθα:
«Σχετικά με δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρονται στην άσκηση εφέσεων από πλευράς της Περιφέρειας Αττικής σε εκδικάσεις β’ βαθμού για την καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα της φονικής πυρκαγιάς του 2018 στο Μάτι, επισημαίνονται τα κάτωθι: Τα όσα αναφέρονται στα εν λόγω δημοσιεύματα δεν απηχούν ουδόλως την αλήθεια, πολλώ δε μάλλον όσον αφορά στις ενέργειες της παρούσας περιφερειακής αρχής για την επούλωση των πληγών από τη μαζική αυτή τραγωδία. Εν προκειμένω, οι ελάχιστες εφέσεις που ασκήθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής στο παρελθόν, είχαν ήδη κατατεθεί πριν από την ψήφιση του νέου νόμου και την έκδοση των διαπιστωτικών εφαρμοστικών διατάξεων που τη συνοδεύουν, κατ’ εφαρμογή της τότε ισχύουσας νομοθεσίας. Μάλιστα, με προσωπική εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά, η νομική υπηρεσία της Περιφέρειας έχει ήδη δρομολογήσει τις δέουσες ενέργειες για την απόσυρσή τους, αξιοποιώντας τις προβλέψεις του νέου νόμου. Η διοίκηση της Περιφέρειας, με σεβασμό στη μνήμη των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας και στο διαρκές πένθος των συγγενών τους, βρίσκεται και θα βρίσκεται πάντα δίπλα στα θύματα της τραγωδίας, για να στηρίζει με κάθε δυνατό, νόμιμο τρόπο τον αγώνα τους για δικαίωση. Είναι αυτονόητο, ότι οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις θα καταβληθούν στους νόμιμους δικαιούχους, ως ελάχιστο χρέος απέναντι σε αυτούς που έφυγαν με τόσο τραγικό τρόπο. Πέρα από αυτό, πάλι με σεβασμό και αίσθημα ευθύνης, η περιφερειακή αρχή δρομολογεί σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και δράσεις, ώστε να εξασφαλίσει τους καλύτερους όρους θωράκισης του Λεκανοπεδίου και προστασίας των ζωών και περιουσιών των πολιτών από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, για να μην ζήσουμε ποτέ ξανά μια τόσο τραγική καταστροφή».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dikastiko.gr