Ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας τίμησε τους Έλληνες που υπηρέτησαν στην Κύπρο και έπεσαν εκεί μαχόμενοι. Αποκαλυπτήρια μνημείου και ταφή οστών στρατιώτη μετά από 61 χρόνια.
Στην Κεραμωτή Καβάλας, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, έγινε τελετή αποκαλυπτηρίων μνημείου που τιμά τους Έλληνες οπλίτες και αξιωματικούς που υπηρέτησαν στην Κύπρο. Κορυφαία στιγμή η ταφή των λειψάνων του ήρωα Χαράλαμπου Σαρλιάν,
Ο Στρατιώτης Σαμλιάν Χαράλαμπος από την Κεραμωτή Νέστου έχασε τη ζωή του στη Κύπρο στα γεγονότα του 1963-64. Σκοτώθηκε από έκρηξη τορπίλων στον Άγιο Νικόλαο Κακοπετριάς τον Ιούλιο του 1964. Τα οστά του ταυτοποιήθηκαν πρόσφατα.
Επέστρεψε στην πατρίδα του στο Νέστο μετά από 61 χρόνια. Τα οστά του επαναπατρίστηκαν Τετάρτη 11 Ιουνίου, με συγκινητική τελετή στην Κεραμωτή που ξεκίνησε από τη Λάρνακα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης στην ομιλία του, παρουσία του υφυπουργού Εθνικής ’Αμυνας Αθανάσιου Δαβάκη, που εκπροσώπησε την Ελληνική Κυβέρνηση, υπογράμμισε ότι:
«Ποτέ στην ιστορία της η Κύπρος δεν αισθάνθηκε την Ελλάδα ως κάτι ξέχωρο, αλλογενές και αλλότριο. Η Ελλάδα ήταν πάντα θρονιασμένη στις καρδιές των Κυπρίων και η ελληνική τους καταγωγή ήταν πάντοτε αυτονόητη, αυταπόδεικτη και αδιαπραγμάτευτη. Οι δεσμοί μας είναι ακατάλυτοι και αδιάσπαστοι και ταξιδεύουν βαθιά μέσα στους αιώνες. Κάθε αγώνας των αδελφών Ελλήνων ήταν και αγώνας των Ελλήνων της Κύπρου.
Θα ήθελα να υπογραμμίσω την συμβολή των Ελλαδιτών που ήρθαν στην Κύπρο για να υπερασπιστούν την ελευθερία. Η παρουσία τους στην Κύπρο αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας, περιβάλλεται με σεβασμό, περηφάνια και ευγνωμοσύνη από τους Έλληνες της Κύπρου. Από τη στιγμή της πρώτης άφιξης των δυνάμεών της στην Κύπρο, το 1960, οι Έλληνες αξιωματικοί και στρατιώτες απέδειξαν το άξιο της καταγωγής τους. Η ανδρεία τους ήταν απαράμιλλη και πρωτοφανής και η στρατιωτική τους εκπαίδευση άρτια και υποδειγματική».

Στην αντιφώνησή του ο δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης τόνισε:
«Ως Δήμαρχος Νέστου, εκφράζω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη προς όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους αυτή την ημέρα ιστορικής και εθνικής σημασίας.
Η Κεραμωτή αναδεικνύεται πλέον σε τόπο εθνικής ενότητας, συλλογικής μνήμης και διαχρονικής τιμής στον Ελληνισμό της Κύπρου. Χρέος μας να διαφυλάξουμε τα εθνικά ιδεώδη και να αγωνιστούμε για την ελεύθερη Κύπρο. ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ».
Στην εκδήλωση, την οποία διοργάνωσαν η ΕΤΥΚ (Ένωση τραπεζικών υπαλλήλων Κύπρου) και ο Δήμος Νέστου παρευρέθηκαν ο πρώην υπουργός Άμυνας βουλευτής Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης, οι Δήμαρχοι Θάσου, Καβάλας, Παγγαίου-Ελευθερούπολης, Παρανεστίου Δράμας, Τοπείρου Ξάνθης και Σουφλίου Έβρου, καθώς επίσης εκπρόσωποι της Βουλής των Ελλήνων, της Εκκλησίας της Ελλάδας, των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, της Εθνικής Φρουράς, της κυπριακής κοινότητας, και ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΤΥΚ κ. Λοΐζος Χατζηκωστής.

Τέλος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κεραμωτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη πριν από την εκδήλωση στο Δημοτικό Μέγαρο Νέστου, όπου συναντήθηκε με δημάρχους της περιοχής και άλλους τοπικούς φορείς. Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε στους παρευρισκόμενους ότι «η σημερινή τελετή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου στην Κεραμωτή αποτελεί ελάχιστη ένδειξη ευχαριστίας της Πολιτείας και του κυπριακού λαού για τις θυσίες των Ελλήνων αδελφών μας στην Κύπρο για προάσπιση της ανεξαρτησίας της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευσαν ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Γιάννης Αντωνίου, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Σταύρος Αυγουστίδης, ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη κ. Κωνσταντίνος Πολυκάρπου και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης πραγματοποίησε την υπόσχεση του να επισκεφθεί την Κεραμωτή Καβάλας για την συγκεκριμένη τελετή, παρά την έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή απέναντι από την Κύπρο, με την έναρξη των εχθροπραξιών Ισραήλ – Ιράν