Για το 2024, οι ειδικοί στις κινητές μονάδες της οργάνωσης παρείχαν υποστήριξη σε 159 άτομα, με καταγωγή από 24 διαφορετικές χώρες, πραγματοποιώντας 853 συνεδρίες ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης.
Στο πλαίσιο του «ProCap-Προστασία θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, ανάπτυξη ικανοτήτων και υποστήριξη σε βασικούς κοινωνικούς εταίρους», το SolidarityNow παρέχει μέσω δύο κινητών μονάδων σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία υπηρεσίες:
- Ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης
- Διερμηνείας
- Δράσεις για ένταξη και εργασιακή υποστήριξη.
Τα παραπάνω παραγματοποιούνται μέσω εξατομικευμένης διαχείρισης υποθέσεων αλλά και ομαδικών παρεμβάσεων, για την πρόληψη της επαναθυματοποίησης σε θύματα ή δυνητικά θύματα εμπορίας ανθρώπων.
Για το 2024, οι ειδικοί στις κινητές μονάδες της οργάνωσης παρείχαν υποστήριξη σε 159 άτομα, με καταγωγή από 24 διαφορετικές χώρες, πραγματοποιώντας 853 συνεδρίες ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης.
Ειδικότερα:
- Το 54% των ανθρώπων που υποστηρίχθηκαν ήταν γυναίκες
- Το 55% ήταν μεταξύ 18-29 χρόνων
- Το 37% αντιμετώπιζαν πολλαπλές ευαλωτότητες, όπως εμπειρίες έμφυλης βίας, σοβαρά ιατρικά ζητήματα ή επιβαρυμένη ψυχική υγεία
- Η πλειοψηφία των ατόμων είχαν καταγωγή από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, αλλά και από τη Συρία και την Ουκρανία
- Οι μορφές εμπορίας που αναφέρονται περιλαμβάνουν σεξουαλική εκμετάλλευση, εργασιακή εκμετάλλευση, οικιακή δουλεία και εξαναγκαστικό γάμο.
Ιστορίες αίσιας έκβασης
Μια σημαντική νίκη ενάντια σε αυτή τη μορφή εγκλήματος, που καταπατά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στερεί την ελευθερία και παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα, πέτυχε η ομάδα του έργου μέσα στο 2024. Μέσω της παρέμβασής της σε ενεργή υπόθεση εμπορίας σε γειτονική χώρα, και με την πολύτιμη βοήθεια των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών σε εθνικό και διακρατικό επίπεδο, η ομάδα συνέβαλε στην απελευθέρωση νεαρού ατόμου που τελούσε υπό καθεστώς εμπορίας και στην επανένωσή του με το συγγενικό του περιβάλλον στην Ελλάδα.
Αντίστοιχα, στις αρχές του 2025, μία νέα γυναίκα, με την υποστήριξη της ομάδας του ProCap, χαρακτηρίστηκε από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές ως θύμα εμπορίας, γεγονός που της δίνει το δικαίωμα έκδοσης άδειας παραμονής ως θύμα εμπορίας ανθρώπων και πρόσβαση σε υπηρεσίες προστασίας.
Μέσα από τις παρεμβάσεις του, το ProCap συνεχίζει και το 2025 να συμβάλλει ουσιαστικά σε μία ολιστική υποστήριξη των θυμάτων εμπορίας.
Η κατάσταση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη
Η Ελλάδα είναι ένα από τα κύρια σημεία εισόδου για ανθρώπους που αιτούνται διεθνή προστασία στην Ευρώπη. Οι πληθυσμοί που πλήττονται από τον εκτοπισμό και οι άνθρωποι που διαφεύγουν από διώξεις είναι μεταξύ εκείνων που κινδυνεύουν περισσότερο από την εμπορία ανθρώπων. Σύμφωνα με τον ΕΜΑ (Εθνικό Μηχανισμό Αναφοράς για την Προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων), για το α’ εξάμηνο του 2024, καταγράφηκαν 189 περιπτώσεις εμπορίας ανθρώπων, οι 160 αφορούν ενήλικα θύματα και οι 29 παιδιά. Από τα παιδιά θύματα, 13 ήταν ασυνόδευτα ανήλικα.
Στην Ευρώπη, σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για το 2023, καταγράφηκαν 10.793 θύµατα εµπορίας ανθρώπων, αριθµός αυξηµένος κατά 6,9% σε σύγκριση µε το 2022 και η υψηλότερη καταγεγραµµένη τιµή για την περίοδο 2008-2023.
―――――-
Oι υπηρεσίες του SolidarityNow παρέχονται σε δομές φιλοξενίας/προσωρινής υποδοχής σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία, καθώς και στα Κέντρα Αλληλεγγύης σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, για την υποστήριξη του πληθυσμού που διαμένει στον αστικό ιστό.
Το πρόγραμμα ProCap υλοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.) και το ΚΜΟΠ – «Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας» -, και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του «Προγράμματος Ελλάδας – Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης 2021-2027 σαν Ειδική Δράση για την Παροχή υπηρεσιών σε θύματα εμπορίας ανθρώπων που είναι υπήκοοι τρίτων χωρών.