Ο Γενικός Γραμματέας των Συμβολαιογράφων Θεόδωρος Χαλκίδης, σε βίντεο συνέντευξη στη HuffPost και τον Τέρενς Κουίκ, μιλάει για το πρόβλημα με το κτηματολόγιο και συνιστά υπομονή.
Συνεχίζεται το μπλακ – άουτ στο κτηματολόγιο από τις δυσλειτουργίες σε κρίσιμο σύστημα αποθήκευσης του κεντρικού πληροφοριακού περιβάλλοντος.
Όπως,διευκρινίζει σχετική ανακοίνωση της Διοίκξσης του φορέα, «Η αστοχία δεν σχετίζεται με κυβερνοεπίθεση ή απώλεια δεδομένων, αλλά με τεχνικό σφάλμα του αποθηκευτικού εξοπλισμού, οπποτε ύστερα από τεχνική αξιολόγηση, «αποφασίστηκε προληπτικά η προσωρινή παύση λειτουργίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ακεραιότητα των δεδομένων και να μεταφερθεί η λειτουργία σε νέο σύστημα αποθήκευσης, το εργασιών, ο φορέας διαβεβαιώνει ότι:
- Βρίσκεται σε εξέλιξη η μεταφορά όλων των δεδομένων στο νέο περιβάλλον
- Όλα τα δεδομένα του Κτηματολογίου παραμένουν απολύτως διασφαλισμένα στο πρωτεύον και εφεδρικό σύστημα.
- Ολοκληρώθηκε η λήψη ενός πλήρους αντιγράφου ασφαλείας της βάσης δεδομένων για πρόσθετη ασφάλεια.
- Δεν υφίσταται κίνδυνος για συναλλαγές πολιτών.
- Όλες οι πράξεις που υποβλήθηκαν και έλαβαν αριθμό πρωτοκόλλου πριν τη διακοπή της λειτουργίας των ψηφιακών υπηρεσιών, παραμένουν απολύτως έγκυρες, χωρίς καμία συνέπεια για τους συναλλασσόμενους, καθώς έχουν επίσης εκδοθεί αποφάσεις που διασφαλίζουν πλήρως όλες τις προθεσμίες για πολίτες και επαγγελματίες, καθ’ όλη τη διάρκεια της διακοπής.
Με αυτά τα δεδομένα, η HuffPost επικοινώνησε μη βίντεο Teams με τον Γενικό Γραμματέα των Συμβολαιογράφων κ.Θεόδωρο Χαλκίδη, ο οποίος δήλωσε:
«Έχει δίκαιο να γκρινιάζει ο κόσμος. Γκρινιάζουμε και εμείς οι επαγγελματίες, γιατί δυστυχώς έχουμε τεθεί υποχρεωτικά σε μια κατάσταση «αργίας». Γιατί δεν μπορούμε ούτε να υποβάλουμε τη καταχώριση πράξης, ούτε καν να εκδώσουμε ακόμα και αποσπάσματα κτηματολογικού διαγράμματος, που είναι απαραίτητα για τη σύνταξη των πράξεων. Άρα δυστυχώς έχουμε μπει σε μια φάση αναμονής και περιμένουμε να λυθεί το τεχνικό πρόβλημα.
Σύμφωνα με ανακοινώσεις, πολύ πρόσφατες του κτηματολογίου, είναι μάλλον ένα τεχνικό πρόβλημα στο σύστημα αποθήκευσης των στοιχείων. Βέβαια, με όσα διαβάζουμε, παίρνουν όλα τα δυνατά τεχνικά μέτρα, ώστε να μπορέσουν να εξασφαλίσουν την ακεραιότητα των δεδομένων. Αυτό βέβαια μένει να το δούμε και στην πράξη. Και βέβαια να λυθούν τεχνικά μέτρα ώστε να μην ξαναέχουμε τέτοια φαινόμενα στο μέλλον, γιατί είναι μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση για τους συναλλασσόμενους και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα ξαναμπούμε σε τέτοια περιπέτεια».
Στην ερώτηση της HuffPost αν η ψηφιοποίηση του κράτους έχει βοηθήσει τη δουλειά των συμβολαιογράφων, επειδή έχουν φύγει από το χαρτί, το μολύβι, τα τρέχαματα σε δικαστήρια, Υπηρεσίες κλπ, ο,κ. Χαλκίδας απάντησε:
«Ευτυχώς εμείς έχουμε διατηρήσει ακόμα το χαρτί και το μολύβι/στυλό. Το πρωτότυπο μας είναι εφικτό. Έχουμε τις υπογραφές μας και όπως είχα πει σε προηγούμενο Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είμαστε το καλύτερο backup. Γιατί το χαρτί που έχουμε στο αρχείο μας, ούτε χακάρετε ούτε κινδυνεύει σε κυβερνοεπιθέσεις και λοιπά και λοιπά.
Με λίγα λόγια, όλοι μας λαμβάνουμε μέτρα για την ακεραιότητα των δεδομένων. Είναι πραγματικότητα ότι η ψηφιοποίηση έχει βοηθήσει τη δουλειά μας. Ότι οι ψηφιακές υπηρεσίες που μας παρέχει το κτηματολόγιο διευκολύνουν όχι μόνο εμάς αλλά και την ελληνική κοινωνία και όλους τους επαγγελματίες. Όμως δεν πρέπει να φεύγει από το μυαλό μας ότι επειδή συμβόλαια και στοιχεία τους είναι δεδομένα, είναι πληροφορίες, οι οποίες είναι στο cloud, είναι αποθηκευμένες σε σέρβερ, σε υπολογιστές, τα πάντα διατρέχουν τους κινδύνους αυτών των μέσων. Και θα πρέπει πάντα να λαμβάνονται μέτρα. Οι συντηρητές να είναι 2 βήματα, 3 βήματα μπροστά, ώστε να έχουν εξασφαλίσει ότι δεν θα έχουμε διακοπή στην παροχή της υπηρεσίας».
Τέλος, ο κ.Θεόδωρος Χαλκίδης διευκρινίζει ότι σε κάθε συμβολαιογραφική πράξη πέφτουν οι υπογραφές σε χαρτί και μετά ψηφιοποιούνται και στην ουσία οι συμβολαιογράφοι γίνονται οι αρχειοθέτες του κράτους.
«Πάντως, οφείλω να τονίσω ότι ετοιμάζουμε και εμείς ψηφιακά προγράμματα. Ώστε οι συμβολαιογράφοι να είμαστε ακόμα πιο ψηφιοποιημένοι, να έχουμε άμεση επαφή με το κτηματολόγιο, να γίνεται σαφώς γρηγορότερα η καταχώριση των πράξεων μας. Αλλά και να διατηρούμε το έγχαρτο πρωτότυπο μας, στο οποίο μπορεί να ανατρέξει ο οποιοσδήποτε με έννομο συμφέρον το επιθυμεί».
Και στον επίλογο της συζήτησης, ο ΓΓ των συμβολαιογράφων τονίζει:
«Λίγο υπομονή, από όσο γνωρίζω εκ των ένδον, φτιάχνετε άμεσα λίγο υπομονή και όλα θα πάνε καλά».