chat icon
Link copied!

 

Τι θέλουμε από ένα ελληνικό σχολείο στον 21ο αιώνα;

Advertisement
Advertisement

Είναι μία απλή ερώτηση, με μία πολύ σύνθετη απάντηση, που συνδέεται με το κοινό μας μέλλον. Το αύριο μίας κοινωνίας και ενός τόπου. Και όπου καθένας από εμάς έχει, πιθανότατα, κάτι να προσθέσει:

– Αν σκεφτούμε ως μαθητές: Βιωματική μάθηση, λιγότερο «θρανίο» και περισσότερη επαφή με τον έξω κόσμου. Ενα δάσκαλο ή καθηγητή με ενσυναίσθηση. Αλλά και σύγχρονο σχολείο, με υποδομές που το κάνουν ελκυστικό, που προκαλούν και προσκαλούν ένα μαθητή να μην «ξοδέψει» εκεί τον χρόνο του, αλλά να απολαμβάνει την παρουσία του εκεί, ως μέλος μίας σχολικής κοινότητας που θα τον αγκαλιάζει και θα τον συνοδεύει στο αύριο. Αθλητισμός, Τέχνη, Επικοινωνία, Παιχνίδι, Διεθνής Προσανατολισμός – ακόμα και Ψυχαγωγία να συνδέονται ιδανικά και να «χωράνε» στο σχολικό περιβάλλον.

– Αν σκεφτούμε ως γονείς: Ένα σχολείο που να τα προσφέρει όλα. Από δραστηριότητες που θα αναπτύσσουν τις δεξιότητες, αλλά και ενισχυτική διδασκαλία ώστε να μη χρειάζεται να μετακινούνται οι γονείς από δραστηριότητα σε δραστηριότητα. Ένα σχολικό περιβάλλον φιλόξενο και ασφαλές για την σωματική, αλλά και την ψυχική υγεία των παιδιών μας. Διασυνδεδεμένο με τα πανεπιστήμια, ώστε όχι μόνο να «μπαίνουν» σε μία σχολή τα παιδιά μας, αλλά να ξέρουν, που και γιατί επιλέγουν να σπουδάσουν.

Και οι εκπαιδευτικοί;

Όλα τα παραπάνω δε μπορούμε να τα ονειρευτούμε και να τα σχεδιάσουμε, παρά μονο μαζί με τους εκπαιδευτικούς και στηρίζοντας τους εκπαιδευτικούς. 

Μία αληθινή επένδυση στην Παιδεία, σε βάθος χρόνου, σε ένα σχολείο για το οποίο θα αισθανόμαστε περήφανοι σε επίπεδο υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού.

Advertisement

Με απολαβές που (εντάξει, το καταλαβαίνουμε) δεν θα κάνουν πλούσιο ένα δάσκαλο, όμως θα του επιτρέπουν να απολαμβάνει τη δουλειά του, να επενδύει στην επιμόρφωση / επανεκπαίδευσή του και να εξελίσσεται.  

Ένα σχολείο σχεδιασμένο για το μαθητή και τον εκπαιδευτικό.

 

Advertisement

Ευκαιρίες και δυνατότητες για εκπαιδευτικούς που θα εργαστούν στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία

Όλα τα παραπάνω ακούγονται σωστά, όμως μαζεύονται πολλά.

Αυτό σημαίνει, ότι ο καθηγητής που θα επιλέξει να αποσπαστεί σε ΔΗΜ.Ω.Σ., συνειδητά αποφασίζει να προσφέρει γνώση και κόπο,ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο στην Εκπαίδευση. 

Το ερώτημα είναι, ποιο κίνητρο έχει ένας καθηγητής για να επιλέξει την απόσπαση σε ένα ΔΗΜ.Ω.Σ. και να αντιμετωπίσει τις αυξημένες προκλήσεις;

Advertisement

Ένα βασικό κίνητρο είναι η συνεχής επιμόρφωση, απαντούν αρμόδιες πηγές στο υπουργείο Παιδείας που έχουν ασχοληθεί με το συγκεκριμένο πρόβλημα. 

Το Ίδρυμα Ωνάση, σημειώνουν, δεσμεύεται να την προσφέρει, σε συνδυασμό με  τα απαραίτητα τεχνολογικά και παιδαγωγικά εργαλεία για την αποτελεσματική άσκηση του διδακτικού έργου.

Ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι οι σχολικές μονάδες του δικτύου των ΔΗΜ.Ω.Σ. θα κάνουν ευκολότερη την καθημερινότητα, προσφέροντας σε εκπαιδευτικούς και μαθητές μια αναβαθμισμένη και σύγχρονη διδακτική και μαθησιακή εμπειρία.

Advertisement

Τι είδους υποδομές; Oι συγκεκριμένες σχολικές μονάδες που εντάσσονται στο δίκτυο θα εξοπλιστούν με τεχνολογία αιχμής, βελτιωμένα εργαστήρια και απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που ενισχύει την εκπαιδευτική διαδικασία, για όλη τη σχολική κοινότητα.

Advertisement

Υποστήριξη από ειδικούς επιστήμονες: Οι εκπαιδευτικοί θα έχουν δίπλα τους ειδικούς επιστήμονες, που θα στηρίζουν την υλοποίηση του προγράμματος των Ομίλων και των Συνόλων.

Συνεργασία με Πανεπιστήμια: Ανά ζεύγος συνδεδεμένων ΔΗΜ.Ω.Σ. προβλέπεται η σύσταση ενός Επιστημονικού Εποπτικού Συμβουλίου, που θα έχει την ευθύνη για την παιδαγωγική και επιστημονική λειτουργία των σχολικών μονάδων της αρμοδιότητάς του. Ανάμεσα στις αρμοδιότητές τους, αυτά τα Συμβούλια θα είναι υπεύθυνα για τη συνεργασία των σχολικών μονάδων με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται η διασύνδεση της δευτεροβάθμιας με την τριτοβάθμια εκπαίδευση και δημιουργούνται νέες ευκαιρίες επιμόρφωσης και εξειδίκευσης, για τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.

Διαρκής ψυχοκοινωνική στήριξη: Με την καθημερινή παρουσία ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα ΔΗΜ.Ω.Σ., δημιουργείται ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Advertisement

Χωρίς επιπλέον ώρες διδασκαλίας, με επιμίσθιο για τους Ομίλους και για τα Σύνολα. Δεν θα υπάρξει υπέρβαση των ωρών εργασίας των εκπαιδευτικών που θα τοποθετηθούν στα ΔΗΜ.Ω.Σ., καθώς η συμμετοχή τους στους Ομίλους και τα Σύνολα εντάσσεται στο υποχρεωτικό διδακτικό ωράριο. 

Ευελιξία για τους πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς: Ακόμα και εκπαιδευτικοί που πλεονάζουν στη σχολική μονάδα που υπηρετούν, θα μπορούν να συμπληρώσουν το ελάχιστο διδακτικό ωράριο που απαιτείται βάσει προϋπηρεσίας, με τους εξής τρόπους. Είτε κάνοντας αναπληρώσεις στο συνδεδεμένο ΔΗΜ.Ω.Σ., είτε καλύπτοντας το ωράριό τους με διοικητικό έργο, παραμένοντας στη σχολική τους μονάδα. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα χρειαστεί να διανύουν μεγάλες αποστάσεις διδάσκοντας σε διαφορετικά σχολεία.

Ιδιαίτερα για όσους εκπαιδευτικούς ενταχθούν στα ΔΗΜ.Ω.Σ. σε θέσεις με τετραετή θητεία ισχύουν τα ακόλουθα: Για τις θέσεις με θητεία μπορούν να υποβάλουν αίτηση μόνιμοι εκπαιδευτικοί της δημόσιας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα, με τουλάχιστον 4 χρόνια διδακτικής εμπειρίας, στη δημόσια ή ιδιωτική εκπαίδευση (η σχετική πρόσκληση για ένταξη των εκπαιδευτικών στα ΔΗΜ.Ω.Σ. με τετραετή θητεία προβλέπεται να ανακοινωθεί τον Νοέμβριο του 2025, ενώ η πρόσληψη θα ξεκινά τον Σεπτέμβριο του 2026). 

Όσοι εκπαιδευτικοί ενταχθούν με θητεία στα ΔΗΜ.Ω.Σ. θα διατηρούν την οργανική τους θέση στα σχολεία από τα οποία έχουν προέλθει.

 

Τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία είναι μία αρχή

Ορισμένοι από εμάς, θα διαβάζουμε αυτούς τους άξονες και θα διαπιστώσουμε ότι συμφωνούμε με τη λογική και το πνεύμα.

Ορισμένοι θα διατηρήσουμε επιφυλάξεις ή μπορεί να διαφωνήσουμε – ακόμα και με μεγάλο μέρος του σχεδιασμού. Ένας εκπαιδευτικός, σίγουρα θα μπορούσε κάτι να προσθέσει ή να αφαιρέσει…

Υπάρχουν, όμως, δύο δεδομένα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε: 

1. Το ενδιαφέρον από εκπαιδευτκούς για να εργαστούν στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία σταδιακά αυξάνεται – δεν το λέω εγώ, το αποδεικνύουν οι αριθμοί που σύντομα θα δημοσιοποιηθούν.

2. Ίσως ο σχεδιασμός για τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία να μην καλύπτει τα πάντα – αν τον συγκρίνουμε με τη «λίστα» που θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε όλοι μαζί. Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί. 

Είναι, όμως, ό,τι πιο κοντινό έχω δει από τότε που μπορώ να θυμηθώ, σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το σχολείο που θέλουμε.