Σε πολύ σοβαρή κατάσταση η 62χρονη στην οποία είχε γίνει λάθος μετάγγιση αίματος από έναν 30χρονη νοσηλευτή.

chat icon
Link copied!

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εξακολουθεί να νοσηλεύεται για 21η μέρα η 62χρονη στην οποία είχε γίνει λανθασμένη μετάγγιση αίματος στο Τζάνειο νοσοκομείο. Η 62χρονη παραμένει σε πολύ σοβαρή κατάσταση, αλλά σταθερή, ενώ νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας, σχετικά με το συγκεκριμένο περιστατικό.

Η 62χρονη εισήχθη στο νοσοκομείο για ένα ελαφρύ νευρολογικό περιστατικό και κατέληξε να δίνει μάχη προκειμένου να κρατηθεί στη ζωή. Από χθες η οικογένεια αλλά και ο δικηγόρος της οικογένειας έχουν στα χέρια τους το πόρισμα για το τι ακριβώς συνέβη. 

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης της Ποιότητας στην Υγεία υπάρχουν 8 κρίσιμα σημεία, τα οποία ξεκινούν αφενός από την παραβίαση του πρωτοκόλλου για τις μεταγγίσεις μέχρι και βλάβες στον ιατρικό εξοπλισμό.

Το απίστευτο στην όλη υπόθεση, σύμφωνα με το πόρισμα, είναι το γεγονός ότι η γυναίκα φαίνεται να κατέληξε στην εντατική λόγω ενός χαλασμένου εκτυπωτή και λόγω ασυνεννοησίας ανάμεσα στο νοσηλευτικό προσωπικό.

Ο 30χρονος νοσηλευτής που κατηγορείται για το ιατρικό λάθος, δεν βρισκόταν υπό την επίβλεψη κάποιου άλλου ιατρού ή νοσηλευτή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως ορίζει το πρωτόκολλο, σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας.

Επίσης, κανείς από τους ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονταν στο θάλαμο μαζί με την 62χρονη, αλλά ούτε και η ίδια η 62χρονη είχαν στα χέρια τους το βραχιολάκι του ασθενούς, τα οποία στην ουσία έχουν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους, καθώς και όλες τις λεπτομέρειες για την νοσηλεία τους.

Αυτό οφείλεται σε βλάβη του μοναδικού εκτυπωτή του πέμπτου ορόφου της νευρολογικής κλινικής, με αποτέλεσμα οι νοσηλευτές να μην μπορούν να εκτυπώσουν τα βραχιολάκια και να τα μοιράσουν σε ασθενείς. Έτσι, το προσωπικό του νοσοκομείου δεν μπορούσε να γνωρίζει ποιος ασθενής είναι και για ποιον λόγο νοσηλεύεται. 

Παράλληλα, όπως προκύπτει και από το πόρισμα, υπήρξε μια ασυνεννοησία ανάμεσα στους νοσηλευτές της βάρδιας, με αποτέλεσμα η πρώτη βάρδια να έχει αριθμήσει τις κλίνες δίνοντας τους αριθμούς 1, 2 ,3, 4 από τα αριστερά προς τα δεξιά.

Advertisement

Ωστόσο η βάρδια η οποία ανέλαβε είχε αρίθμηση από την αντίστροφη πλευρά, δηλαδή με την ακριβώς αντίστροφη σειρά των αριθμών, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μπέρδεμα και να γίνει αυτό το εγκληματικό ιατρικό λάθος.

Από το πόρισμα προκύπτει ότι για 45 λεπτά η 62χρονη, ενώ είχε χορηγηθεί ο ασκός με το αίμα, παρέμεινε αβοήθητη και χωρίς καμία επίβλεψη, με αποτέλεσμα κάποιος συνοδός ενός άλλου ασθενούς, ο οποίος βρισκόταν μέσα στο δωμάτιο, να δει ότι η γυναίκα καταρρέει και να ειδοποιήσει τόσο τον 30χρονο βοηθό νοσηλευτή όσο φυσικά και τους γιατρούς οι οποίοι έπεσαν πάνω της και έδωσαν μάχη προκειμένου να την κρατήσουν στη ζωή.

Το πόρισμα αρχικά έκανε λόγο και για κάποια κόπωση του νοσηλευτικού προσωπικού. Ωστόσο, από τη μετέπειτα ανάλυση του πορίσματα φαίνεται ότι οι βάρδιες τηρήθηκαν κανονικά ως οκτάωρα.

Advertisement