Οι άνθρωποι δεν το κάνουμε επίτηδες αλλά συχνά λέμε διάφορα άβολα πράγματα εν τη ρύμη του λόγου. Κι ενώ τα αγαπημένα μας πρόσωπα αναγνωρίζουν ότι η πρόθεσή μας δεν είναι κακή, αυτό δεν σημαίνει ότι και πάλι δεν νιώθουν αμήχανα. Ιδίως όμως όταν μιλάμε για ζητήματα πολύ ευαίσθητα, όπως η απόκτηση ενός παιδιού, έχει μεγάλη σημασία το πώς θα μιλήσουμε.
Επειδή όμως δεν είναι όλες οι περιστάσεις ίδιες, ας τα πάρουμε ένα-ένα. Παρακάτω θα αναφερθούμε συγκεκριμένα στον κώδικα συμπεριφοράς που πρέπει να τηρούμε όταν έχουμε να κάνουμε με ένα ζευγάρι που προσπαθεί να αποκτήσει παιδί με τεχνητή γονιμοποίηση. Και η πιο ειδική για να μας εξηγήσει τι δεν θα έκανε καλή εντύπωση, είναι μια αναγνώστρια που έχει τεκνοποιήσει επιλέγοντας τη συγκεκριμένη διαδικασία: Η Έλενα η οποία προτιμά το επώνυμό της να μη γνωστοποιηθεί.
Η Έλενα ήταν 32 ετών όταν έκανε εξωσωματική γονιμοποίηση. Τότε δεν ήξερε κανέναν άλλον που να το είχε κάνει πριν από εκείνη, ώστε να της περιγράψει την εμπειρία του. Όμως αυτό ήταν έξι χρόνια πριν. Πλέον, οι περισσότεροι – αν όχι όλοι – έχουμε στον κύκλο μας ζευγάρια που επιχειρούν να αποκτήσουν παιδί με την εν λόγω μέθοδο. Και η Έλενα, για να μας αποτρέψει από γκάφες, μας συνιστά να αποφύγουμε να εκστομίσουμε στα φιλικά μας ζευγάρια έξι πολύ συγκεκριμένα πράγματα.
Τι να μην πούμε σε ένα ζευγάρι που κάνει εξωσωματική ή θεραπεία γονιμότητας
1. «Πώς και δεν πίνεις αλκοόλ;»
Προτού υποβληθούν στην εξωσωματική, οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να πίνουν αλκοόλ. Και επειδή αυτό είναι γνωστό σε γενικές γραμμές, αυτή μας η ερώτηση ενώ φαίνεται άκακη, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να ξεσηκώσει επιθετικά βλέμματα, σηκωμένα φρύδια και ένα σωρό άλλα. Ας την αποφύγουμε λοιπόν. Καλά κάνει ο απέναντί μας και πίνει τον χυμό του. Εμάς τι λόγος μας πέφτει;
2. «Το να κάνει παιδιά κανείς είναι υπερεκτιμημένο»
Το τι αξιώνει ο καθένας για τη ζωή του και το τι θεωρεί σπουδαίο, είναι εντελώς προσωπικό και δεν επιδέχεται σχολίων. Όμως ιδίως αν εμείς ανήκουμε στο team των μαμάδων που λατρεύουν να ανεβάζουν στο Instagram τα επιτεύγματα των παιδιών τους και τις υπέροχες οικογενειακές στιγμές, ένας λόγος παραπάνω να μην προσπαθούμε να πείσουμε τους άλλους περί του τι είναι πολύτιμο. Διότι τότε οι κουβέντες μας μοιάζουν κενές και τα παρηγορητικά μας λόγια φαίνονται δήθεν.
3. «Γιατί απλά δεν υιοθετείτε ένα παιδάκι;»
Η υιοθεσία είναι απίστευτη πράξη πράγματι, αλλά είναι μια πολύ διαφορετική διαδρομή προς την απόκτηση οικογένειας. Αν ένα φιλικό μας ζευγάρι έχει επιλέξει την εξωσωματική και εμείς τους αντιπροτείνουμε την υιοθεσία είναι σαν να πιστεύουμε ότι η επιδίωξή τους για θεραπεία γονιμότητας είναι ανόητη και μάταιη. Ακόμα κι αν δεν το πιστεύουμε στα αλήθεια αυτό.
4. «Ποιος έχει το ”θέμα”, εσύ ή αυτός;»
Εδώ δεν έχουμε να εξηγήσουμε πολλά-πολλά. Αυτή η ερώτηση είναι απλά απαράδεκτη.
5. «Πόσο συναρπαστική η απόφασή σας»
Είναι απολύτως λογικό να αισθανόμαστε ενθουσιασμένοι με τη σκέψη ότι η φίλη μας θα μείνει έγκυος ή ότι ο φίλος μας θα γίνει πατέρας. Όμως επειδή η εξωσωματική δεν πετυχαίνει πάντα με την πρώτη προσπάθεια, θα πρέπει να υπάρχει μια προσεκτική ισορροπία όσον αφορά τη θετική σκέψη και την εκδήλωση του ενθουσιασμού μας. Όπως λέει και η Έλενα, τα υπερβολικά συγχαρητήρια και ο ξέφρενος ενθουσιασμός, είχαν δημιουργήσει γύρω της ένα κλίμα τοξικής θετικότητας που την έκανε να νιώθει ότι στο ενδεχόμενο αποτυχίας της διαδικασίας όλοι θα αποκαρδιώνονταν.
6. Βρήκατε δότη στο διαδίκτυο; Υπάρχουν φωτογραφίες; Τι εθνικότητα έχει
Μερικοί άνθρωποι που κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση θα χρησιμοποιήσουν δότες και προφανώς τα ζευγάρια του ίδιου φύλου θα κάνουν το ίδιο. Το να ρωτήσουμε πράγματα γύρω από την εθνικότητα αυτού του ανθρώπου, υποδηλώνει ότι δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της καταγωγής. Και αυτό σήμερα δεν είναι κάτι που μας τιμά ιδιαίτερα. Το καλύτερο είναι σε αυτές τις περιπτώσεις να αφήνουμε τους φίλους μας να μας πουν εκείνοι ό,τι επιθυμούν να γνωρίζουμε για τον δότη. Και τίποτα παραπάνω.
Όταν είμαστε με τους ανθρώπους που αγαπάμε, είναι λογικό να μην μετράμε την κάθε μας κουβέντα. Ωστόσο, επειδή κάποιες στιγμές στη ζωή των ανθρώπων είναι πιο κρίσιμες από άλλες, είναι σημαντικό όσο μπορούμε να προσέχουμε τι λέμε και πώς το λέμε.
(Mε πληροφορίες από guardian).