Πότε πρέπει να διακόψουμε την προπόνηση αυτοστιγμεί. Δύο ειδικοί εξηγούν τα τί και τα πώς.

chat icon
Link copied!

Ως επί το πλείστον, τα συναισθήματα μας μετά από μια προπόνηση είναι ευχάριστα: Νιώθουμε αυτοπεποίθηση, εκπλήρωση, χαλάρωση. Αλλά υπάρχουν και φορές που μετά από μια προπόνηση νιώθουμε πόνο ή εξάντληση. Κι ενώ είναι σύνηθες μετά το γυμναστήριο να αισθανόμαστε ένα κάψιμο σε ορισμένους μύες, σύμφωνα με τη φυσικοθεραπεύτρια Έριν Σορτ, που ζει και εργάζεται στο Σικάγο, υπάρχουν πόνοι που θα πρέπει να μας βάλουν σε υποψίες. 

Με άλλα λόγια, υπάρχουν τραβήγματα στο σώμα που δεν περνούν χωρίς ιατρική περίθαλψη και ίσως μέρα με τη μέρα επιδεινώνονται. Κι ενώ μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τη διαφορά η γνώση είναι δύναμη.

Advertisement
Advertisement

Για τον λόγο αυτό, η Έριν Σορτ και ο Ντέιβ Παβάο μας εξηγούν ποια έξι ήδη πόνων ενδέχεται να είναι προμήνυμα πως κάτι πιο σοβαρό συμβαίνει στο σώμα μας. Κι όχι ένα απλό πιάσιμο.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/niothoeme-entono-aychos-as-skeftoeme-mepos-echoeme-elleipse-aetes-tes-vitamines-poe-to-prokalei_gr_685bd7cee4b0c3bb7b65381e

 

6 πόνου που αποτελούν red flag για κάτι κρίσιμο

Σχεδόν κάθε προπόνηση, ειδικά αν επικεντρώνεται στην πτυχή της δύναμης, προκαλεί μικρές μικρορήξεις στους μύες μας. Αυτές, το σώμα μας τις επιδιορθώνει. Και έτσι γίνεται πιο δυνατό από προπόνηση σε προπόνηση. 

Αυτός ο τύπος πόνου είναι γενικά διάχυτος, εξαπλώνεται σε όλες τις μυϊκές ομάδες που γυμνάσαμε και εμφανίζεται και στις δύο πλευρές του σώματός. Αλλά υπάρχουν και άλλοι τύποι πόνου που  θα πρέπει να μας ωθήσουν στο να αναλάβουμε άλλου είδους. Να τα πιο τρανταχτά παραδείγματα:

1. Πόνος στο στήθος ή δύσπνοια που δεν υποχωρεί

Advertisement

Σίγουρα, μια προπόνηση υψηλής έντασης, μπορεί να κάνει την καρδιά μας να χτυπάει πιο δυνατά και την αναπνοή μας να επιταχύνεται. Μπορεί επίσης να προκαλέσει ένα αίσθημα καύσου στους πνεύμονες και το στήθος μας. Αλλά ο οξύς πόνος στο στήθος ή η δύσπνοια, ιδίως εφόσον επιμένουν μπορεί να είναι σημάδι καρδιακής προσβολής. Κι αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν οι αισθήσεις είναι εξαιρετικά δυσανάλογες με αυτές που βιώνουμε συνήθως κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας.

Αν τρέχουμε κάθε μέρα τα ίδια χιλιόμετρα λόγου χάρη, αλλά σήμερα ο πόνος είναι απάλευτος και δεν υποχωρεί, τότε θα πρέπει να τηλεφωνήσουμε στον γιατρό μας. Δεν συνεχίζουμε την προπόνηση όσο κι αν οι γύρω μας προσπαθούν να μας καθησυχάσουν. Κανείς δεν ξέρει πώς ακριβώς αισθανόμαστε πέρα από τον ίδιο μας τον εαυτό

2. Οποιοσδήποτε οξύς πόνος που είναι διαπεραστικός ή εστιάζεται σε μια μικρή περιοχή

Advertisement

Ο ήπιος πόνος σε όλο το σώμα θεωρείται από φυσιολογικός έως και αναμενόμενος μετά από μια απαιτητική προπόνηση. Όμως αν ο πόνος σε ένα οστό είναι τρομερά οξύς, αυτό μπορεί να σηματοδοτεί τραυματισμό από οστική καταπόνηση ή μικρό κάταγμα που αν δεν το προσέξουμε ίσως επιδεινωθεί.

Την ίδια στιγμή, ένας ξαφνικός, οξύς πόνος μπορεί να είναι σημάδι τραυματισμού που εμφανίζεται όταν ο ιστός είναι υπερβολικά τεντωμένος ή σχισμένος. Και ενώ αυτοί οι τραυματισμοί συνήθως δεν απαιτούν να περιμένουμε στα επείγοντα, καλό είναι την επομένη να κλείσουμε ένα ραντεβού με έναν αθλητίατρο ή έναν φυσιοθεραπευτή. Ειδικά εάν το πράγμα δεν βελτιώνεται παρά την ανάπαυση.

3. Aπότομος πόνος που εξελίσσεται σε μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα

Advertisement

Ο πόνος που δεν μένει σε ένα σημείο αλλά εξαπλώνεται, που για παράδειγμα, ξεκινά από την πλάτη ή το ισχίο, αλλά στη συνέχεια αντανακλά στο χέρι ή το πόδι είναι σημάδι πως το πρόβλημα αφορά περισσότερους μύες από αυτούς που νομίζαμε αρχικά. Ίσως έχουμε να κάνουμε με ένα συμπιεσμένο ή κατεστραμμένο νεύρο, που ξεκινά από τον αυχένα ή από κάποια άλλη περιοχή της σπονδυλικής μας στήλης.

Το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα μπορεί να προκύψουν όταν αυτό το νεύρο πιέζεται ακόμα περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση, εάν η αίσθηση δεν υποχωρήσει ακόμα κι εφόσον έχουμε σταματήσει την προπόνηση, επισκεπτόμαστε έναν γιατρό μέσα στις επόμενες ώρες για να εντοπίσουμε μαζί τη ρίζα του προβλήματος. 

https://www.huffingtonpost.gr/entry/aples-semvoeles-yia-eyie-kardia-stis-kalokairines-diakopes-mas_gr_684fcfcce4b07f75743a7829

Advertisement

 

Advertisement

4. Ο πόνος που επιδεινώνεται σε κάθε μας κίνηση 

Η φυσιολογική δυσφορία που σχετίζεται με την άσκηση είναι συνήθως ήπια και σε μια κλίμακα από το ένα μέχρι το δέκα θα λέγαμε πως αγγίζει το τρία. Οποιοσδήποτε πόνος υπερβαίνει αυτό το νούμερο θα πρέπει να μας ωθήσει στο να διακόψουμε τη συνεδρία. Ειδικά εάν ο πόνος κλιμακώνεται καθώς κινούμαστε.

Πρόκειται για αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «κανόνα της επόμενης ημέρας». Συνιστούν δηλαδή να παρακολουθούμε τα επίπεδα του πόνου όχι μόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης, αλλά και για το υπόλοιπο της ημέρας και την επόμενη.

Advertisement

Αν δηλαδή ξυπνήσουμε με ένα πρησμένο πόδι, αυτό δεν μπορεί να μην έχει καμία σχέση με την προπόνηση της προηγούμενης μέρας. Κι αν το πρήξιμο όσο περνά η ώρα και πατάμε το πόδι διογκώνεται, πάμε κατευθείαν για ακτινογραφία ή μαγνητική, πάντοτε με τη σύμφωνη γνώμη του ορθοπεδικού μας. Γιατί όσο εμείς δεν κάνουμε τίποτα δραστικό, η ζημιά επιδεινώνεται και η θεραπεία καθίσταται ακόμα πιο περίπλοκη. 

5. Αν ο πόνος μας αναγκάζει να αλλάζουμε τις κινήσεις μας

Αν ξεκινάμε να κάνουμε ένα βήμα ακριβώς όπως το συνηθίζουμε κάθε μέρα και ξαφνικά το γόνατό μας διπλώνει, κλειδώνει, μουδιάζει ή πονάει αφόρητα, με αποτέλεσμα να μικραίνουμε το διασκελισμό μας, αυτό υποδηλώνει πρόβλημα στις αρθρώσεις, όπως μια ρήξη χόνδρου ή η οστεοαρθρίτιδα. 

Εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί μέσα σε λίγα βήματα και εξακολουθήσουμε να περπατάμε παράξενα, ερχόμαστε κατευθείαν σε μια αναπαυτική θέση, επικοινωνούμε τηλεφωνικά με τον γιατρό μας και εφόσον εκείνος το κρίνει απαραίτητο, ειδοποιούμε κάποιον να μας πάει στο ιατρείο.  να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση με την ανάπαυση ή τροποποιώντας τις δραστηριότητές σας για να δείτε εάν η κατάσταση βελτιώνεται.

6. Αν νιώθουμε ότι κάποια άρθρωσή μας είναι «ασταθής»

Εάν νιώθουμε ότι το γόνατο, το ισχίο ή ο ώμος μας θα υποχωρήσουν σε οποιαδήποτε απότομη κίνηση, ότι δηλαδή δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τα ίδια μας τα μέλη, τότε θα πρέπει να δώσουμε προσοχή. Ένα μέρος ή ίσως και ολόκληρη η άρθρωση ενδέχεται να έχουν υποστεί βλάβη, με τρόπο που να την εμποδίζει να λειτουργήσει σωστά. 

Και πάλι ο αθλίατρος, ο ορθοπεδικός ή ο φυσικοθεραπευτής θα δώσουν τη λύση στο πρόβλημα. 

Όλα αυτά δεν τα λέμε φυσικά για να τρομοκρατηθούμε και να αρχίσουμε να φοβόμαστε μέχρι και τη σκιά μας. Κάθε άλλο. Η γνώση όπως προείπαμε είναι δύναμη. Και αν αφουγκραζόμαστε = το σώμα μας, μόνο τότε μπορούμε να το βελτιώσουμε, να το κάνουμε πιο δυνατό χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο να προκαλέσουμε μόνιμες βλάβες. Καλές μας προπονήσεις με φροντίδα και αγάπη για τον εαυτό!

(Με πληροφορίες από self).