...που σίγουρα δεν θα σταματήσουμε να φτιάχνουμε.
Η ζέστη του καλοκαιριού, πολλές φορές μας κάνει να μην έχουμε όρεξη να φάμε τίποτα, καθώς προτιμάμε κάτι περισσότερο δροσιστικό. Εδώ, έρχεται να δώσει την απάντηση του το αγγούρι, το πλέον ενυδατικό λαχανικό του καλοκαιριού, το οποίο συνοδεύεται με τα πάντα.
Ωστόσο, ήρθε η ώρα το αγγούρι να πάψει επιτέλους να είναι ένα απλό συνοδευτικό και να γίνει ο πρωταγωνιστής της βραδιάς.
Παρακάτω, προτείνονται τρεις δροσιστικές καλοκαιρινές επιλογές για σαλάτες τις οποίες σίγουρα δεν θα σταματήσουμε να φτιάχνουμε όλο το καλοκαίρι.
1. Αναδεικνύοντας την γεύση τους: Σαλάτα με αγγούρι, ντομάτα, ψημένο χαλούμι και κρουτόν ελαιόλαδου

Αυτή η συνταγή, εμπνευσμένη από την ελληνική χωριάτικη σαλάτα, δείχνει τη δύναμη του καλού, φρέσκου ελαιόλαδου να κάνει ένα πιάτο να έχει λαμπερή και πλούσια γεύση και ποτέ λιπαρή.
Χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο για να φρυγανίσουμε τα κρουτόν, να εμποτίσουμε το σκόρδο στο ντρέσινγκ και να διανείμουμε τη γλυκύτητα της ώριμης ντομάτας σε όλη τη σαλάτα. Τέλος, το χρησιμοποιούμε για να τηγανίσουμε φέτες χαλούμι, κάνοντας ένα χορτοφαγικό κυρίως πιάτο.
2. Κρατώντας λίγη φλούδα: Κλασική σαλάτα με αγγούρι

Αυτή η γρήγορη σαλάτα αποτελεί ένα δροσιστικό συνοδευτικό για πλούσια, τραγανά ή πικάντικα πιάτα που χρειάζονται δροσιστική ανακούφιση, όπως κρέας, γαρίδες ή σολομό.
Για να αναδείξουμε την πλέον απλή σαλάτα αγγουριού από καλή σε εξαιρετική, χρειάζονται δύο πράγματα: 1. Να καθαρίσουμε τα αγγούρια σε εναλλασσόμενες λωρίδες, ώστε να απορροφούν το γλυκόξινο ντρέσινγκ αλλά και να διατηρούν το σχήμα τους, και 2. Να πασπαλίσουμε τα αγγούρια με αλάτι και να τα αφήσουμε να στραγγίξουν για μια λιγότερο υδαρή, και πιο γευστική σαλάτα. Μπορούμε να φτιάξουμε τη σαλάτα έως και 2 ημέρες νωρίτερα από την ημέρα που θα την σερβίρουμε, αλλά τα αγγούρια θα χάσουν λίγη από την τραγανότητά τους.
3. Ζευγαρώνοντας το με καλοκαιρινά φρούτα: Σαλάτα με αγγούρι, πεπόνι, καρπούζι και φέτα

Το καρπούζι με τη φέτα είναι πάντα στη μόδα και γιατί όχι, να μην απογειώσουμε την γεύση του λίγο περισσότερο; Προσθέτοντας αγγούρι και πεπόνι σε κύβους με λίγο μηλόξιδο ή βαλσάμικο, εξασφαλίζουμε την απόλυτη ισορροπία γλυκόξινου που θέλουμε για το πιάτο μας. Λίγα καρύδια για το ντεκόρ αλλά και για την γεύση, σίγουρα θα κλέψουν την παράσταση.
Σε κάθε περίπτωση, όπως και σε αυτή, η μαγειρική θέλει δημιουργικότητα και φαντασία. Αν κάτι μας αρέσει, δεν πρέπει να σκεφτόμαστε τα επικριτικά βλέμματα των άλλων. Αυτό το καλοκαίρι, προσθέτουμε στην σαλάτα μας οτιδήποτε ευχαριστεί τους γευσιογόνους αδένες μας.
Με πληροφορίες από The New York Times.