Τι γίνεται στο πρώτο μάθημα; Χρειάζεται καλή φυσική κατάσταση; Τι εξοπλισμό απαιτεί; Ποια η διαφορά από το πιλάτες και όλα όσα μας είναι θολά γύρω από τη γιόγκα σε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με τη γιόγκα instructor.
Σήμερα, Σάββατο 21 Ιουνίου, ζούμε την πιο φωτεινή και μεγάλη μέρα του χρόνου. Εκτός αυτού είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Γιόγκα. Η ημερομηνία καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 2015, με στόχο να αναδείξει τη σημασία της γιόγκα για την σωματική και πνευματική ευημερία, προωθώντας την εξάσκηση της σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στην HuffPost γιορτάζουμε και εμείς τη διεθνή ημέρα. Πώς; Μαθαίνοντας από την Σοφία Παπαδοπούλου, εκπαιδεύτρια της γιόγκα και του πιλάτες όλα όσα θέλουμε να γνωρίζουμε για την πρακτική ευεξίας που κερδίζει διαρκώς έδαφος μεταξύ όσων ενδιαφερόμαστε τόσο για το κομμάτι του fitness, όσο και για το κομμάτι της πνευματικότητας.

Πώς η γιόγκα μπαίνει στη ζωή μας και φέρνει τα πάνω-κάτω κυριολεκτικά και μεταφορικά
«Η γιόγκα μπήκε στη ζωή μου εντελώς απροσδόκητα. Δεν ήξερα τι είναι. Ξεκίνησα δοκιμαστικά, βλέποντας στο γυμναστήριο που πήγαινα πως διεξάγονται συνεδρίες γιόγκα. Στην αρχή μου ήταν πάρα πολύ ξένο και δυσκολεύτηκα. Ίδρωσα, κουράστηκα και πίεσα πολύ τον εαυτό μου για να συνεχίσω. Γιατί κάτι μέσα μου μου έλεγε ”πάλεψέ το μέχρι να δεις που θα σε πάει”. Το απόλαυσα πάρα πολύ. Ιδίως στο τελευταίο μέρος της προπόνησης, στη χαλάρωση. Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίας είπα στον εαυτό μου ”αυτό είναι που θέλεις να κάνεις στη ζωή σου”. Ήρθε τόσο τυχαία στη ζωή μου κι όμως από την αρχή κατάλαβα πόσο αγαπώ τη γιόγκα», εξομολογείται η Σοφία Παπαδοπούλου.

Γιόγκα και στερεότυπα
Χρειάζεται σώνει και ντε να είμαστε νέοι ή να έχουμε καλή φυσική κατάσταση;
«Εγώ γυμνάζομαι από μικρή ηλικία. Όμως, παρόλο που είχα καλή φυσική κατάσταση αντιμετώπισα δυσκολίες. Από αυτή την άποψη θεωρώ ότι οποιοσδήποτε μπορεί να μπει στον υπέροχο κόσμο της γιόγκα. Ακόμα και άνθρωποι σαν εμένα, που δεν γνώριζαν καν τι είναι. Διότι ένα μάθημα γιόγκα, τελικά όσο γυμνασμένος κι αν είσαι, έχει να κάνει με την εσωτερική ανάγκη να το κάνεις. Κι αν υπάρχει αυτή η θέληση και ο σωστός άνθρωπος να σε μυήσει, η εξάσκηση θα προσαρμοστεί στα όρια και στο σώμα σου. Επομένως, το να ξεκινήσουμε γιόγκα δεν προϋποθέτει ούτε ευλυγισία, ούτε άριστη φυσική κατάσταση. Επίσης στη γιόγκα δεν υπάρχει κανένα ηλικιακό όριο. Στην Ινδία θα δεις ακόμη και γιόγκι 100 ετών να κάνουν κατακόρυφες στηρίξεις», μας καθησυχάζει η Σοφία Παπαδοπούλου.

«Αρχίζω γιόγκα»: Τι να περιμένω από το πρώτο μάθημα
«Η γιόγκα περιλαμβάνει τρεις εκδοχές: Την Χάθα, την Βινιάσα και την Αστάνγκα. Όταν είμαστε αρχάριοι, όλοι ξεκινάμε από την Χάθα γιόγκα. Η Χάθα περιλαμβάνει μια σειρά από ασκήσεις χωρίς ροή, με μικρά διαλείμματα. Τελειώνουμε τη μια άσκηση και πάμε στην επόμενη. Αν βέβαια κάποιος είναι αρκετά γυμνασμένος, μπορεί να μπει κατευθείαν στη Βινιάσα, που είναι ένας δυναμικός κύκλος ασκήσεων, με ροή, χωρίς σταματημό. Αν όμως δεν έχουμε χτίσει ακόμη καθόλου αντοχές, μπορούμε να ξεκινήσουμε και από τη θεραπευτική γιόγκα. Ως δασκάλα, εγώ πάντοτε ρωτάω τον μαθητή σε τι είδη άσκησης έχει επιδοθεί και προσαρμόζω το μάθημα στο δικό του σώμα», εξηγεί η Σοφία.
«Η γιόγκα χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Στην πρώτη συνεδρία δεν θα πετύχουμε μοναδικά πράγματα. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας απογοητεύσει. Με πίστη και αφοσίωση σε αυτό που μας αρέσει, η πρόοδος θα έρθει σταδιακά. Σίγουρα από την πρώτη κιόλας φορά θα νιώθουμε το σώμα μας πιο χαλαρό, πιο δυνατό και τεντωμένο. Με την τακτική εξάσκηση όμως, το σώμα και ο βαθμός συγκέντρωσής μας θα ενδυναμώνονται διαρκώς», ξεκαθαρίζει η εκπαιδεύτρια γιόγκα. Και για να είμαστε εντελώς προετοιμασμένοι προσθέτει: «Το πρώτο μάθημα ξεκινά με κάποια λεπτά διαλογισμού και αμέσως μετά συνεχίζουμε με τους χαιρετισμούς. Αυτό είναι κάτι στάνταρ που ισχύει για όλους τους μαθητές. Έπειτα περνάμε στην κυρίως εξάσκηση, που αποτελείται από ένα σύνολο Άσανα, δηλαδή σωματικών στάσεων για ευεξία και ισορροπία. Στο τέλος, ολοκληρώνουμε με τη Σαβάσανα, που είναι η στιγμή της χαλάρωσης. Ξεκινώντας να εξασκούμαστε στη γιόγκα, 2-3 συνεδρίες την εβδομάδα είναι το ιδανικό. Όμως όσο μυούμαστε, μπορούμε κάθε μέρα να κάνουμε στο στρώμα μας ασκήσεις μόνοι. Το πρωί που ξυπνάμε ή το βράδυ που γυρίζουμε από τη δουλειά ή οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας μας πλημμυρίζει αυτή η ανάγκη».

Και από εξοπλισμό;
«Το μόνο που χρειαζόμαστε στη γιόγκα είναι το στρώμα μας, αγάπη και χαρά. Από εκεί και ύστερα, αν το επιθυμούμε υπάρχουν τα τουβλάκια γιόγκα, που υποστηρίζουν ορισμένες στάσεις, βελτιώνοντας την ισορροπία και τη σταθερότητα. Υπάρχουν επίσης τα σχοινιά, που μας βοηθούν να τραβήξουμε το σώμα μας για να έρθουμε πιο βαθιά σε μια θέση. Ακόμη, για να βυθιστούμε στη Σαβάσανα βοηθούν τα μαξιλαράκια ματιών και η κουβέρτα. Διότι το σώμα, ιδίως το χειμώνα, όταν χαλαρώνει έχει την τάση να κρυώνει. Αλλά όλα αυτά δεν τα αγοράζουμε με την πρώτη. Διαπιστώνουμε τι έχουμε ανάγκη και τα ψωνίζουμε σιγά-σιγά. Σε ό,τι αφορά την ένδυση, φοράμε άνετα ρούχα και είμαστε κατά προτίμηση ξυπόλητοι, για να έχουμε όσο το δυνατόν πιο στενή επαφή με το έδαφος, με τη γη. Και για να μην γλιστράμε», μας προτρέπει η Σοφία.
Μπορεί η γιόγκα ως άσκηση να εγγυηθεί χτίσιμο μυών και απώλεια βάρους;
«Φυσικά. Διότι παρόλο που πολύς κόσμος έχει την γιόγκα στο μυαλό του ως κάτι χαλαρό, μια συνεδρία γιόγκα τα περιλαμβάνει όλα. Αερόβια, αντιστάσεις, βάρη. Και μπορεί να γίνει τρομερά δυναμική. Όμως το χτίσιμο μυϊκής μάζας και η απώλεια λίπους εξαρτώνται κυρίως από τη διατροφή. Και η γιόγκα έρχεται επικουρικά και κάνει το θαύμα της», διευκρινίζει η Σοφία Παπαδοπούλου.
Ξεχωρίζοντας τη γιόγκα από το πιλάτες
«Πολλοί άνθρωποι συγχέουν τις δύο πρακτικές. Όμως υπάρχει μια διακριτή διαφορά: Το πιλάτες είναι μια μορφή άσκησης, ενώ η γιόγκα είναι τρόπος ζωής. Η γιόγκα ναι μεν προσφέρει στο σώμα δύναμη και ευλυγισία όμως προπονεί παράλληλα και το μυαλό μας. Εξασκεί τη συγκέντρωση, την εμβάθυνση στον εαυτό. Συμβάλλει στο να ακούμε τον δάσκαλο και να μην σκεφτόμαστε τίποτα άλλο. Στη γιόγκα η επιτυχία της εξάσκησης εξαρτάται από το κατά πόσο θα καταφέρουμε να αδειάσουμε το μυαλό μας από παράλληλες σκέψεις. Το πιλάτες είναι ένα σύστημα ασκήσεων πολύ συγκεκριμένων, που δεν γίνονται απαραιτήτως με ροή και το βάρος δεν πέφτει τόσο στην αυτοσυγκέντρωση όσο στην ενδυνάμωση του σώματος», αποσαφηνίζει η Σοφία Παπαδοπούλου.
Και ένα μικρό κέρασμα ένεκα της ημέρας: Η Σοφία μας διδάσκει τον χαιρετισμό στην ήλιο, για ένα πρωινό ξύπνημα γεμάτο ευεξία. Plus: Δύο ακολουθίες θέσεων για να ανακουφιστούμε μετά την πολύωρη καθιστική ή σωματική εργασία και να φέρουμε σώμα και πνεύμα σε απόλυτη αρμονία. Ας το απολαύσουμε. Είναι για όλους μας!
Τι θα μας προσφέρει η Γιόγκα
«Εξασκώντας τη γιόγκα, καταφέρνουμε να μην σκορπάμε το μυαλό μας σε πράγματα δίχως ουσία. Να ζούμε το παρόν. Δουλεύουμε καλύτερα, πιο συγκεντρωμένα, ξυπνάμε καλύτερα και ζούμε καλύτερα. Υπάρχουμε στο εδώ και στο τώρα. Μια δοκιμή αξίζει τον κόπο», καταλήγει η Σοφία. Και γιατί όχι; Σίγουρα κάπου κοντά μας υπάρχει ένα στούντιο όπου μπορούμε να τσεκάρουμε αν η γιόγκα είναι για μας.