Και να γίνουν όλα όπως πριν.

chat icon
Link copied!

Μήπως νιώθουμε αγανάκτηση από τη σχέση μας; Αν φοβόμαστε να γυρίσουμε σπίτι μετά τη δουλειά, στη σκέψη ότι θα αντικρίσουμε το ταίρι μας, αν νιώθουμε πάντα εξαντλημένοι όταν είναι να βγούμε ραντεβού μαζί του, αν η ιδέα του σεξ μας φρικάρει, όλα αυτά δεν είναι και πολύ θετικά σημάδια.

Συγκεκριμένα, υπάρχει το ενδεχόμενο όλα αυτά να είναι δείγματα ότι έχουμε εξαντληθεί μέσα στον ερωτικό δεσμό μας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον θεραπευτή γάμου Ίαν Κέρνερ, όλο και περισσότεροι σύντροφοι βιώνουν ερωτική εξάντληση.

Advertisement
Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/to-chasma-epidioxes-oryasmoe-kai-yiati-aletheia-o-yenaikeios-oryanismos-einai-pio-spanios_gr_680f5984e4b0c1c6dcd84108

Τι είναι όμως η ερωτική εξουθένωση

«Όλες οι στενές σχέσεις, από την φιλία μέχρι τον έρωτα, χρειάζονται φροντίδα. Η εξουθένωση μέσα στις σχέσεις είναι μια κατάσταση συναισθηματικής εξάντλησης που προκύπτει όταν οι πιέσεις και οι απαιτήσεις μεταξύ των συντρόφων υπερτερούν της φροντίδας και της αλληλοϋποστήριξης», εξηγεί η Ρέιτσελ Νιντλ, ψυχολόγος και συνδιευθύντρια του Modern Sex Therapy Institutes.

«Η εξουθένωση δεν επηρεάζει μόνο συναισθηματικά τα ζευγάρια. Μπορεί επίσης να έχει βαθύ αντίκτυπο στο σεξ και την οικειότητα», προειδοποιεί η ψυχοθεραπεύτρια Εύα Ντιγιόν από τη Νέα Υόρκη: «Όταν το ένα ή και τα δύο άτομα βιώνουν συναισθηματική ή ψυχική εξάντληση, αυτό συχνά οδηγεί σε συναισθηματική απόσυρση, μειωμένη λίμπιντο και μείωση τόσο της οικειότητας όσο και της σεξουαλικής δραστηριότητας», προσθέτει η ίδια. 

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν εξουθένωση στους συντρόφους: Από τον άνισο καταμερισμό των δουλειών του σπιτιού, μέχρι την απουσία ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Και η αγανάκτηση-εξουθένωση δεν είναι κάτι που έρχεται αμέσως μετά από ένα καυγαδάκι. Είναι κάτι που επέρχεται σταδιακά, μέσα από τη συσσώρευση των άλυτων διαφορών μεταξύ του ζευγαριού και τη φθορά που επιφέρουν στη σχέση οι ανεκπλήρωτες ανάγκες και από τις δύο πλευρές.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/eimaste-pantremenoi-polla-chronia-yia-kaletero-sex-as-dokimasoeme-to-diazeyio-epnoe_gr_67fe3820e4b070cabdc44628

3 tips για να αναζωογονήσουμε τη σχέση μετά από μια περίοδο συναισθηματικής εξασθένησης 

1. Αναγνωρίζουμε το ζήτημα

Advertisement

Το να αναγνωρίσουμε ότι η σχέση μας αντιμετωπίζει πρόβλημα, είναι το πρώτο βήμα για να το λύσουμε. Και όταν λέμε «αναγνωρίζουμε ένα ζήτημα», δεν θα πει ότι ψάχνουμε τον φταίχτη. Θα πει ότι απλώς μιλάμε για αυτό ανοιχτά, χωρίς να κατηγορούμε ή να επικρίνουμε ο ένας τον άλλον. Και όταν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για αυτό ξεκινάμε με ουδέτερες εκφράσεις του στυλ «Έχω παρατηρήσει ορισμένες αλλαγές στον τρόπο που επικοινωνούμε τελευταία. Καταλαβαίνεις σε τι αναφέρομαι; Θέλεις κι εσύ να μου πεις αν έχεις αντιληφθεί το οτιδήποτε;»

2. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί

Το να κατηγορούμε ο ένας τον άλλον δεν θα οδηγήσει πουθενά. Ο καλύτερος τρόπος να εντοπίσουμε που έχει κάνει λάθος καθένας από τους δυο μας, είναι δια της αντίθετης οδού. Δηλαδή, θα πρέπει να εξετάσουμε τι έχουμε κάνει τελευταία προκειμένου να ευχαριστήσουμε το άλλο άτομο. Να τσεκάρουμε αν αυτό το διάστημα πράξαμε με τρόπο που βοηθά τη σχέση να εξελιχθεί.

Advertisement

Αν διαπιστώσουμε ότι δεν έχουμε κάνει και πολλά, αυτό από μόνο του μπορεί να εξηγεί το γιατί έχει προκύψει εξάντληση και αγανάκτηση. Και οφείλουμε αφενός να το παραδεχτούμε και αφετέρου να αρχίσουμε να δουλεύουμε προς την διορθωτική κατεύθυνση. Δεν χρειάζονται μεγάλες κινήσεις ούτε ακριβά δώρα. Ένα απλό μήνυμα για καλημέρα, ένα πρωινό φτιαγμένο με αγάπη είναι μερικά πολύ θετικά βήματα.

3. Συντηρούμε την επικοινωνία

Η εξουθένωση συχνά επιδεινώνεται επειδή οι σύντροφοι αγνοούν τα ζητήματα που τους εξουθενώνουν ή αρχίζουν σταδιακά να αγνοούν ο ένας τον άλλο. Αν όμως αφιερώνουμε λίγο χρόνο κάθε εβδομάδα στο να τσεκάρουμε αν υπάρχει κάποιο παράπονο από το ταίρι μας ή αν του έχει προκύψει κάποια ανομολόγητη ανάγκη, αυτό θα βοηθήσει και τους δυο μας να νιώσουμε πιο χαλαροί και σίγουροι με το πώς πρέπει να δράσουμε.

Advertisement

4. Δοκιμάζουμε κάτι νέο μαζί

Η δημιουργία μιας κοινής ιεροτελεστίας στον ελεύθερό μας χρόνο, είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της εξουθένωσης. Διαλέγουμε λοιπόν μια ημέρα της εβδομάδας στην οποία θα κάνουμε μαζί κάτι εντελώς καινούργιο: Θα δοκιμάσουμε ένα νέο εστιατόριο, θα δούμε μια ταινία στο σινεμά, θα πάμε στο λούνα παρκ, θα τρέξουμε σε ένα πάρκο που δεν έχουμε ξανατρέξει. Όλα είναι μέσα στο παιχνίδι! Ο ενθουσιασμός, η καινοτομία και η παιχνιδιάρικη διάθεση θα ενδυναμώσουν τη χαμένη σύνδεση. Αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσουμε!

5. Συμβουλευόμαστε έναν θεραπευτή

Advertisement

Αν θέλουμε να σώσουμε τη σχέση μας, αλλά δεν γνωρίζουμε το πώς και θεωρούμε ότι τα έχουμε δοκιμάσει όλα, ένας θεραπευτή ζευγαριών ή ένας σεξοθεραπευτής είναι πάντοτε μια πολύ καλή ιδέα. Η συζήτηση με έναν θεραπευτή, χωρίς ταμπού μπορεί να βοηθήσει στην επαναφορά της δυναμικής της σχέσης, προτού προκληθούν βαθύτερες ρωγμές.

Advertisement

Σε κάθε περίπτωση, το κλειδί βρίσκεται στην επικοινωνία. Είτε μεταξύ του ζευγαριού, είτε ανάμεσα στο ζευγάρι και έναν σύμβουλο σχέσεων. 

(Mε πληροφορίες από CNN).

Advertisement