Το παραδοσιακό μας πιάτο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία

chat icon
Link copied!

Ένα από τα πιο διάσημα ελληνικά πιάτα σε όλο τον κόσμο είναι η χωριάτικη σαλάτα. Οι ξένοι επισκέπτονται τη χώρα μας και από τα πρώτα πιάτα που ζητούν να απολαύσουν είναι η παραδοσιακή σαλάτα με υλικά από τον τόπο μας. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, η χωριάτικη σαλάτα εύκολα αντικαθιστά ένα γεύμα, μια και εκτός από δροσιστική και νόστιμη είναι πλούσια σε υλικά. Είναι η απόλυτη μεσογειακή δύναμη που χαρίζει στο σώμα μας μια ποικιλία σημαντικών βιταμινών.

Η διατροφολόγος κα Αλιόνα Στρατουλάτ, αναφέροντας τα συστατικά της ελληνικής χωριάτικης σαλάτας μας μίλησε για τις πολύτιμες βιταμίνες που μας παρέχει το καθένα ξεχωριστά.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με την ίδια το παραδοσιακό αυτό πιάτο επιβαρύνεται θερμιδικά μόνο από το ελαιόλαδο και τη φέτα. Όλα τα υπόλοιπα υλικά που περιέχει είναι χαμηλά σε θερμίδες, αλλά πλούσια σε οφέλη για τον οργανισμό μας.

Τι περιέχει η ελληνική χωριάτικη σαλάτα; Ντομάτες, αγγούρια, πράσινες πιπεριές, κρεμμύδι, ελαιόλαδο, ελιές και φέτα. 

Οι ντομάτες προσφέρουν αντιφλεγμονώδη δράση και καρδιοπροστασία.  Nadiia Borovenko via Getty Images

Ντομάτες

Οι ντομάτες περιέχουν φαινολικές ενώσεις, καροτενοειδή, όπως λυκοπένιο και β καροτένιο, καθώς και βιταμίνες C, A και κάλιο. Όλα τα παραπάνω προσφέρουν αντιφλεγμονώδη δράση και καρδιοπροστασία, ενώ το κάλιο βοηθάει σημαντικά στη μείωση της κατακράτησης των υγρών.

Αγγούρια μια εξαιρετική πηγή ενυδάτωσης KucherAV via Getty Images

Αγγούρια

Περίπου το 96% του αγγουριού είναι νερό, οπότε όπως εύκολα αντιλαμβανόμαστε είναι μια εξαιρετική πηγή ενυδάτωσης για τον οργανισμό μας, που όπως αντιλαμβανόμαστε προσφέρει διουρητική δράση και μειώνει την κατακράτηση στο σώμα μας. Επίσης περιέχει βιταμίνη C που είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό για την προστασία των κυττάρων από βλάβες, αλλά και βιταμίνη Κ που θεωρείται απαραίτητη για την πήξη του αίματος και τον σχηματισμό των οστών.

Advertisement
Οι πράσινες πιπεριές ασπίδα κατά του αντιοξειδωτικού στρες RAW_group via Getty Images

Πράσινες πιπεριές

Οι πράσινες πιπεριές περιέχουν βιταμίνη C, Β καροτίνιο και φλαβονοειδή που προστατεύουν από το αντιοξειδωτικό στρες. 

Τα κρεμμύδια προσφέρουν αντιμικροβιακή, αντιθρομβωτική και αντιοξειδωτική δράση.  GMVozd via Getty Images

Κρεμμύδια

Advertisement

Είναι μια πλούσια πηγή φυτικών ινών και προβιοτικών που βοηθούν στη βέλτιστη υγεία του εντέρου. Έχουν αντιμικροβιακή και αντιθρομβωτική δράση και περιέχουν κουερσετίνη, η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση.

Πλούσιες σε μέταλλα, βιταμίνες και πολυφαινόλες Bohdan Bevz via Getty Images

Ελιές

Περιέχουν τα καλύτερα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, μέταλλα και βιταμίνες A, D, E και K. Οι ελιές ειδικά αυτές με την άλμη είναι μια εξαιρετική πηγή προβιοτικών που βοηθούν την υγεία του πεπτικού μας συστήματος. Επίσης, είναι πλούσιες σε μέταλλα και πολυφαινόλες που ενισχύουν την αντιγηραντική δράση.

Advertisement
Ελαιόλαδο προστατεύει την καρδιά και μειώνει την κακή χοληστερόλη  banusevim via Getty Images

Ελαιόλαδο

Αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών Ε και Κ, ενώ έχει υψηλή ποσότητα φαινολών και άλλων αντιοξειδωτικών. Είναι γνωστό για την αντιφλεγμονώδη δράση του, καθώς και για το ότι προστατεύει την καρδιά. Μειώνει την κακή χοληστερόλη, ενώ τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι προστατεύει κι από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Η φέτα, μεταξύ άλλων, βοηθάει στον σχηματισμό των ερυθρών κυττάρων.  Anastasiya Larionova via Getty Images

Φέτα

Advertisement

Η φέτα που δημιουργείται κυρίως από κατσικίσιο ή πρόβιο γάλα είναι εξαιρετική πηγή ασβεστίου, μια πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Παράλληλα, είναι γεμάτη προβιοτικά και βιταμίνη Β12, η οποία προστατεύει την εγκεφαλική λειτουργία και βοηθάει στον σχηματισμό των ερυθρών κυττάρων. Η κατανάλωση φέτας έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τον μεταβολισμό και την παραγωγή ενέργειας στο σώμα μας.

Advertisement