Το παραδοσιακό μας πιάτο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία
Ένα από τα πιο διάσημα ελληνικά πιάτα σε όλο τον κόσμο είναι η χωριάτικη σαλάτα. Οι ξένοι επισκέπτονται τη χώρα μας και από τα πρώτα πιάτα που ζητούν να απολαύσουν είναι η παραδοσιακή σαλάτα με υλικά από τον τόπο μας. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, η χωριάτικη σαλάτα εύκολα αντικαθιστά ένα γεύμα, μια και εκτός από δροσιστική και νόστιμη είναι πλούσια σε υλικά. Είναι η απόλυτη μεσογειακή δύναμη που χαρίζει στο σώμα μας μια ποικιλία σημαντικών βιταμινών.
Η διατροφολόγος κα Αλιόνα Στρατουλάτ, αναφέροντας τα συστατικά της ελληνικής χωριάτικης σαλάτας μας μίλησε για τις πολύτιμες βιταμίνες που μας παρέχει το καθένα ξεχωριστά.
Σύμφωνα με την ίδια το παραδοσιακό αυτό πιάτο επιβαρύνεται θερμιδικά μόνο από το ελαιόλαδο και τη φέτα. Όλα τα υπόλοιπα υλικά που περιέχει είναι χαμηλά σε θερμίδες, αλλά πλούσια σε οφέλη για τον οργανισμό μας.
Τι περιέχει η ελληνική χωριάτικη σαλάτα; Ντομάτες, αγγούρια, πράσινες πιπεριές, κρεμμύδι, ελαιόλαδο, ελιές και φέτα.

Ντομάτες
Οι ντομάτες περιέχουν φαινολικές ενώσεις, καροτενοειδή, όπως λυκοπένιο και β καροτένιο, καθώς και βιταμίνες C, A και κάλιο. Όλα τα παραπάνω προσφέρουν αντιφλεγμονώδη δράση και καρδιοπροστασία, ενώ το κάλιο βοηθάει σημαντικά στη μείωση της κατακράτησης των υγρών.

Αγγούρια
Περίπου το 96% του αγγουριού είναι νερό, οπότε όπως εύκολα αντιλαμβανόμαστε είναι μια εξαιρετική πηγή ενυδάτωσης για τον οργανισμό μας, που όπως αντιλαμβανόμαστε προσφέρει διουρητική δράση και μειώνει την κατακράτηση στο σώμα μας. Επίσης περιέχει βιταμίνη C που είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό για την προστασία των κυττάρων από βλάβες, αλλά και βιταμίνη Κ που θεωρείται απαραίτητη για την πήξη του αίματος και τον σχηματισμό των οστών.

Πράσινες πιπεριές
Οι πράσινες πιπεριές περιέχουν βιταμίνη C, Β καροτίνιο και φλαβονοειδή που προστατεύουν από το αντιοξειδωτικό στρες.

Κρεμμύδια
Είναι μια πλούσια πηγή φυτικών ινών και προβιοτικών που βοηθούν στη βέλτιστη υγεία του εντέρου. Έχουν αντιμικροβιακή και αντιθρομβωτική δράση και περιέχουν κουερσετίνη, η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση.

Ελιές
Περιέχουν τα καλύτερα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, μέταλλα και βιταμίνες A, D, E και K. Οι ελιές ειδικά αυτές με την άλμη είναι μια εξαιρετική πηγή προβιοτικών που βοηθούν την υγεία του πεπτικού μας συστήματος. Επίσης, είναι πλούσιες σε μέταλλα και πολυφαινόλες που ενισχύουν την αντιγηραντική δράση.

Ελαιόλαδο
Αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών Ε και Κ, ενώ έχει υψηλή ποσότητα φαινολών και άλλων αντιοξειδωτικών. Είναι γνωστό για την αντιφλεγμονώδη δράση του, καθώς και για το ότι προστατεύει την καρδιά. Μειώνει την κακή χοληστερόλη, ενώ τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι προστατεύει κι από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Φέτα
Η φέτα που δημιουργείται κυρίως από κατσικίσιο ή πρόβιο γάλα είναι εξαιρετική πηγή ασβεστίου, μια πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Παράλληλα, είναι γεμάτη προβιοτικά και βιταμίνη Β12, η οποία προστατεύει την εγκεφαλική λειτουργία και βοηθάει στον σχηματισμό των ερυθρών κυττάρων. Η κατανάλωση φέτας έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τον μεταβολισμό και την παραγωγή ενέργειας στο σώμα μας.