Αλλά και τρόποι που μπορούμε να την επιδιώξουμε.

chat icon
Link copied!

Σε μια ανάρτηση της στο προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, η δρ Βόντα Ράιτ, εξηγεί πώς καταναλώνει 130 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα. Ανάμεσα στις τακτικές εναλλαγές των γευμάτων της είναι τα ασπράδια αυγών, διάφορα ροφήματα πρωτεΐνης, αλλά και αρκετά ικανοποιητικές μερίδες κόκκινου κρέατος. 

«Αυτή η ποσότητα μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να παραμείνουν δυνατές και να αποτρέψουν προβλήματα όπως τα κατάγματα ισχίου καθώς μεγαλώνουν και ιδιαίτερα κατά τη περίοδο της εμμηνόπαυσης», δηλώνει η δρ Ράιτ. 

Advertisement
Advertisement

Πόση πρωτεΐνη  χρειάζεται μία γυναίκα μέσης ηλικίας

«Καθώς οι γυναίκες πλησιάζουμε στην εμμηνόπαυση –μια διαδικασία που συνήθως ξεκινά στην ηλικία των 40-, το σώμα μας συνήθως αλλάζει», δηλώνει η διαιτολόγος Ανίνα Μπαρνς. Συχνά, παρατηρείται αύξηση βάρους, ιδίως στη μέση, κι αυτό μπορεί να αποφέρει καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη τύπου δύο.

Παράλληλα, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης οστεοπόρωσης, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο εύκολο οι γυναίκες να υποφέρουν από κατάγματα. Η κατανάλωση αρκετής πρωτεΐνης, ειδικά όταν συνδυάζεται με καλή προπόνηση, μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή αυτών των αλλαγών.

Σε γενικές γραμμές, συνίσταται στους ενήλικες να καταναλώνουν τουλάχιστον 0,36 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα. Δεν θεωρείται μία δύσκολη ποσότητα και μπορεί να επιτευχθεί πολύ εύκολα ημερησίως. 

https://www.huffingtonpost.gr/entry/ta-5-pio-ischera-mestika-makrozoias-sto-vivlio-eeayyelio-poe-paroesiazoen-oi-new-york-times_gr_682317fae4b0abb5835913be

Ωστόσο, η δρ Μπαρνς και άλλοι ειδικοί δηλώνουν ότι οι μεσήλικες γυναίκες ίσως θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να καταναλώνουν περισσότερο από αυτή την ενδεδειγμένη ποσότητα, ώστε να αμβλύνουν ορισμένες από τις αλλαγές που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση και τη γήρανση.

Advertisement

Ορισμένες συναρπαστικές έρευνες δείχνουν, για παράδειγμα, ότι οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, οι οποίες καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν οστεοπόρωση με την πάροδο του χρόνου, σε σύγκριση με εκείνες που καταναλώνουν λιγότερη πρωτεΐνη.

Παράλληλα, η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών μπορεί επίσης να βοηθήσει τις γυναίκες που περνούν στην εμμηνόπαυση να πάρουν λιγότερο βάρος, εν μέρει διατηρώντας τις χορτάτες.

 Τελικά, καταναλώνουμε αρκετή; 

«Πολλές γυναίκες δεν λαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη στο πρωινό», επισημαίνει η Ελίζαμπεθ Γουόρντ, διαιτολόγος στο Reading της Μασαχουσέτης και συν-συγγραφέας του βιβλίου «The Menopause Diet Plan». Για παράδειγμα, ένα μπολάκι γιαούρτι, μπορεί να προσφέρει 25 γραμμάρια πρωτεΐνη.

Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/epta-praymata-ta-opoia-oi-yiatroi-poe-ascholoentai-me-eykefalika-iketeeoen-na-men-kanoeme_gr_6821f86ae4b0d06d2434ac93

Επίσης, είναι χρήσιμο να δώσουμε προτεραιότητα στην πρωτεΐνη στο μεσημεριανό γεύμα. Μπορούμε να ενσωματώσουμε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως φασόλια, τόνο σε κονσέρβα και στήθος κοτόπουλου. Το ίδιο κερδοφόρα μπορούν να αποβούν και τα διάφορα σνακ πρωτεΐνης, όπως είναι το τυρί κότατζ. 

«Ωστόσο, η καλή διατροφή σε αυτό το στάδιο της ζωής δεν αφορά μόνο την πρωτεΐνη», δηλώνει η δρ Μπαρνς. Ακολουθώντας μια ισορροπημένη, μεσογειακού τύπου διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, άπαχες πηγές πρωτεΐνης και υγιεινά λίπη, μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου για διάφορες παθήσεις.

Advertisement

Τέλος, ο συνδυασμός μίας τακτικής άσκησης μπορεί να ωφελήσει ιδιαίτερα τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση, καθώς βοηθά σε μεγάλο βαθμό τα οστά και δυναμώνει το σώμα. 

Με πληροφορίες από The New York Times

Advertisement