Και όλα μαζί δεν ζυγίζουν ούτε ένα κιλό. Αμαρτία να μην τα πάρουμε μαζί μας και να διακινδυνέψουμε τις διακοπές μας.

chat icon
Link copied!

Επιμέλεια: Μπαρμπιλένα Τριανταφύλλου 

Το να αρρωστήσουμε στις διακοπές είναι πιο εύκολο από όσο νομίζουμε: Συμβαίνει σχεδόν στο 30% των ταξιδιωτών, οι οποίοι δηλώνουν πως δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν ανατραπεί τα ταξιδιωτικά τους σχέδια, επειδή αρρώστησαν ή τραυματίστηκαν. Κι ενώ υπάρχουν μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για να προλάβουμε μια τέτοια κατάσταση, το πράγμα δεν είναι πάντοτε στο χέρι μας. Μια ίωση ή ένα χτύπημα μπορεί να προκύψουν αιφνιδιαστικά. Για αυτό και οι γιατροί συνιστούν να έχουμε μαζί μας ένα σύνολο από σούπερ SOS αντικείμενα.

Advertisement
Advertisement

«Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε ένα υπέροχο τριήμερο επειδή απλώς ήμασταν απροετοίμαστοι, Για αυτό ας κάνουμε το κουμάντο μας», μες προτρέπει ο Δρ Έρικ Άντνις, γιατρός επειγόντων περιστατικών στο Πανεπιστημίου του Οχάιο.

Αλλά τι ακριβώς σημαίνει «προετοιμασμένος»; Σύμφωνα με τους ειδικούς προετοιμασμένος είναι ένας ταξιδιώτης που έχει πάντοτε μαζί τα 7 αντικείμενα που θα δούμε ευθύς αμέσως.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/ereena-huffpost-sextortion-to-meyalo-eyklema-tes-psefiakes-epoches-me-themata-efevoes_gr_682da7d0e4b09b7e501367dd

7 αντικείμενα που οι γιατροί κουβαλάνε μαζί στα ταξίδια τους χωρίς καμία εξαίρεση

1. Φάρμακα κατά της ναυτίας

«Έχουμε πάντοτε μαζί μας φάρμακα κατά της ναυτίας, όπως η δραμαμίνη», μας συμβουλεύει ο δρ Κέντρικ Νταρκ, καθηγητής επείγουσας ιατρικής στο Baylor College of Medicine. «Το αίσθημα της ναυτίας και του εμετού είναι ό,τι χειρότερο για να ξεκινήσει η εκδρομή μας. Και ακόμα κι αν εμείς οι ίδιοι δεν ζαλιζόμαστε εύκολα, μπορεί να συμβεί σε κάποιο άλλο μέλος της παρέας. Και στις παρέες αν ένας δεν νιώθει καλά, πέφτει η διάθεση όλων. Για αυτό λαμβάνουμε τα μέτρα μας. Άλλωστε πόσο ζυγίζει ένα πακέτο δραμαμίνες;», συμπληρώνει ο ίδιος.

2. Εντομοκτόνο

Advertisement

Ιδίως αν ταξιδεύουμε σε μέρη με τροπικό κλίμα. Και φυσικά παίρνουμε και ταμπλέτες για τα κουνούπια. Γιατί το τσίμπημά τους, πέρα από κνησμό, μπορεί να προκαλέσει και ασθένειες. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για όσους έχουμε αποφασίσει να πάμε σε πιο «παρθένους» τόπους στο εξωτερικό.

3. Τσιμπιδάκι φρυδιών

«Και δεν εννοούμε για να δώσουμε σχήμα στα φρύδια μας φυσικά: Το τσιμπιδάκι σώζει από μολύνσεις σε ανοιχτές πληγές, αφαιρώντας εύκολα και αναίμακτα γυαλιά και τρίχες», εξηγεί η δρ Τζόι Κρουκ, καθηγήτρια κλινικής επείγουσας ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ. «Στα ταξίδια σίγουρα κάποιος από την παρέα, μικρός ή μεγάλος θα φάει μια τούμπα. Κρίμα δεν είναι βρωμιές και θραύσματα να τρυπώσουν ακόμα πιο βαθιά επιδεινώνοντας το τραύμα;», προσθέτει η Κρο

Advertisement

4. Κάλτσες συμπίεσης

Το ταξίδι για περισσότερες από τέσσερις ώρες μέσα στο αεροπλάνο, στο αυτοκίνητο ή το λεωφορείο αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης. Κι αν είμαστε υπέρβαροι άνω των 40 ή χρησιμοποιούμε αντισυλληπτικά που περιέχουν οιστρογόνα, ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος. Κι ενώ το να σηκωνόμαστε και να κινούμαστε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού βοηθά, δεν είναι πάντα εφικτό. Όμως οι κάλτσες συμπίεσης συμβάλλουν στην όσο το δυνατόν πιο ομαλή κυκλοφορία του αίματος και ως εκ τούτου πρέπει πάντοτε να τις έχουμε μαζί μας. Η αγορά τους άλλωστε, είναι επένδυση», μας προτρέπει η δρ Έριν Μάκι, αναπληρώτρια καθηγήτρια επείγουσας ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Rutgers του Νιου Τζέρσεϊ. 

https://www.huffingtonpost.gr/entry/methoi-kai-aletheies-yia-to-an-telika-eparchei-kati-liyotero-kako-se-alkool_gr_68343f9de4b078c719818254

Advertisement

5. Φορητό φορτιστή

Και φροντίζουμε τόσο το κινητό μας όσο και ο φορητός φορτιστής να είναι φορτισμένα στο 100%. Ιδίως αν χρησιμοποιούμε το κινητό μας σαν gps ή έχουμε μέσα αποθηκευμένα τα εισιτήριά μας για μουσεία και αξιοθέατα. Γιατί αν κλείσει το κινητό μας, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αφενός να χαθούμε σε ένα ξένο μέρος και αφετέρου να μείνουμε έξω από δραστηριότητες για τις οποίες έχουμε πληρώσει.

6. Έναν ανιχνευτή μονοξειδίου του άνθρακα

Advertisement

Μόνο τον τελευταίο χρόνο, ένα σωρό δημοσιεύματα αφορούν ταξιδιώτες που πέθαναν από δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα στις διακοπές τους. Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι ένα δηλητηριώδες αέριο, άοσμο και άχρωμο και παράγεται όταν καύσιμα όπως η βενζίνη, το πετρέλαιο, ο ξυλάνθρακας και το φυσικό αέριο καίγονται ατελώς.

Advertisement

Σε χαμηλές συγκεντρώσεις, το μονοξείδιο του άνθρακα μπορεί να προκαλέσει κόπωση και πόνο στο στήθος. Σε υψηλές συγκεντρώσεις όμως, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα γρίπης και να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. Επειδή όμως είναι όπως είπαμε το μονοξείδιο του άνθρακα είναι άοσμο και άχρωμο, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην καταλάβουμε ότι διαχέεται γύρω μας. Ευτυχώς ωστόσο, υπάρχουν πολλοί φορητοί ανιχνευτές μονοξειδίου του άνθρακα που χωράνε άνετα στη βαλίτσα μας και κυριολεκτικά σώζει ζωές. 

7. Ένα συμπλήρωμα μελατονίνης

Η έλλειψη ύπνου απειλεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθιστώντας μας ευάλωτους σε ασθένειες. Όμως όταν ταξιδεύουμε σε διαφορετικές ζώνες ώρας, ένα συμπλήρωμα μελατονίνης εξασφαλίζει ότι ο ύπνος μας δεν πρόκειται να διαταραχθεί. Κι ότι κάθε μέρα των διακοπών μας θα είμαστε γεμάτοι ενέργεια για να ριχτούμε σε νέες περιπέτειες. 

Advertisement

Αν φτιάξουμε λίστα με όλα τα παραπάνω και τα πάρουμε μαζί μας, έχουμε αποφύγει ένα σύνολο από παράγοντες που θα μπορούσαν να καταστρέψουν τις διακοπές μας.