Το να ζούμε τη μαγεία του κινηματογράφου, πέρα από καλή επιλογή έργου και παρέας, απαιτεί και ευγενικούς τρόπους.
Με την άνοδο που έχουν σημειώσει πλατφόρμες όπως το Neflix ή το Cinobo, πολλοί από εμάς έχουμε ξεχάσει πως είναι να βλέπουμε ταινίες στο σινεμά. Κι ενώ το να βλέπουμε ταινία στον καναπέ του σπιτιού μας είναι τρομερά άνετο και απολαυστικό, υπάρχει κάτι μαγικό στο να πηγαίνεις σινεμά. Ειδικά αν μιλάμε για θερινό κινηματογράφο κάτω από τα αστέρια.
Aλλά πέρα από καλή διάθεση και ωραία παρέα, το να πηγαίνεις στον κινηματογράφο απαιτεί και ευγενικούς τρόπους. Και ίσως έχει σημασία να θυμηθούμε ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες του φέρεσθαι. Ή μάλλον καλύτερα να διαβάσουμε από τους ειδικούς στην εθιμοτυπία, τι απαγορεύεται ρητά να κάνουμε στο σινεμά. Αυτό θα βοηθήσει περισσότερο.
1. Δεν αργοπορούμε
«Φτάνουμε στο σινεμά τουλάχιστον δέκα λεπτά πριν από την ώρα της προβολής», μας προτρέπει η Τζόντι Σμιθ πρόεδρος της Mannersmith Etiquette Consulting.
«Διότι εάν εμφανιστούμε στο σινεμά μετά την έναρξη της ταινίας, αναπόφευκτα θα αποσπάσουμε την προσοχή των υπολοίπων θεατών και θα αναγκάσουμε κάποιους να σηκωθούν ή να μετακινηθούν», εξηγεί ο ειδικός εθιμοτυπίας Τόμας Φάρλεϊ.
2. Δεν τρώμε σνακ που κάνουν τρομερή φασαρία
«Στο σινεμά επιλέγουμε σνακ που όταν τα μασάμε να μην ακούγονται. Κανείς δεν έχει τη διάθεση αντί για τους διαλόγους της ταινίας να ακούει εμάς να τρώμε ποπ κορν με το στόμα ανοιχτό ή να ανοίγουμε περιτυλίγματα που κάνουν βαβούρα. Οπότε, εάν αποφασίσουμε να φέρουμε κάποιο σνακ από το σπίτι, επιλέγουμε φαγητοδοχεία που να μην κάνουν θόρυβο και τροφές χωρίς έντονα αρώματα και υπερβολικά τραγανές υφές», μας συμβουλεύει ο ειδικός στην εθιμοτυπία Τάμι Κλέιτορ.
3. Απενεργοποιούμε τα κινητά μας
«Δεν είμαστε στο σαλόνι μας ώστε να χαζεύουμε στο κινητό ή να απαντάμε στις κλήσεις μας καθώς βλέπουμε ταινία. Οπότε πριν καν ξεκινήσει η ταινία, βάζουμε το τηλέφωνό μας σε αθόρυβη λειτουργία, λειτουργία ”Μην ενοχλείτε” ή λειτουργία πτήσης αν δεν θέλουμε να το κλείσουμε εντελώς. Οι υπόλοιποι θεατές ενοχλούνται από τους ήχους των γνωστοποιήσεων και την λάμψη της οθόνης μας. Και εκτός αυτού γιατί να πάμε σινεμά αν δεν είμαστε 100% συγκεντρωμένοι στην ταινία;», αναρωτιέται η σύμβουλος σχέσεων Μαρία Χάμπερτ, ιδρύτρια του Old Soul Etiquette.
4. Δεν αφήνουμε σκουπίδια στην αίθουσα
«Προτού αποχωρήσουμε από το κάθισμά μας θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχουμε μαζέψει όλες τις συσκευασίες που χρησιμοποιήσαμε. Από αυτήν του ποπ-κορν, μέχρι το ποτήρι του αναψυκτικού μας», υπογραμμίζει η Νταϊάν Γκότσμαν, συγγραφέας του βιβλίου «Μοντέρνα εθιμοτυπία για μια καλύτερη ζωή» και ιδρύτρια του The Protocol School of Texas. «Διότι το να ξεχάσουμε να μαζέψουμε τα σκουπίδια μας φεύγοντας, ενδέχεται να κάνει τρομερά δυσάρεστη την εμπειρία του κινηματογράφου για το κοινό της επόμενης προβολής», συμπληρώνει η ίδια.
5. Δεν φέρνουμε μικρά παιδιά σε ταινίες ενηλίκων
«Είναι βέβαιο πως θα βαρεθούν και θα αρχίσουν να παίζουν και να κάνουν φασαρία. Οπότε θα ενοχλούν τους υπόλοιπους ανθρώπους. Αν θέλουμε να πάμε σινεμά με τα μικρά μας, είμαστε αναγκασμένοι να δούμε μια παιδική ταινία. Κι όχι να υποβάλουμε τα παιδιά στο βασανιστήριο του να δουν μια ταινία με περίπλοκα μηνύματα ή και ακατάλληλες σκηνές», μας συμβουλεύει ο Φάρλεϊ.
6. Για κανέναν λόγο δεν αγγίζουμε με τα πόδια μας το κάθισμα του μπροστινού μας
«Κρατάμε τα πόδια μας στο πάτωμα. Ακόμα κι αν θέλουμε να τεντωθούμε λιγάκι για κανέναν λόγο δεν ακουμπάμε με τις πατούσες μας την πλάτη του μπροστινού καθίσματος. Αυτή είναι μια εντελώς ακατάλληλη δημόσια συμπεριφορά που ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκαλέσει ακόμα και οξεία σύγκρουση. Κι ακόμα κι αν δεν κάθεται κανείς στο μπροστινό κάθισμα, αποφεύγουμε να απλώσουμε τα πόδια μας. Στη χειρότερη πάντως, φροντίζουμε τουλάχιστον να έχουμε βγάλει τα παπούτσια μας», μας προτρέπει η Χάμπερτ.
Το σινεμά είναι ένας χώρος κοινωνικής συναναστροφής. Μας προσφέρει την ευκαιρία για όμορφες συζητήσεις, γνωριμίες, φιλίες ή ακόμη-ακόμη και ειδύλλια. Αρκεί να δείχνουμε τον δέοντα σεβασμό, τόσο απέναντι στον χώρο όσο και απέναντι στους σινεφίλ θαμώνες του. Κι όλα θα πάνε μια χαρά!