H εξαφάνιση δυνητικών συντρόφων είναι κάτι που συνηθίζεται στην εποχή μας. Και επειδή αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, ας αλλάξουμε εμείς τη στάση μας απέναντί του.

chat icon
Link copied!

Το ghosting, δηλαδή η ξαφνική ψηφιακή εξαφάνιση ανθρώπων με τους οποίους μιλούσαμε μέσω τσατ, έχει ενσωματωθεί στη σύγχρονη κουλτούρα του φλερτ. Και πλέον, οριακά δεν μας κάνει εντύπωση όταν χωρίς λόγο κάποιος κόβει τις γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ μας. Και πάλι όμως, είναι μια συμπεριφορά που μας πληγώνει. 

«Ωστόσο, όταν μας κάνουν ghosting η πρόθεση δεν είναι να μας πληγώσουν. Πολλοί άνθρωποι απλά δεν αντέχουν το άγχος που συνεπάγεται το να τερματίσεις μια σχέση συζητώντας το θέμα ευθέως», υπογραμμίζει ο Πάτρικ Ντάγκλας.

Advertisement
Advertisement

Βέβαια, ποιος από εμάς όταν νιώθει προδομένος, σκέφτεται τόσο ψύχραιμα και μεγαλόψυχα;. Οι περισσότεροι παίρνουμε την απόρριψη προσωπικά, θεωρώντας ότι κάπου φταίξαμε. Κι αυτό έχει άμεσες επιπτώσεις στη διάθεσή και την ψυχική μας υγεία. Κι όμως, οι ειδικοί σχέσεων μας καθησυχάζουν, διότι υπάρχουν μέθοδοι να πάψουμε να αμφιβάλουμε για τον εαυτό μας και να πάμε παρακάτω σε σχετικά σύντομο διάστημα.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/andrike-vs-yenaikeia-filia-paradeiymata-poe-echei-na-parei-e-mia-apo-ten-alle_gr_6814bc29e4b08dbc36637ffb

6 πρακτικές για να ξεπεράσουμε το ghosting και να προχωρήσουμε μπροστά

1. Δεν διστάζουμε να ρωτήσουμε τι συνέβη

Αυτό μπορεί να μην έχει νόημα αν γνωρίζουμε κάποιον/α μόνο τρεις μέρες και μόνο μέσα από τα social media. Αν όμως έπαψε να μας μιλά ξαφνικά κάποιος που εκτιμούσαμε και βλέπαμε σοβαρά, θα μας λυτρώσει μια εξήγηση. Ξεκινάμε τη συζήτηση με μια φράση του στυλ «Γεια, έχουμε να τα πούμε μέρες και ήθελα να δω αν όλα είναι εντάξει μεταξύ μας».

Ωστόσο, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για μια ειλικρινή απάντηση. Αν δηλαδή το άλλο άτομο μας πει ότι επανασυνδέθηκε με το πρώην ταίρι του για παράδειγμα, πρέπει να μην αντιδράσουμε νευρικά. Και δεν είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρουμε να συγκρατήσουμε τα δάκρυα ή την οργή μας. Οπότε, αν δεν μπορούμε να αντέξουμε την απάντηση, καλύτερα να μην ρωτήσουμε καν.

2. Καταλαβαίνουμε ότι το ghosting δεν προσδιορίζει τη δική μας αξία αλλά μαρτυρά έλλειψη επικοινωνιακών δεξιοτήτων από την άλλη πλευρά

Advertisement

Το ghosting συνήθως προέρχεται από άτομα που δεν είναι σε θέση να εκφράσουν άμεσα το πώς αισθάνονται. Ως εκ τούτου, η εξαφάνιση θα μπορούσε πιθανότατα να είναι αντανάκλαση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το άλλο άτομο με την υγιή επικοινωνία. Δεν λέει τίποτα για εμάς ως προσωπικότητες.

3. Δεν παρηγορούμε τον εαυτό μας με υποθετικά εμπόδια που πιστεύουμε ότι αντιμετωπίζει το άλλο άτομο

Πολλές φορές για να νιώσουμε καλύτερα ελπίζουμε πως κάποιος/α που εξαφανίστηκε αντιμετωπίζει οικογενειακά, επαγγελματικά ή άλλα ζητήματα και θα εμφανιστεί και πάλι. Όμως, κάποιος/α που ενδιαφέρεται για εμάς ενδέχεται να συζητούσε το πρόβλημά του μαζί μας. Ή έστω να μας ζητούσε λίγο χρόνο ώσπου να το λύσει. Ό,τι και να περνάει κάποιος, η ξαφνική εξαφάνιση δεν δικαιολογείται ως συμπεριφορά. Ας πάμε παρακάτω τη ζωή μας λοιπόν!

Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/pos-allazei-e-dome-toe-eykefaloe-mas-an-doeleeoeme-polles-ores-semfona-me-nea-melete_gr_682475cde4b021b5064a5b6d

4. Γράφουμε ένα γράμμα κι ας μην το στείλουμε ποτέ 

Αυτό θα μας βοηθήσει να εκφράσουμε τον πόνο και τη δυσαρέσκειά μας χωρίς να έχει όμως κανένα αντίκτυπο στο κοινωνικό μας προφίλ. Μπορούμε να βρίσουμε, να κλάψουμε, να εκτονωθούμε, να αναστοχαστούμε. Και όλες αυτές οι φάσεις είναι απαραίτητες για να περάσουμε σε ένα νέο φλερτ αποδεσμευμένοι ψυχικά. 

Advertisement

5. Διαγράφουμε τυχόν υπενθυμίσεις και αρχεία που μας μεταφέρουν πίσω στο παρελθόν

Φωτογραφίες, screenshot και αστεία βίντεο η memes που είχαμε αποθηκεύσει από ένα άτομο που εξαφανίστηκε, δεν έχουν καμία θέση στο κινητό μας. Διότι απειλούν σε φάσεις που η αυτοπεποίθησή μας είναι κλονισμένη, να μας δώσουν τη χαριστική βολή. 

6. Ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους που μας έχουν στη λίστα με τις προτεραιότητές τους

Advertisement

Δεν καταδικάζουμε τους εαυτούς μας σε φιλίες και σχέσεις με άτομα που δεν μας εκτιμούν. Κι όταν είμαστε πληγωμένοι – φυσικά και κάθε μέρα αλλά ιδίως τότε – αυτό που μπορεί να μας δώσει φτερά, είναι μια βόλτα με έναν φίλο ή έναν συγγενή που έχουμε διαπιστώσει με κάθε τρόπο ότι δεν πρόκειται να μας προδώσει και πως θα είναι εκεί όταν τον χρειαζόμαστε. 

Advertisement

Συμπερασματικά, εφόσον δεν είναι στο χέρι μας να ελέγξουμε το αν ένας/μια δυνητικός/ή σύντροφος θα εξαφανιστεί ξαφνικά, μπορούμε να διατηρήσουμε τον έλεγχο των συναισθημάτων μας. Κι αυτές οι 6 πρακτικές εγγυώνται άμεση ανακούφιση της απογοήτευσής μας.

(Mε πληροφορίες από self).

Advertisement