Και 5 SOS μέτρα για να δροσιστούμε στο μετρό ακόμα κι αν το βαγόνι δεν κλιματίζεται.
Τις τελευταίες μέρες, τα βαγόνια του μετρό αγγίζουν θερμοκρασίες επικίνδυνες για τη μεταφορά τόσων πολλών ανθρώπων. Και σύμφωνα με ειδικές μετρήσεις, στις υπόγειες συγκοινωνίες πολλές ώρες της ημέρας η θερμοκρασία είναι κατά 5°C υψηλότερη σε σχέση με αυτήν του δρόμου. Παρόλο που το οδόστρωμα το χτυπάει ο ήλιος όλη μέρα.
Αρκετοί από εμάς σπάμε το κεφάλι μας να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό: Φταίει η απίστευτη ζέστη της μέρας, οι ανεπαρκείς μηχανισμοί κλιματισμού, ο συνωστισμός τόσων ατόμων; Κι όμως τελικά, σε ένα μεγάλο ποσοστό, η ακραία ζέστη οφείλεται σε έναν παράγοντα που ούτε μας είχε περάσει από τον νου.
Το φρενάρισμα κάθε λίγο και λιγάκι θερμαίνει τα βαγόνια του μετρό περισσότερο από όσο νομίζουμε
Έκθεση της Rail Engineering διαπίστωσε ότι μεγάλο μέρος της θερμότητας στα βαγόνια του μετρό προέρχεται από το φρενάρισμα. Αυτό συμβαίνει επειδή η τριβή που δημιουργείται κάθε φορά που σταματά ο συρμός είναι πολύ έντονη, δημιουργώντας πολλή κινητική ενέργεια, η οποία μετατρέπεται αμέσως σε θερμική.
Και δεν το λέει μόνο η έρευνα. To Forbes αναφέρει ότι το φρενάρισμα ευθύνεται για το ήμισυ της υψηλότερης θερμότητας στις συγκοινωνίες ενώ ο συνωστισμός των επιβατών ευθύνεται για το 2% της θερμότητας που παράγεται.
Και κάτι ακόμη:
Έπειτα, το υλικό κάτω από τις ράγες, αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από πηλό και κιμωλία, πρώτες ύλες που συγκρατούν τη θερμότητα που παράγεται. Κι αυτό είναι ιδιαιτέρως προβληματικό ιδίως για τις γραμμές του μετρό κι όχι τόσο του ηλεκτρικού. Γιατί οι αποβάθρες του μετρό έχουν μηδενική πρόσβαση στον καθαρό αέρα, πράγμα που σημαίνει ότι ο ζεστός αέρας δεν έχει από πουθενά τη δυνατότητα να διαφύγει. Οπότε, η θερμότητα απλώς συσσωρεύεται και συσσωρεύεται, χωρίς να υπάρχει λύση.
Τι πρέπει να γίνει
Στις αποβάθρες του μετρό, στην πραγματικότητα, καμία παρέμβαση δεν εγγυάται περισσότερη δροσιά. Απλώς, για να υποφέρεται κάπως η ζέστη, θα μας αποζημίωνε αν με το που μπαίναμε στον συρμό, υπήρχε κλιματισμός. Κι αυτό είναι σπάνιο φαινόμενο στις Αθηναϊκές συγκοινωνίες.
Οπότε επανέρχεται το ζήτημα της προσωπικής ευθύνης, που είναι και πολύ της μόδας τελευταία:
Πώς θα περιορίσουμε την επίδραση της ζέστης με προσωπικά μέτρα:
1. Ντυνόμαστε έξυπνα
Φοράμε ανάλαφρα, ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικά υλικά (βαμβάκι, λινό) που «αναπνέουν» και αποφεύγουμε συνθετικά υφάσματα, που παγιδεύουν τη θερμότητα.
2. Βρίσκουμε καλύτερες θέσεις
Όσο γίνεται καθόμαστε μακριά από τα πλήθη, κοντά σε πόρτες που ανοίγουν τακτικά και από τις οποίες μπαίνει λίγος φρέσκος αέρας.
3. Χρησιμοποιούμε προσωπικά «εργαλεία δροσιάς»
Όπως έναν φορητό ανεμιστήρα χειρός ή έναν ανεμιστήρα με USB. Στο εμπόριο διατίθενται πολύ μικροί και ελαφροί. Επίσης εφοδιαζόμαστε με μαντηλάκια με μέντας ή αλόης, για να σκουπίζουμε πρόσωπο και λαιμό. Τέλος, έχουμε μαζί μας ένα βαποριζατέρ με δροσερό νεράκι για να δροσίζουμε πρόσωπο και αυχένα.
4. Επιλέγουμε ώρες με λιγότερη κίνηση και περισσότερη δροσιά
Αν μας το επιτρέπουν οι δουλειές μας και η κύρια εργασία μας προγραμματίζουμε τις μετακινήσεις μας νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη.
5. Ενυδάτωση, ενυδάτωση και πάλι ενυδάτωση
Πίνουμε άφθονο νερό πριν μπούμε στο μετρό και αποφεύγουμε το αλκοόλ ή τα βαριά γεύματα πριν από τη διαδρομή.
(Με πληροφορίες από washingtonpost).