Ήρθε η ώρα να μπει τέλος στα ερωτήματα που βασανίζουν τις γυναίκες σε μία από τις δυσκολότερες περιόδους της ζωής τους.
Στερεότυπα για την εμμηνόπαυση όπως οι αναπόφευκτες εξάψεις, το ορμονικό χάος, είναι βαθιά ριζωμένα στο μυαλό τόσο το μυαλό των γυναικών, όσο κι όλων των ανθρώπων όταν αναφέρεται η συγκεκριμένη λέξη στη συζήτηση. Ωστόσο, ελάχιστα είναι απολύτως ακριβή.
«Η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει πολλά μέρη του σώματος, και μερικές φορές με απροσδόκητους τρόπους», εξηγεί η Ρεμπέκα Θάρστον, βοηθός πρύτανη για την έρευνα σχετικά με την υγεία των γυναικών και καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.
Γυναικολόγοι, ενδοκρινολόγοι, ουρολόγοι και άλλοι ειδικοί δίνουν ξεκάθαρες απαντήσεις για τις μεγαλύτερες παρανοήσεις που έχουν συναντήσει ποτέ σχετικά με την εμμηνόπαυση. Να τι θέλουν να γνωρίζουν οι ασθενείς.
Μύθος 1: Είναι απλώς εξάψεις
Οι εξάψεις είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της εμμηνόπαυσης: Μέχρι και το 80% των γυναικών μπορεί να τις έχουν. Αλλά πολύ λιγότερο γνωστά συμπτώματα συνδέονται επίσης με την εμμηνόπαυση, όπως η αϋπνία, οι αλλαγές στη διάθεση, η ομίχλη του εγκεφάλου, η κολπική ξηρότητα, ο πόνος στις αρθρώσεις και άλλα.
Αυτό συμβαίνει διότι η εμμηνόπαυση οφείλεται στα μεταβαλλόμενα επίπεδα οιστρογόνων, τα οποία επηρεάζουν όλους τους ιστούς. Κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, δηλαδή τα χρόνια που προηγούνται της τελευταίας εμμήνου ρύσεως, τα οιστρογόνα παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις. Μετά την εμμηνόπαυση, εγκαθίσταται σε χαμηλά επίπεδα.
Μύθος 2: Όλα αποτελούν σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης
«Μέχρι πρόσφατα, πολλά συμπτώματα των γυναικών απορρίπτονταν ή παρεξηγούνταν ως κάτι που δεν σχετιζόταν με τις ορμόνες μας», εξηγεί η δρ Άννα Μπαρμπιέρι, γυναικολόγος και γιατρός στη Νέα Υόρκη.
Αλλά ορισμένοι γιατροί ανησυχούν ότι έχει υπάρξει υπερβολική στροφή προς την αντίθετη κατεύθυνση.
«Τώρα το εκκρεμές ταλαντεύεται περισσότερο προς την κατεύθυνση: ″Τα πάντα είναι εμμηνόπαυση και περιεμμηνόπαυση″, και αυτό είναι επίσης μια υπεραπλούστευση», συμπληρώνει η ειδικός.
Μύθος 3: Η ορμονική θεραπεία είναι επικίνδυνη
Η χρήση ορμονών μειώθηκε κατακόρυφα και πολλές γυναίκες εξακολουθούν να τη φοβούνται.
Στην πραγματικότητα, λένε οι ειδικοί, τα οφέλη – συμπεριλαμβανομένης της ανακούφισης από τις εξάψεις και την κολπική ξηρότητα και του μειωμένου κινδύνου οστεοπόρωσης – υπερτερούν των χαμηλών κινδύνων για τις περισσότερες γυναίκες ηλικίας 40 και 50 ετών που αντιμετωπίζουν ενοχλητικά συμπτώματα. «Ορισμένες γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν επίσης να επωφεληθούν με ασφάλεια», τονίζει η δρ Λόρεν Στρέιτσερ, κλινική καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern.
Ενώ υπάρχουν άτομα, όπως εκείνα που έχουν περάσει καρκίνο του μαστού, για τα οποία δεν συνιστάται γενικά συστηματική ορμονοθεραπεία.
Ωστόσο, η ορμονοθεραπεία υπάρχει σε πολλές μορφές, οπότε αν ένας τύπος δεν λειτουργεί για ένα συγκεκριμένο άτομο, ένας άλλος μπορεί να του ταιριάζει καλύτερα.
Μύθος 4: Οι ορμόνες είναι η μοναδική επιλογή θεραπείας
Η ορμονοθεραπεία δεν είναι «ούτε θαύμα ούτε δηλητήριο», εξηγεί η δρ Τζιλ Λις, αναπληρώτρια κλινική καθηγήτρια Μαιευτικής-Γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο. «Μπορεί να αλλάξει τη ζωή ορισμένων, να είναι περιττή ή και επικίνδυνη για άλλους».
Και για όσους δεν βοηθάει, οι ειδικοί τόνισαν ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με ειδικά εγκεκριμένα φάρμακα, που βοηθούν στην αντιμετώπιση των εξάψεων.
Μύθος 5: Οι «φυσικές» θεραπείες είναι περισσότερο ασφαλείς
Πολλές γυναίκες, φοβούμενες τις ορμόνες, επιλέγουν βότανα και συμπληρώματα. Αλλά επειδή κάτι μπορεί να διατίθεται στο εμπόριο ως φυσικό, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ασφαλές.
Μερικές γυναίκες έχουν στραφεί σε περισσότερο φυσικές επιλογές, οι οποίες πρόκειται για ορμόνες που παράγει το ανθρώπινο σώμα και κανείς μπορεί να τις βρει σε ένα απλό φαρμακείο. Υπερισχύει γενικά η άποψη ότι είναι ασφαλέστερα από τα συζευγμένα οιστρογόνα, που προέρχονται από άλογα. Ωστόσο, αυτό δεν επιβεβαιώνεται από την έρευνα, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Μύθος 6: Απλά πρέπει να το αντέξουμε
Πολλές ασθενείς είναι αποφασισμένες να περάσουν την εμμηνόπαυση χωρίς βοήθεια. Αλλά οι ερευνητές λένε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά ιατρικά προβλήματα.
Οι γυναίκες που έχουν συχνές ή έντονες εξάψεις είναι πιθανότερο να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις σε σχέση με όσες δεν έχουν, ενώ όσες έχουν περισσότερες εξάψεις κατά τη διάρκεια του ύπνου τείνουν να έχουν πολύ κακή μνήμη. Γι′ αυτό και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, ώστε να μπορέσει να προσδιορίσει το γιατί. Οι εξάψεις μπορεί να οδηγήσουν σε κακό ύπνο, ο οποίος συνδέεται με καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη και γνωστική έκπτωση, αλλά μπορεί να εμπλέκονται και λιγότερο κατανοητοί παράγοντες.
Η κολπική ξηρότητα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Ακόμη και τα ασυμπτωματικά άτομα εμφανίζουν συνήθως μεταβολικές αλλαγές και χαμηλότερη οστική πυκνότητα στην εμμηνόπαυση.
Μύθος 7: Τα συμπτώματα δεν διαρκούν πολύ
Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι οι εξάψεις θα είναι σύντομης διάρκειας, είπαν οι ειδικοί, αλλά διαρκούν κατά μέσο όρο πάνω από επτά χρόνια – μερικές φορές πολύ περισσότερο.
Άλλα συμπτώματα μπορεί να επιμείνουν ακόμη περισσότερο. Για παράδειγμα, «οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος στις ηλικιωμένες γυναίκες συνδέονται συνήθως με την εμμηνόπαυση, αλλά πολλές γυναίκες δεν το συνειδητοποιούν αυτό», εξηγεί η δρ Ελίζαμπεθ Έβανς, ουρογυναικολόγος και καθηγήτρια στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Σαν Αντόνιο.
Τα συμπτώματα μπορεί επίσης να αρχίσουν νωρίτερα από ό,τι πιστεύει κανείς. Ενώ η ηλικία των 45 ετών ή αργότερα είναι τυπική για την τελευταία έμμηνο ρύση, δεν είναι αφύσικο να εμφανίσει κάποια γυναίκα συμπτώματα περιεμμηνόπαυσης στα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας των 30.
Μύθος 8: Η σεξουαλική ζωή δεν θα είναι ποτέ το ίδιο ωραία ξανά
Ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ είναι συχνό φαινόμενο στην εμμηνόπαυση και «οι άνθρωποι τείνουν να έχουν χαμηλότερη αυθόρμητη επιθυμία», δηλώνει η δρ Νταϊάνα Μπίτνερ, επικεφαλής ιατρός. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο στον οποίο «όσο λιγότερο σεξ συμβαίνει, τόσο λιγότερο σεξ ζητείται».
Αλλά αυτός ο κύκλος μπορεί να σπάσει. Οι ειδικοί δήλωσαν ότι οι ανοιχτές συζητήσεις με τους ασθενείς είναι απαραίτητες. Οι ενυδατικές κρέμες, τα λιπαντικά και τα κολπικά οιστρογόνα μπορούν να βοηθήσουν με την ξηρότητα και τον πόνο.
Μύθος 9: Οι γυναίκες στην περιεμμηνόπαυση δεν μπορούν να μείνουν έγκυες.
Για πολλούς γιατρούς, είναι πολύ συνηθισμένο να έχουν ασθενείς οι οποίες πίστευαν ότι βρισκόταν στην εμμηνόπαυση με βάση αναξιόπιστες εργαστηριακές εξετάσεις, αλλά μπορεί να έμεναν και έγκυες.
Ακόμη και αν η περίοδός είναι σπάνια, μία γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι, μετά τους εφήβους, οι γυναίκες στα 40 τους ήταν η δεύτερη πιο πιθανή ομάδα για απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη.
Μύθος 10: Η εμπειρία της εμμηνόπαυσης είναι πάντα χάλια
Οι πολιτιστικές αναπαραστάσεις της εμμηνόπαυσης είναι ζοφερές. Πέρα από τα δυσάρεστα συμπτώματα, συχνά χαρακτηρίζεται, «ως αυτή η εποχή της φθοράς και της απώλειας».
Μπορεί τα συμπτώματα να συμβαίνουν στην πραγματικότητα, αλλά δεν είναι ο κανόνας. Πολλές γυναίκες αισθάνονται πιο δυνατές και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Νοιάζονται λιγότερο για το τι σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι, και αυτό είναι πολύ απελευθερωτικό, σε αυτή τη φάση της ζωής τους.
Με πληροφορίες από The New York Times.