Για τον ημιτελικό του διαγωνισμού Best Barista Greece 2018 που διοργανώνει η Caffè Vergnano.
Είναι ο καφές μια αποκλειστικά γευστική εμπειρία; Πόση καινοτομία χωράει σε μια κάψουλα; Ποια στοιχεία πρέπει να διαθέτει ένας καλός barista;
Μας απαντά η Carolina Vergnano, υπεύθυνη στο τμήμα εξαγωγών της Caffè Vergnano, του πιο ιστορικού οίκου καφέ στην Ιταλία. Γνωστή και ως «La Signora del Caffe», η Carolina βρίσκεται αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη, για τον ημιτελικό του διαγωνισμού Best Barista Greece 2018 που διοργανώνει η Caffè Vergnano. Στη διάρκεια αυτής της «δοκιμασίας», πέντε ταλαντούχοι διαγωνιζόμενοι καλούνται να επιδείξουν τις γνώσεις και δεξιότητες τους στην παρασκευή εσπρέσο, καπουτσίνο, latte art αλλά και ποτών με βάση τον καφέ δικής τους έμπνευσης. Μεγάλη σημασία δίνεται και στον τρόπο παρουσίασης και επικοινωνίας της κάθε παρασκευής.
Πώς προέκυψε ο τίτλος «La Signora del Caffe»;
Είναι πολύ σπάνιο να συναντήσεις γυναίκα που δουλεύει στο χώρο του καφέ, οπότε αυτός νομίζω ότι είναι ο βασικός λόγος. Είμαι το πρόσωπο της εταιρείας προς τα έξω κι έτσι οι άνθρωποι αναφέρονται σε μένα με αυτόν τον τρόπο.
Αληθεύει ότι ήπιατε τον πρώτο σας καφέ σε ηλικία 2,5 ετών;
Ναι! Όλα άρχισαν κατά τη διάρκεια μιας διαφημιστικής παραγωγής. Μας φωτογράφιζαν οικογενειακώς με ένα φλιτζάνι στο χέρι. Μου φάνηκε τελείως φυσικό να δοκιμάσω. Δεν με… ανάγκασαν, απλώς συνέβη.
Και, έκτοτε, είστε εθισμένη…
Ναι, θα έλεγα ότι είμαι εθισμένη, πίνω περίπου 10 καφέδες την ημέρα, μόνο espresso ristretto, χωρίς ζάχαρη. Νομίζω ότι είναι συνδυασμός εθισμού, συνήθειας, αλλά και των κινήσεων που συνοδεύουν την απόλαυση και μου αρέσουν πάρα πολύ. Είναι μια μικρή ανάπαυλα, μια στάση μέσα στην ημέρα και έχω πολλές τέτοιες στάσεις που μπορεί να είναι πολύ γρήγορες αλλά μου δίνουν τη δυνατότητα να πάρω το χρόνο μου και να σκεφτώ για λίγο.

Στην Ελλάδα τείνουμε να απολαμβάνουμε τον καφέ μας με τις ώρες. Επηρεάζεστε από αυτή τη συνήθεια όταν βρίσκεστε εδώ;
Μου αρέσει να προσαρμόζομαι στις συνήθειες του τόπου που επισκέπτομαι. Έτσι, όταν βρίσκομαι σε ένα μέρος που υπάρχει μια πολύ διαδεδομένη συνήθεια σχετικά με τον καφέ ή το φαγητό, την ακολουθώ και προσπαθώ να αισθανθώ με τον ίδιο τρόπο. Το ίδιο κάνω και στην Ελλάδα: περνώ αρκετώ χρόνο απολαμβάνοντας τον καφέ μου, μου αρέσει, αλλά όταν επιστρέφω στην Ιταλία επιστρέφω και στις δικές μου συνήθειες.
Είστε στη Θεσσαλονίκη για το διαγωνισμό Best Barista Greece. Τι είναι αυτό που κατά τη γνώμη σας κάνει έναν barista να ξεχωρίζει;
Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, το να είσαι barista δεν είναι απλώς ένα επάγγελμα, αλλά ένας ρόλος. Χρειάζεται να μαθαίνεις κάθε μέρα και κάτι διαφορετικό σχετικά με τον καφέ, να είσαι ανοιχτόμυαλος και πολύ καλά πληροφορημένος για τις διαφορετικές κουλτούρες. Χρειάζεται επίσης να είσαι πολύ παθιασμένος, γιατί έχεις απευθείας σχέση και αλληλεπίδραση με τον καταναλωτή. Αυτό το στοιχείο μπορεί από μόνο του να αλλάξει την εμπειρία του πελάτη σε ένα μπαρ. Το ποιον έχεις μπροστά σου για να σου ετοιμάσει τον καφέ μπορεί πραγματικά να δημιουργήσει έναν διαφορετικό τύπο εμπειρίας.

Ποιες πέντε λέξεις σας έρχονται συνειρμικά στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη «καφες»;
Γεύση, ευχαρίστηση, άρωμα, μυρωδιά, bitter – το οποίο είναι μία θετική έννοια όσον αφορά τον καφέ.
Με ποιες έννοιες και αξίες ταυτίζεται σήμερα η «Caffè Vergnano»;
Είμαστε η παλαιότερη ιταλική εταιρεία παρασκευής καφέ. Αυτό σημαίνει παράδοση, εμπειρία στη διαδικασία παραγωγής και στην επιχειρηματική λειτουργία. Ως οικογένεια μοιραζόμαστε το ίδιο όνομα με την εταιρεία κι αυτό αποτυπώνει την παράδοση, τη συνέχεια. Σήμερα, κάνουμε πολύ μεγάλη έρευνα κι εργαζόμαστε εντατικά στο πεδίο της προϊόντϊκής εξέλιξης, αναπτύσσοντας προϊόντα που σέβονται το περιβάλλον και είμαστε σταθερά market leader.
Αναφέρεστε στις κάψουλες Caffè Vergnano 1882, που είναι συμβατές με μηχανές Nespresso, κομποστοποιήσιμες και βιοδιασπώμενες;
Η μεγαλύτερη επιτυχία μας είναι αναμφίβολα η κάψουλα. Είμαστε οι πρώτοι που λανσάραμε στην Ιταλία καψούλα συμβατή με μηχανές Nespresso. Επενδύσαμε σε μία πρωτοποριακή τεχνολογία, που επιτρέπει την κομποστοποίηση της κάψουλας μαζί με τα οργανικά απορρίματα. Είναι μία τεχνολογία που κάνεις δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή. Πρόκειται επομένως για ένα συνδυασμό προϊοντικής ανάπτυξης και πολιτικής φιλικής προς το περιβάλλον. Αυτό είναι τελικά που μας κάνει τόσο καινοτόμους.