Η θερμοκρασία στην οποία ρυθμίζουμε το πλυντήριό μας έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από ό,τι νομίζουμε.

chat icon
Link copied!

Ίσως ξέρουμε ήδη ότι η υπερφόρτωση του κάδου του πλυντηρίου μας καταδικάζει τα ρούχα μας σε παρατεταμένη υγρασία. Γνωρίζαμε, ωστόσο, ότι μπορεί επίσης να μειώσει τη διάρκεια ζωής της συσκευής μας;

Επιπλέον, ειδικοί αναφέρουν ότι πρέπει να σκεφτούμε να τινάξουμε τα ρούχα μας πριν τα βάλουμε στο στεγνωτήριο, καθώς αυτό βοηθά στην «απομάκρυνση της περίσσειας νερού και υγρασίας».

Advertisement
Advertisement

Και προφανώς, η θερμοκρασία στην οποία ρυθμίζουμε το πλυντήριό μας έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από ό,τι νομίζουμε, σύμφωνα με τον γιατρό και τηλεοπτικό παρουσιαστή δρ Ξαντ βαν Τουκέλεν.

Μιλώντας στο BBC Morning Live, ο ίδιος ανέφερε ότι δεν «βλέπει το νόημα» σε μια συγκεκριμένη ρύθμιση, καθώς δεν σκοτώνει τα μικρόβια ούτε μας εξοικονομεί πολλά χρήματα.

Ο ίδιος ξεκίνησε αναφέροντας ότι οι 90 °C είναι συνήθως λίγο υπερβολικοί, καθώς σ′ αυτούς «σχεδόν βράζουν» τα ρούχα μας.

Αν και «σκοτώνει» τα μικρόβια, ο γιατρός αστειεύτηκε λέγοντας: Αυτό που συμβαίνει είναι πώς τα ρούχα που χρειάζονται τόσο υψηλή θερμοκρασία πλύσης σημαίνει ότι πρέπει ούτως ή άλλως να πεταχτούν.

Εάν στο νοικοκυριό μας υπάρχει λοίμωξη όπως ο νοροϊός, ο δρ βαν Τουκέλεν δηλώνει ότι πιθανώς θα είναι καλύτερο να πλένουμε σε κύκλο με 60 °C.

Advertisement

Και στη συνέχεια προσθέτει: «Προσωπικά, δεν βλέπω το νόημα των 40 °C… είναι πολύ ζεστή θερμοκρασία για να είναι φθηνή και πολύ κρύα για να σκοτώσει [τα μικρόβια]».

Το NHS έχει συμβουλεύσει τους ασθενείς που περνούν χρόνο στο νοσοκομείο να φορούν ρούχα που μπορούν να πλυθούν στους 60 °C για να αποφευχθεί η εξάπλωση βακτηρίων όπως το Clostridium difficile (C.diff).

 Αν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη, τα μικρόβια πιθανότατα θα επιβιώσουν.

Advertisement

Αλλά τι γίνεται αν δεν είμαστε άρρωστοι; 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αν δεν είμαστε άρρωστοι, η θερμοκρασία των 60 °C είναι υπερβολική.

Αλλά ακόμα και τότε, ο βαν Τουκέλεν  (και το Which? που προασπίζει τα δικαιώματα των καταναλωτών) υποστηρίζουν ότι η θερμοκρασία των 40 °C δεν είναι ιδανική. Οι 30 βαθμοί °C «κάνουν τη δουλειά», σύμφωνα με τον γιατρό.  Το Which? (σ.σ. εμπορικό σήμα του Ηνωμένου Βασιλείου που προωθεί την ενημερωμένη επιλογή των καταναλωτών κατά την αγορά αγαθών και υπηρεσιών, μέσω της δοκιμής προϊόντων) διαπίστωσε ότι, κατά μέσο όρο, η αλλαγή από 40 °C σε 30 °C εξοικονόμησε 38% ενέργεια, ή περίπου 27,69 ευρώ ετησίως.
Προσωπικά, όμως, ο γιατρός προτιμά τους 20 °C για τα πάντα, εκτός από τα ρούχα γυμναστικής του.

Advertisement

To Which? αναφέρει ότι αυτή η επιλογή εξοικονομεί 62% ενέργεια ή 44,99 ευρώ ετησίως σε σύγκριση με τους 40°C. Συνιστά, δε, το πλύσιμο στους 20°C ή 30°C, όπου είναι δυνατόν.

 Αν και αυτό μπορεί να αφήσει το «τύμπανο» του πλυντηρίου μας λίγο λιγότερο καθαρό από ό,τι οι υψηλότερες θερμοκρασίες, επιλύεται απλά με την εκτέλεση «μιας μηνιαίας πλύσης συντήρησης με ζεστό νερό (60°C με το πλυντήριο άδειο και καθαριστικό πλυντηρίου στη θέση του απορρυπαντικού)».

Advertisement