Ας την ακούσουμε και θα εκπλαγούμε.

chat icon
Link copied!

Θα είμαι ειλικρινής: δεν γνωρίζω πολλά για το κρασί, εν μέρει επειδή νιώθω ότι με τρομάζουν όλοι οι λεγόμενοι κανόνες του.

Με προειδοποιούν: Οχι πάγο στο λευκό κρασί. Όχι αναμείξεις. Ναι στην ανάγνωση – και σωστή ερμηνεία της ετικέτας.

Advertisement
Advertisement

Ντρέπομαι – λατρεύω το Kalimotxo (κόκκινο κρασί και κόλα), και ένα από τα αγαπημένα μου κρασιά είναι το Barefoot Pink Muscato. Πάντα αισθάνομαι ότι «τα κάνω θάλασσα» όταν το πίνω.

Έτσι, απευθύνθηκα στη Λωρήν Ντενίερ, εκπαιδευτή οίνου της WSET School του Λονδίνου, σχετικά με τις οδηγίες που οι ίδιοι οι ειδικοί παραβιάζουν – και όχι μόνο για να νιώσω καλύτερα.

Οι τέσσερις ανατροπές που ανέλυσε στην HuffPost UK

1) Ο πάγος στο κρασί είναι μια χαρά

Αν και η προσθήκη πάγου θεωρείται συχνά κάτι αρνητικό, η Ντενίερ  το αποκαλεί «win-win».

«Μια κρύα καλοκαιρινή μέρα, ένα παγωμένο ποτό είναι πολύ επιθυμητό και δεν είναι κακό να κάνουμε το κρασί σας ιδιαίτερα δροσερό προσθέτοντας ένα ή δύο παγάκια – θα μειώσει επίσης το επίπεδο αλκοόλ και θα το κάνει να διαρκέσει περισσότερο», συμβουλεύει.

«Αυτή είναι η συνήθης πρακτική στις παράκτιες, πιο αγροτικές πόλεις της Προβηγκίας, όπου οι ντόπιοι θέλουν απλώς ένα κρύο, δροσιστικό ποτό. Α, κι αν ξεχάσουμε να παγώσουμε το κρασί μας, αυτό είναι μια γρήγορη λύση». 

Advertisement

2) Ναι, μπορούμε να κάνουμε μείξη δυο κρασιών

Ο συνδυασμός κόλα και κόκκινο κρασί μπορεί να μην είναι τόσο καταραμένος όσο με έχουν κάνει να πιστέψω – στην πραγματικότητα, χωρίς καν να το αναφέρω, η ειδικός λέει ότι πιστεύει ότι το μείγμα θα μπορούσε να είναι η επόμενη μεγάλη τάση (στην οινογνωσία), «καθώς οι άνθρωποι συνειδητοποιούν πόσο διασκεδαστικό και πόσιμο είναι».

«Δεν υπάρχει επίσης τίποτα κακό με το κρασί που χρησιμοποιείται σε μίξερ ή ως συστατικό κοκτέιλ. Ας σκεφτούμε τη σαγκρία και τις μιμόζες, αλλά γιατί να σταματήσουμε εκεί;», συνεχίζει η Ντενίερ.

Advertisement

3) Δεν χρειαζόμαστε ένα εκατομμύριο σχήματα και μεγέθη ποτηριών κρασιού

Υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά ποτήρια σχεδιασμένα για διαφορετικούς τύπους κρασιού, αλλά η Ντενίερ πιστεύει ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν χρειάζεται να τα έχουμε όλα.

«Μπορούμε να χρησιμοποιούμε – παρά μόνο – έναν τύπο ποτηριού για το κρασί μας… Ένα τυπικό ποτήρι για λευκό κρασί κάνει τη δουλειά του πολύ καλά», λέει.

Advertisement

«Κόκκινα, ροζέ, λευκά, αφρώδη και ενισχυμένα κρασιά, όλα έχουν υπέροχη γεύση σε αυτό, κανείς δεν χρειάζεται πολλαπλά στυλ και μεγέθη ποτηριών κρασιού…»

4) Ας μαγειρέψουμε με καλό κρασί αν θέλουμε 

Μπορεί να μπούμε στον πειρασμό να φυλάξουμε το καλύτερο μπουκάλι μας (μόνο και μόνο) για να το πιούμε, αλλά αν δεν αισθανόμαστε ότι αυτό το υπέροχο κρασί ή έχει χάσει τον παλμό του, ας το προσθέσουμε στη μαγειρική μας.

Advertisement

«Όσο καλύτερης ποιότητας είναι το κρασί, τόσο πιο πλούσιες γεύσεις θα προσδώσει στο πιάτο μας», λέει η Ντενίερ.

Advertisement

Επιπλέον, δεν υιοθετεί «κανόνες» για το συνδυασμό φαγητού και κρασιού – Ολα επιτρέπονται αν μας αρέσουν. Το λευκό κρασί και το τυρί είναι υπέροχα μαζί, και μάλιστα συχνά αποτελούν καλύτερο συνδυασμό από το κόκκινο κρασί», αναφέρει.

 «Το ”τζανκ” φαγητό με κρασί είναι επίσης υπέροχο», συμφωνεί. 

 

Advertisement

 

Ουσιαστικά, η ειδικός σε θέματα κρασιού μας λέει: «Ας κάνουμε ό,τι θέλουμε με το κρασί, είναι εκεί για να το απολαμβάνουμε είτε μόνο του, είτε ως στοιχείο ενός γεύματος, είτε όπως αλλιώς επιθυμήσουμε».