Σχεδόν 1 στους 10 ανθρώπους θα εμφανίσει μια κρίση αυτής της λοίμωξης κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Το «αυτί του κολυμβητή» είναι μια λοίμωξη του ακουστικού πόρου που μπορεί να ταλαιπωρήσει τους λάτρεις του νερού αλλά και όσους ιδρώνουν, κάνουν ντους ή απλά ζουν σε υγρό κλίμα.
Σχεδόν ένας στους δέκα ανθρώπους θα εμφανίσει μια κρίση αυτής της λοίμωξης κατά τη διάρκεια της ζωής του. Το καλοκαίρι, όπως είναι αναμενόμενο, είναι η καλύτερη εποχή για να εμφανιστεί το «αυτί του κολυμβητή». Τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες μπορούν να προσβληθούν από αυτή τη λοίμωξη, και όσοι είναι ανοσοκατεσταλμένοι, έχουν διαβήτη ή άλλες υποκείμενες παθήσεις διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν και να παρουσιάσουν επιπλοκές.
Δεν πρέπει να συγχέεται με την ενοχλητική αίσθηση του παγιδευμένου νερού στο αυτί μας, καθώς ο οξύς πόνος από το «αυτί του κολυμβητή» θα τραβήξει γρήγορα την προσοχή μας. «Είναι εξαιρετικά επώδυνο», δηλώνει η δρ Σάπνα Σιν, παιδίατρος και επικεφαλής ιατρός στο Texas Children’s Pediatrics στο Χιούστον. «Έχω δει εφήβους να έρχονται με δάκρυα στα μάτια», εξηγεί η ειδικός.
Αν προσβληθεί ο ακουστικός ορός από την προκείμενη λοίμωξη, μπορεί να νιώσουμε φαγούρα, πρήξιμο, να διαρρέει υγρό ή και δύσοσμο έκκριμα.
Τα καλά νέα είναι ότι με τις συνταγογραφούμενες σταγόνες για το αυτί, οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να αισθάνονται καλύτερα μέσα σε λίγες ημέρες. Παρόλα αυτά, οι γιατροί συνιστούν να κρατάμε το νερό μακριά από το κανάλι του αυτιού μας για μια εβδομάδα ή και περισσότερο, ανάλογα με το πόσο σοβαρή είναι η λοίμωξη.
Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκληθούν επιπλοκές, όπως χρόνιος πόνος, ενώ σε σπανιότερες περιπτώσεις, μόλυνση που εξαπλώνεται πέρα από τον ακουστικό πόρο.
Από τι μπορεί να προκληθεί
«Ο συνδυασμός της υγρασίας που παγιδεύεται κάπου στο κανάλι του αυτιού σε συνδυασμό με ακόμη και έναν μικρό τραυματισμό μπορεί να προκαλέσει το ”αυτί του κολυμβητή”», εξηγεί η δρ Μάλορι Ρέιμοντ, γιατρός ωτορινολαρυγγολόγος στην Κλινική Mayo στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα. Μια γρατζουνιά από ένα νύχι μπορεί να είναι αρκετή για να βλάψει το ευαίσθητο δέρμα του ακουστικού πόρου και να δημιουργήσει μια ανοιχτή πληγή η οποία μπορεί εύκολα να μολυνθεί.
Τα βακτήρια – που βρίσκονται συχνά σε υδρομασάζ, πισίνες και ανοιχτά νερά – είναι οι ένοχοι στις περισσότερες περιπτώσεις. Παρά την ονομασία, είναι πιθανό να κολλήσουμε τη λοίμωξη χωρίς καν να κολυμπήσουμε. Ο δρ Άντονι Τολισάνο, ιατρός στο Walter Reed National Military Medical Center στην Bethesda, έχει δει αρκετές περιπτώσεις αυτιού κολυμβητή σε ασθενείς του που χρησιμοποιούν ακουστικά βαρηκοΐας, τα οποία όμως μπορούν να παγιδεύσουν μικρές ποσότητες νερού.
Η λοίμωξη συνήθως αντιμετωπίζεται με αντιβακτηριακές σταγόνες για το αυτί. Εάν δεν αισθανόμαστε καλύτερα σε μία ή δύο εβδομάδες, πρέπει να επισκεφθούμε οπωσδήποτε κάποιο γιατρό.
Πώς να προφυλαχθούμε
Προκειμένου να αποφύγουμε το «αυτί του κολυμβητή» στο μέλλον, πρέπει να αποτρέπουμε το νερό από το να μπαίνει στον ακουστικό πόρο. Ωστόσο, αν αισθανόμαστε τα αυτιά μας υγρά ή ότι μας φαγουρίζουν, είναι πολύ σημαντικό να αντισταθούμε στη χρήση της μπατονέτας, η οποία μπορεί να δημιουργήσει μικροσκισίματα ή να αφήσει ίνες βαμβακιού στον ακουστικό πόρο.
Αντ′ αυτού, για να στεγνώσει με ασφάλεια το αυτί μετά την παραμονή του στο νερό, μια καλή επιλογή είναι το πιστολάκι.
Για τους ανθρώπους που περνούν πολύ χρόνο στο νερό, η δρ Ρέιμοντ προτείνει να ξεπλένουμε τον ακουστικό πόρο με ένα μείγμα νερού, αποσταγμένου λευκού ξιδιού και οινοπνεύματος όταν βγαίνουμε από το νερό. Αυτό θα ξεπλύνει τα βακτήρια, θα αποκαταστήσει το φυσικό pH του αυτιού και θα το βοηθήσει να στεγνώσει.
Επίσης, μετά από μία εντατική προπόνηση, χρειάζεται να αφαιρούμε αμέσως τα ακουστικά που μπορεί να φοράμε, καθώς αυτό μπορεί επίσης να μειώσει την πιθανότητα παγιδευμένου υγρού και επακόλουθης μόλυνσης.
Το αυτί του κολυμβητή είναι συνήθως μια υπόθεση που συμβαίνει μόνο μία φορά, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αλλά ορισμένοι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με στενούς ακουστικούς πόρους ή παθήσεις όπως το έκζεμα που επηρεάζουν το δέρμα του αυτιού, μπορεί να παρουσιάσουν επαναλαμβανόμενες περιπτώσεις.
Πολλοί από τους επιρρεπείς σε λοιμώξεις ασθενείς φορούν ωτοασπίδες, σκουφάκια ή κορδέλες κολύμβησης όταν βρίσκονται στο νερό. Για τα παιδιά, συνίσταται πρώτα να συμβουλευτούν έναν γιατρό πριν χρησιμοποιήσουν ωτοασπίδες.
Με πληροφορίες από The New York Times.