chat icon
Link copied!

Ξέρω, ότι η κοινωνικοποίηση είναι καλή για εμάς και προορίζεται να είναι ένα από τα καλύτερα μέρη της εορταστικής περιόδου, αλλά πρέπει να είμαι ειλικρινής μαζί σας: Δεν μπορώ να σκεφτώ χειρότερη στιγμή από αυτή που αντιμετωπίζω ένα ημερολόγιο γεμάτο κοινωνικές υποχρεώσεις. 

Δεν φτάνει που ο καιρός είναι σκοτεινός και βροχερός, που είμαι διαρκώς φουσκωμένη από τις ατελείωτες εορταστικές λιχουδιές, έχω πολλές μικρές χριστουγεννιάτικες εργασίες να ολοκληρώσω και, όπως πολλοί από εμάς, η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD) κάνει κοινωνικό άγχος ακόμα χειρότερο.

Advertisement
Advertisement

Κάπως έτσι αποφάσισα να μιλήσω με την δρ Σουζάν Γουίλι, γενική γιατρό και ιατρική σύμβουλο για το πως θα μπορούσα να διαχειριστώ το επιπλέον στρες λόγω των ημερών που διανύουμε. 

«Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, αυτά τα συναισθήματα μπορεί να αυξηθούν λόγω των αυξημένων κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, των οικογενειακών συγκεντρώσεων και των αυξημένων προσδοκιών να είμαστε ευδιάθετοι και κοινωνικοί», λέει η ίδια στη HuffPost UK.

«Η πίεση για είμαστε όπως πρέπει σε ένα εορταστικό περιβάλλον σε συνδυασμό με την πιθανότητα για άβολες συναντήσεις ή οικογενειακές εντάσεις μπορεί να κάνει τα άτομα με κοινωνικό άγχος να αισθάνονται καταβεβλημένα και ευάλωτα», προσθέτει.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/pente-diasemoi-ellenes-designers-apokaleptoen-to-kommati-kleidi-toe-reveyion_gr_67659b66e4b03f89982c61f7

Ακολουθούν δέκα πολύτιμες συμβουλές για να κάνουμε την γιορτινή περίοδο πιο διαχειρίσιμη: 

1. Σχεδιάζουμε εκ των προτέρων

«Η προετοιμασία μπορεί να ανακουφίσει μεγάλο μέρος από το άγχος που σχετίζεται με κοινωνικές εκδηλώσεις», δηλώνει η δρ. Γουάιλι.
Προσθέτει ότι είναι καλή ιδέα να θέτουμε όρια και να λέμε «όχι» σε γεγονότα που ξέρουμε ότι θα μισήσουμε.

Advertisement

2. Εξασκούμαστε στην συνειδητότητα

Οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής και «γείωσης» μπορεί να ακούγονται κάτι λίγο υπερβολικό, αλλά η γιατρός λέει ότι μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν.
«Πριν συμμετάσχουμε σε μια συγκέντρωση, ας αφιερώσουμε λίγα λεπτά εστιάζοντας στην αναπνοή μας ή στο να ”αγκυροβολήσουμε” τον εαυτό μας στην παρούσα στιγμή», συμβουλεύει. «Αυτές οι ασκήσεις ηρεμούν το νευρικό μας σύστημα, καθιστώντας ευκολότερη την επαφή με τους άλλους».

3. Κάνουμε μικρά βήματα

Advertisement

«Αν οι μεγάλες οικογενειακές εκδηλώσεις μοιάζουν τρομακτικές, ας σκεφτούμε να φτάσουμε νωρίς όταν υπάρχουν λιγότεροι άνθρωποι για να εγκλιματιστούμε πριν αυξηθεί το πλήθος». Κι ας μην υποβαθμίζουμε τα επιτεύγματά μας:

«Γιορτάζοντας μικρές ”νίκες”, αυτό μπορεί να δημιουργήσει ώθηση για μεγαλύτερες προκλήσεις», λέει η δρ. Γουάιλι.

4. Εχουμε μια …. διέξοδο διαφυγής

Advertisement

Ένας υποστηρικτικός φίλος ή μέλος της οικογένειας μπορεί να κάνει τη διαφορά, λέει η ίδια.

«Εναλλακτικά, το να έχουμε στο μυαλό μας μια ”ασφαλή ζώνη”, όπως ένα ήσυχο δωμάτιο, μπορεί να μας προσφέρει ένα καταφύγιο όταν χρειάζεται», λέει στην HuffPost UK.

5. Θέτουμε ρεαλιστικές προσδοκίες

Advertisement

Εάν δεν είμαστε λάτρης των φώτων της δημοσιότητας, δεν υπάρχει λόγος να προσποιούμαστε ότι είμαστε …. ο μετρ των δημοσίων σχέσεων λέει η δρ. Γουάιλι. 

Advertisement

«Ας μην πιέζουμε τον εαυτό μας να γίνει η ψυχή του πάρτι. Ας αναγνωρίσουμε  ότι είναι οκ να αισθανόμαστε άγχος κι ας υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πολύ εστιασμένοι στις δικές τους εμπειρίες για να εξετάσουν εξονυχιστικά τις δικές μας», σχολιάζει. 

https://www.huffingtonpost.gr/entry/oi-loyoi-poe-oi-antres-chreiazontai-te-methodo-pilates-perissotero-apo-tis-yenaikes_gr_6766f540e4b0248ed6ed41af

Κι ακόμα: 

6. Μαθαίνουμε να ακούμε τους άλλους

Advertisement

7. Βάζουμε όρια στο αλκοόλ και την καφεΐνη

8. Επιχειρούμε θετική οπτικοποίηση του εαυτού μας

9. Επιστρατεύουμε την τεχνολογία υπέρ μας – με video calls και chats με ανθρώπους που μπορούν να μας «αποσυμφορήσουν»

 

10. Ζητούμε επαγγελματική βοήθεια – αν έχουμε φτάσει στο σημείο που «δεν παίρνει άλλο».  

Διαβάστε περισσότερα εδώ .