Επίσης: Ανεμιστήρας ή air condition; Τι είναι πιο ασφαλές για όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Κι ακόμα: Ολα για την εκστρατεία Smoke Free Now που ηγείται.
Στη HuffPost Greece μίλησε ο πνευμονολόγος, Παναγιώτης K. Μπεχράκης, πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας που ηγείται της εκστρατείας Smoke Free Greece. Σε τι έχουμε γίνει σοφότεροι πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας; Πως επηρεάζει ο καύσωνας τους ασθενείς με πνευμονοπάθειες και ποια μέτρα θα πρέπει να λάβουν; Ανεμιστήρας ή air condition: Τι είναι πιο ασφαλές για όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα; Σε τι συνίσταται η εκστρατεία Smoke Free Greece της οποίας ηγείται; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που εγκυμονεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο; Πως, κατά τη γνώμη του, πρέπει να παρέμβει το κράτος;
Μας μίλησε για:Σε τι έχουμε γίνει σοφότεροι πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας
Ανέβηκαν τα υγειονομικά στάνταρτς. Πλένουμε τα χέρια μας, οι συνθήκες καθαριότητας έχουν βελτιωθεί, υπάρχει χρήση μάσκας αν κριθεί απαραίτητο, εκτός από τα μεγάλα οφέλη που υπήρξαν και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με την έννοια ότι αναπτύχθηκαν πολλές μονάδες εντατικής θεραπείας, και γενικότερα τα στάνταρτς όσον αφορά στην νοσοκομειακή περίθαλψη ανέβηκαν επίσης
Πώς επηρεάζει ο καύσωνας τους ασθενείς με πνευμονοπάθειες και ποια μέτρα θα πρέπει να λάβουν;
Ο καύσωνας πάντα επηρεάζει τους ανθρώπους που έχουν αναπνευστικά προβλήματα διότι η αναπνοή είναι εκείνη που μας φέρνει σε επαφή με το περιβάλλον, κι όταν το περιβάλλον δεν είναι καλό, το πρώτο σύστημα που βλάπτεται είναι το αναπνευστικό… Ομως, η θερμορύθμιση του σώματος γίνεται με τον μηχανισμό της εφίδρωσης, η οποία ρίχνει τη θερμοκρασία του σώματος. Οταν δεν υπάρχει υγρασία και φυσάει λίγος αέρας η λειτουργία αυτή είναι πολύ αποδοτική για το σώμα… Οι μηχανισμοί θερμορύθμισης λειτουργούν και στους ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα. Χρειάζεται πάντα κάποια προσοχή, να παίρνουν σωστά τα φάρμακά τους και αν δυσφορήσουν να έρθουν σε επαφή με το γιατρό. Θα πρέπει να προσέχουμε τους υπερήλικες, οι οποίοι παίρνουν και ηρεμιστικά φάρμακα πολλές φορές και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή όπως άλλωστε και τα μικρά παιδιά. Πρέπει να βρίσκονται σε χώρους που κλιματίζονται.
Ανεμιστήρας ή air condition; Τι είναι πιο ασφαλές για όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα
Ασφαλή είναι και τα δυο. Γιατί βοηθούν να ρυθμίζεται η θερμοκρασία μας. Λίγο θέλω να σταθώ στο θέμα του κλιματιστικού. Δεν είναι το κλιματιστικό που μας πειράζει αλλά η κακή συντήρηση του κλιματιστικού. Κυρίως των μεγάλων κτηρίων που όλα είναι εσωτερικά κι ο αέρας έχει να περάσει από ένα μεγάλο σύστημα αγωγών, εκεί θα πρέπει να φιλτράρεται κανονικά, οι αγωγοί να συντηρούνται σωστά και να μην πιάνουν ένα «χνούδι» εσωτερικά, τα μόρια από το οποίο πολλές φορές είναι ενοχλητικά για την υγεία κι έτσι συμβαίνει κάποιος πολλές φορές να λέει «με πειράζει το κλιματιστικό». Εάν, λοιπόν, συντηρηθεί σωστά, κι υπάρχει λίγο χαμηλή θερμοκρασία, δεν υπάρχει πρόβλημα. Και οι δυο τρόποι δροσιάς είναι εντάξει. Αρκεί να λειτουργούν σωστά.
Για την εκστρατεία Smoke Free Greece της οποίας ηγείται
Ο στόχος μας για 5% καπνιστές το 2040 υφίσταται. Οφείλουμε να τον επιδιώξουμε, κι οφείλουμε να τον πετύχουμε. Η τελευταία μέτρηση που έχουμε στην Ελλάδα είναι του 2019 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Οσο για την επόμενη, τελειώσαμε τα ερωτηματολόγια πρόσφατα και του χρόνου θα έχουμε τα αποτελέσματα. Είμαστε καλά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Μετά το 2009 – η δεύτερη έγινε το 2014 κι η τρίτη το 2019 – σε οκτώμιση χιλιάδες νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα. Η τελευταία του ’19 δείχνει ότι οι ημερήσιοι καπνιστές είναι 25% κι οι ευκαιριακοί 3,7% δείχνοντας μια μείωση από το 2009 της τάξης του 24,5% για τους πρώτους και 22% για τους δε. Πιο καλά είναι τα νέα στα παιδιά. Στις ηλικίες 16 ως 24 ετών έχουμε 52,4% μείωση των παιδιών που καπνίζουν από το 2009 μέχρι το 2019. Υπάρχει αλλαγή της νοοτροπίας κι εκεί έχουμε στοχεύσει. Εχουμε αναπτύξει ένα μεγάλο πρόγραμμα που έχει βραβευτεί ως το καλύτερο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του καρκίνου στην Ευρώπη και στοχεύει στην αλλαγή της νοοτροπίας και συμπεριφοράς. Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις που κάναμε στην Ελλάδα τον Οκτώβριο τα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ καλά. Καπνιστές και μη καπνιστές όχι μόνο δεν είμαστε αντίπαλοι αλλά έχουμε την ίδια αντίληψη για την προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε κυρίως ως προς την προώθηση του ηλεκτρονικού τριγάρου στα παιδιά που, αν θέλετε τη γνώμη μου, αποτελεί ΤΟ πρόβλημα του καπνίσματος σήμερα παγκοσμίως.
Για τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου
«Την εξάρτηση στη νικοτίνη. Παιδιά της προεφηβικής ηλικίας (11 – 15 ετών) μπαίνουν στη διαδικασία της σχέσης του εγκεφάλου τους με την νικοτίνη. Φτιάχνουμε εξαρτημένα άτομα ηλικίας κάτω των 15 ετών. Κι εκεί πρέπει να υψώσουμε ένα ”τοίχο”. Η Ελλάδα στέκει πολύ καλά σε σχέση με Αμερική κι Αγγλία που έχουμε καλές μετρήσεις. Ομως αν δεν λειτουργήσουμε σωστά, δεν θα κρατήσει για πολύ. Ολοι αναγνωρίζουμε επικινδυνότητα και στα ηλεκτρονικά με γεύσεις φρούτων – χημικά που εισπνέει ένα παιδί. Είναι εμπορεύσιμο προϊόν πάνω από 20 χρόνια, αλλά όλοι ξέρουμε τι κάνει. Δεν έχουμε λόγο να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Προκαλεί φλεγμονώδη αντίδραση, αλλάζει τη μηχανική του αναπνευστικού συστήματος – ακόμη κι ένα τσιγάρο. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο προκαλεί εθισμό, ανοίγει το δρόμο για την εξάρτηση στη νικοτίνη, και ανοίγει και το δρόμο για τη χρήση και άλλων προϊόντων. Είναι μια λεωφόρος που οδηγεί προς αυτή την κατεύθυνση».
Πώς πρέπει το κράτος να παρέμβει
«Το κράτος ετοιμάζει μια νομοθεσία που την περιμένουμε και την είχαμε ζητήσει. Εξισώνεται με το κλασσικό τσιγάρο, αυστηροποιούνται οι όροι να την μη πώληση τέτοιων προϊόντων σε παιδιά. Απαιτείται επίδειξη ταυτότητας μετά την ψήφιση της νομοθεσίας που πιστεύουμε ότι θα ψηφιστεί από όλους κι όλα τα κόμματα».