Plus: Ποιο είναι το ιδανικό πρωινό πριν τα γραπτά και τί δεν πρέπει να φάει ο μαθητής με τίποτα; Τα συμπληρώματα κάνουν δουλειά; Ειδικός απαντά σε όλα όσα θέλουμε και πρέπει να γνωρίζουμε πριν τη μεγάλη μέρα.

chat icon
Link copied!

Παρασκευή 30 Mαΐου εγκαινιάζεται επισήμως η περίοδος των Πανελλαδικών εξετάσεων. Για τους μαθητές είναι η ευκαιρία τους να δικαιώσουν την προσπάθεια μιας ολόκληρης χρονιάς – και παραπάνω. Σε αυτή την κρίσιμη φάση ο εγκέφαλος δουλεύει ασταμάτητα. Για αυτό έχει σημασία να του προσφέρουμε σωστή τροφή. Προκειμένου το παιδί να περάσει τη γραμμή του τερματισμού με ακόμα μεγαλύτερο αέρα. 

Η διατροφή διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο καθώς το παιδί προετοιμάζεται για τις γραπτές εξετάσεις. Και αυτό βγάζει νόημα αν σκεφτούμε τη ρήση των ειδικών πως «το έντερο είναι ο δεύτερος εγκέφαλος». Όμως είναι σωστό οι γονείς και οι φροντιστές σε μια τόσο απαιτητική περίοδο να μην επιτρέπουμε στον/στην έφηβο/η να ενδώσει στις αγαπημένες του λιχουδιές; Τι πρέπει να τον ενθαρρύνουμε να τρώει; Κάνει να του χορηγούμε συμπληρώματα διατροφής; Οι ερωτήσεις μας γύρω από τη διατροφή στην εξεταστική περίοδο είναι τόσες πολλές και μπερδεμένες. 

Advertisement
Advertisement

Όμως η διατροφή είναι το τελευταίο για το οποίο θα πρέπει να αγχωθούμε. Κι όχι επειδή δεν είναι σπουδαίος παράγοντας. Αλλά επειδή στην ΗuffPost μιλήσαμε με την Έλενα Σερδάρη, διαιτολόγο διατροφολόγο με ειδίκευση στα νοσήματα του εντέρου και την κλινική διατροφή, η οποία μας έδωσε όλες τις απαντήσεις.

Έλενα Σερδάρη: Διαιτολόγος-διατροφολόγος με ειδίκευση στα νοσήματα του εντέρου και την κλινική διατροφή Έλενα Σερδάρη

SOS: Τι πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε το διατροφολόγιο του μαθητή:

«Η περίοδος των εξετάσεων είναι απαιτητική, τόσο για το μυαλό όσο και για το σώμα. Όμως, η σωστή διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην απόδοση, τη συγκέντρωση και την ψυχολογία των μαθητών», τονίζει η Έλενα Σερδάρη.

Αρκεί το διατροφικό πλάνο των μαθητών αυτές τις ημέρες αλλά και γενικότερα να περιλαμβάνει:

Πρωτεΐνη που συμβάλλει στη σταθερή ενέργεια και στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και την προσλαμβάνουμε μέσα από τροφές όπως αυγό, γιαούρτι, κοτόπουλο, ξηρούς καρπούς

Καλούς υδατάνθρακες που αποτελούν βασική πηγή «καυσίμου» για το μυαλό και τους παίρνουμε τρώγοντας για παράδειγμα ψωμί ολικής άλεσης, φρούτα και βρόμη

Advertisement

Καλά λιπαρά, που ενισχύουν την απορρόφηση βιταμινών και τη σταθερότητα της ενέργειάς μας και τα συναντάμε στο ελαιόλαδο, το αβοκάντο και τους ξηρούς καρπούς.

Νερό και ηλεκτρολύτες για ενυδάτωση, καθαρή σκέψη και πρόληψη του πονοκεφάλου ή της κόπωσης

Είναι σημαντικό η διατροφή του μαθητή να συμβάλλει στην εκπλήρωση των σκοπών του.  Xavier Lorenzo via Getty Images

Ναι αλλά αν το παιδί μου θέλει συνέχεια να τρώει γλυκά και ανθυγιεινά σνακ;

Advertisement

«Το να υπάρχουν λιγούρες τις ημέρες των εξετάσεων είναι απολύτως φυσιολογικό. Από την πλευρά των γονέων και των φροντιστών δεν χρειάζεται αυστηρή απαγόρευση. Διότι μια ολιστική προσέγγιση ενδέχεται να επιφέρει υπερβολές και συναισθηματικά ή υπερφαγικά ξεσπάσματα», προειδοποιεί η Έλενα Σερδάρη. 

Να τι προτείνει η ειδικός για να μην προκύψουν συγκρούσεις, στεναχώριες και τελικά ανεξέλεγκτα τσιμπολογήματα:

1. Επιτρέπουμε μικρές ποσότητες από τις λιχουδιές που αγαπά το παιδί, για παράδειγμα λίγη σοκολάτα ή ένα-δυο μπισκότα

Advertisement

2. Παράλληλα, προτείνουμε στο παιδί πιο χορταστικά και υγιεινά σνακ, όπως γιαούρτι με φρούτα, μπάρες βρόμης ή σπιτικά μάφινς, που ικανοποιούν την ανάγκη για μια γλυκιά αμαρτία και βοηθούν τον/την μαθητή/τρια να παραμείνει ήρεμος/η και συγκεντρωμένος/η.

Ένα μικρό γλυκάκι την ημέρα δεν είναι τόσο μεγάλη καταστροφή αν βοηθά τον μαθητή να παραμείνει συγκεντρωμένος στη μελέτη.  Anna Frank via Getty Images

Έφτασε το πρωί της πρώτης μέρας των εξετάσεων – Αυτό είναι το τέλειο πρωινό

Φροντίζουμε να εξασφαλίσουμε στο παιδί ένα χορταστικό πρωινό που δεν θα του πέσει βαρύ και  θα διατηρήσει σταθερά τα επίπεδα της ενέργειάς του. Να μερικές προτάσεις: 

Advertisement

• Ψωμί ολικής άλεσης με φυστικοβούτυρο ή τυρί και μέλι/μαρμελάδα

Advertisement

• Γιαούρτι με βρόμη και φρούτα

• Αυγό βραστό με μια φέτα ψωμί και ένα φρούτο

• Μια μικρή μπάρα δημητριακών και μία μπανάνα, αν δεν υπάρχει χρόνος για να φάει το παιδί στο σπίτι

Advertisement

Πολλή προσοχή: Αυτά τα τρόφιμα είναι «τζιζ» για το παιδί που ετοιμάζεται να γράψει εξετάσεις

• Πολύ λιπαρά ή βαριά γεύματα όπως οι τυρόπιτες και οι διάφορες σφολιάτες εν γένει, τα αλλαντικά και τα τηγανητά

• Προϊόντα με υπερβολικά πολλή ζάχαρη (σοκολατούχα δημητριακά, γλυκά), γιατί προκαλούν απότομες μεταβολές στην ενέργεια

• Νέες τροφές που δεν έχει δοκιμάσει ξανά το παιδί. Αυτή δεν είναι μια καλή στιγμή για γευσιγνωσία. Γιατί οτιδήποτε δεν έχουμε δοκιμάσει ποτέ πριν μπορεί την πρώτη φορά να επιδράσει πολύ αρνητικά στο έντερο

O μαθητής πριν από τις γραπτές εξετάσεις χρειάζεται ένα χορταστικό πρωινό που δεν θα του πέσει βαρύ και θα διατηρήσει σταθερά τα επίπεδα της ενέργειάς του. VYCHEGZHANINA via Getty Images

Συμπληρώματα: Βοηθούν ή είναι σκέτη απάτη;

«Γενικά τα συμπληρώματα δεν είναι απαραίτητα αν υπάρχει ισορροπημένη διατροφή», μας εξηγεί η Έλενα Σερδάρη και προσθέτει πως «Μπορούν να βοηθήσουν μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αν για παράδειγμα υπάρχει διαπιστωμένη έλλειψη σε σίδηρο ή Β12 ή αν ο μαθητής δεν τρέφεται επαρκώς. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευόμαστε τον γιατρό ή τον διαιτολόγο πριν ξεκινήσουμε κάτι τέτοιο και δεν κάνουμε του κεφαλιού μας».

Και ένα μήνυμα από την Έλενα Σερδάρη προς όλους μας

«Το φαγητό δεν είναι μόνο καύσιμο για το διάβασμα, αλλά και σύμμαχος στην ψυχολογική ηρεμία. Με λίγη φροντίδα και ευελιξία, μπορούμε να υποστηρίξουμε τον μαθητή -ή και εμάς τους ίδιους- να φτάσει στις εξετάσεις -ή σε όποιον στόχο έχουμε θέσει- με ενέργεια, καθαρό μυαλό και καλή διάθεση πάνω από όλα. Εύχομαι επιτυχία!».