Από την Ήπειρο.
Μαγειρεύουμε πέστροφα πλακί με λαχανικά για το πιάτο ημέρας.
Θα προσθέσουμε κλωνάρια σέλινο, χοντροκομμένα, ξερά κρεμμύδια σε χοντρές φέτες, ντομάτες σε στρογγυλές φέτες, κλωνάρια θυμάρι και σκορδάκι ψιλοκομμένο.
Καλή όρεξη.
Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 20′
Ψήσιμο: 55′
Υλικά
1.500 γρ. πέστροφες, καθαρισμένες
3 κλωνάρια σέλινο, χοντροκομμένα
3 ξερά κρεμμύδια, σε χοντρές φέτες
3 μέτριες πατάτες, σε κυβάκια
2 ώριμες, σφικτόσαρκες ντομάτες, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες + 2 επιπλέον, σε στρογγυλές φέτες
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2-3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
60 ml ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 200°C.
Σε ένα ταψί που να χωρά άνετα τα ψάρια ρίχνουμε το σέλινο, τα κρεμμύδια, τις πατάτες, τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τα σκόρδα, ανακατεύουμε και τα απλώνουμε ομοιόμορφα.
Αλατοπιπερώνουμε τις πέστροφες μέσα έξω και τις τακτοποιούμε σε μονή στρώση πάνω στα λαχανικά. Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και χώνουμε τα κλωνάρια θυμαριού ανάμεσα στα λαχανικά.
Σκεπάζουμε τα ψάρια με τις φέτες ντομάτας (θα τα νοστιμίσουν και θα τα προστατέψουν να μην καούν). Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο και φουρνίζουμε.
Ψήνουμε για περίπου 40′, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά. Ξεσκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε για άλλα 10′-15′, μέχρι όλα τα υλικά να πάρουν ωραίο ρόδινο χρώμα.
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο – τεύχος #223» σε συνταγή Παναγιώτη Σιαφάκα.