Από την Ήπειρο.

chat icon
Link copied!

Μαγειρεύουμε πέστροφα πλακί με λαχανικά για το πιάτο ημέρας.

Θα προσθέσουμε κλωνάρια σέλινο, χοντροκομμένα, ξερά κρεμμύδια σε χοντρές φέτες, ντομάτες σε στρογγυλές φέτες, κλωνάρια θυμάρι και σκορδάκι ψιλοκομμένο.

Advertisement
Advertisement

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 20′

Ψήσιμο: 55′

Υλικά

1.500 γρ. πέστροφες, καθαρισμένες

Advertisement

3 κλωνάρια σέλινο, χοντροκομμένα

3 ξερά κρεμμύδια, σε χοντρές φέτες

3 μέτριες πατάτες, σε κυβάκια

Advertisement

2 ώριμες, σφικτόσαρκες ντομάτες, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες + 2 επιπλέον, σε στρογγυλές φέτες

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2-3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι

Advertisement

60 ml ελαιόλαδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 200°C.

Advertisement

Σε ένα ταψί που να χωρά άνετα τα ψάρια ρίχνουμε το σέλινο, τα κρεμμύδια, τις πατάτες, τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τα σκόρδα, ανακατεύουμε και τα απλώνουμε ομοιόμορφα.

Advertisement

Αλατοπιπερώνουμε τις πέστροφες μέσα έξω και τις τακτοποιούμε σε μονή στρώση πάνω στα λαχανικά. Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και χώνουμε τα κλωνάρια θυμαριού ανάμεσα στα λαχανικά.

Σκεπάζουμε τα ψάρια με τις φέτες ντομάτας (θα τα νοστιμίσουν και θα τα προστατέψουν να μην καούν). Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο και φουρνίζουμε.

Ψήνουμε για περίπου 40′, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά. Ξεσκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε για άλλα 10′-15′, μέχρι όλα τα υλικά να πάρουν ωραίο ρόδινο χρώμα.

Advertisement

Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο – τεύχος #223» σε συνταγή Παναγιώτη Σιαφάκα.