Σερβίρουμε αμέσως με μια κουταλιά ρικότα σε κάθε πιάτο.
Μαγειρεύουμε μια συνταγή από τη νοτιοανατολική Ιταλία για το πιάτο ημέρας. Caputi con i fagiolini occhipinti e i pomodorini freschi ή αλλιώς στριφτάρια με φρέσκα φασολάκια και ντομάτα.
Θα προσθέσουμε ξερό κρεμμύδι και φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού, ψιλοκομμένα. Σερβίρουμε αμέσως με μια κουταλιά ρικότα σε κάθε πιάτο.
Καλή όρεξη.
Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 20′
Μαγείρεμα: 40′
Υλικά
400 γρ. ζυμαρικά caputi (ή capunti) ή στριφτάρια
1 κοκκινόφλουδο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
500 γρ. ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες, ψιλοκομμένες (με το ζουμί τους)
20-25 φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού, ψιλοκομμένα
300 γρ. πράσινα φασολάκια, κατά προτίμηση τσαουλιά ή άλλα λεπτά, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση
150 γρ. φρέσκια ρικότα ή ανθότυρο
80 ml ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πρώτα σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε μαζί το λάδι και το κρεμμύδι και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 7′ ή μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε τις ντομάτες, αλάτι και τον μισό βασιλικό και μαγειρεύουμε για 15′-20′, μέχρι η σάλτσα να δέσει.
Παράλληλα, σε άλλη, μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε 4 λίτρα νερό και 40 γρ. αλάτι και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις το νερό κοχλάσει, ρίχνουμε τα φασολάκια και μαγειρεύουμε για 10′, μετρώντας από τη στιγμή που θα ξαναπάρει βράση το νερό.
Μετά το δεκάλεπτο βρασίματος των φασολιών, προσθέτουμε και τα ζυμαρικά και τα βράζουμε όλα μαζί για 1′ λιγότερο από τον χρόνο που λέει η συσκευασία των ζυμαρικών.
Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και τα φασολάκια (κρατάμε στην άκρη περίπου 1 φλιτζ. τσαγιού από το νερό τους) και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα ντομάτας. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε τον υπόλοιπο βασιλικό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε για 1′-2′. Αν χρειαστεί, ρίχνουμε και το νερό που κρατήσαμε στην άκρη.
Τραβάμε από τη φωτιά, ρίχνουμε λίγο επιπλέον ωμό ελαιόλαδο, πιπέρι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως με μια κουταλιά ρικότα σε κάθε πιάτο.
Tip
Πώς ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες: Με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι, αφαιρούμε τον ομφαλό (το υποπράσινο σημείο στη βάση του κοτσανιού) κάθε ντομάτας και τις χαράζουμε σταυρωτά στη βάση τους. Βουτάμε κάθε ντομάτα σε νερό που κοχλάζει για 15 δευτερόλεπτα και αμέσως μετά τη βουτάμε μέσα σε ένα μπολ με πολύ παγωμένο νερό, στο οποίο ιδανικά έχουμε βάλει και μερικά παγάκια. Έτσι, η φλούδα χαλαρώνει και τη βγάζουμε εύκολα, τραβώντας τη με το χέρι μας. Κόβουμε τις ντομάτες στα 4 και αφαιρούμε με ένα κουταλάκι τα σπόρια. Από κάθε ντομάτα μένουν 4 κομμάτια, τα οποία κόβουμε καταπώς λέει κάθε συνταγή.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο – τεύχος #182» σε συνταγή Νένας Ισμυρνόγλου.