Ας μεταβούμε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών εάν εμείς ή κάποιος άλλος παρουσιάζουμε ένα από αυτά.

chat icon
Link copied!

 

Με τον πρώτο καύσωνα αυτού του καλοκαιριού να μας είχε χτυπήσει την πόρτα, τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση προειδοποίησης για την υγεία μας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών; 

Advertisement
Advertisement

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία και η κυβέρνηση (σ.σ. του Ηνωμένου Βασιλείου) έχουν αναρτήσει τις συμβουλές τους.

Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, είναι χρήσιμο να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ., καθώς αυτή είναι η ώρα που οι επιβλαβείς ακτίνες UV (που μας προκαλούν ηλιακό έγκαυμα) είναι στο υψηλότερο επίπεδο.

Ας πίνουμε πολύ νερό, ας αποφύγουμε να καταναλώνουμε πολύ αλκοόλ, ας περπατήσουμε στη σκιά, ας εφαρμόσουμε αντηλιακό, ας φορέσουμε καπέλο με φαρδύ γείσο, ας αποφύγουμε την έντονη σωματική δραστηριότητα στις πιο ζεστές ώρες της ημέρας (συμπεριλαμβανομένου του ποδηλατισμού και του τρεξίματος).

Ας μείνουμε σε εσωτερικούς χώρους κι αν μπορούμε ας κλείσουμε τις κουρτίνες στα παράθυρα που βλέπουν στον ήλιο καθ′ όλη τη διάρκεια της ημέρας (αυτό μπορεί να αποτρέψει τη θέρμανση του δωματίου μας και τη διατήρηση της ζέστης).

Ας έχουμε το νου μας στους ηλικιωμένους και τα άτομα που ζουν μόνα, καθώς μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο (αν ζούμε μόνοι, ας ζητήσουμε από έναν φίλο, συγγενή ή γείτονα να μας τηλεφωνήσει για να ελέγξει).

Αν πρέπει να βγούμε έξω, ας μείνουμε σε πιο δροσερά μέρη: Σημαντικό: «Ας μην αφήνουμε ποτέ κανέναν σε κλειστό, σταθμευμένο όχημα, ειδικά βρέφη, μικρά παιδιά ή ζώα».

Advertisement

Συστήνεται επίσης να αναπρογραμματίσουμε τις υποχρεωτικές υπαίθριες δραστηριότητες, όπως το περίπατο με τον σκύλο μας, για τις πιο δροσερές και λιγότερο ηλιόλουστες ώρες της ημέρας.

Ας φοράμε δροσερά, ελαφριά ρούχα και γυαλιά ηλίου κι ας μάθουμε τα συμπτώματα της θερμοπληξίας και της θερμικής εξάντλησης.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/karpoezi-me-feta-idanikos-e-katastrofikos-sendeasmos-eidikos-apanta_gr_685a9e4de4b0c7543706a0a1

Advertisement

Πώς μπορώ να καταλάβω αν κάποιος έχει θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία;

Το NHS αναφέρει ότι η θερμική εξάντληση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ζάλη, ναυτία, πονοκέφαλο, κόπωση, κράμπες, αδυναμία και υπερβολική δίψα, «συνήθως δεν απαιτεί επείγουσα ιατρική βοήθεια» (ωστόσο, θα πρέπει να απομακρυνθούμε από τον ήλιο το συντομότερο δυνατό, να δροσιστούμε, να αφαιρέσουμε τα περιττά ρούχα και να πιούμε νερό αν παρατηρήσουμε αυτά τα συμπτώματα. Ας καλέσουμε την άμεση βοήθεια 166 αν δεν είμαστε σίγουροι).

Σε άλλη περίπτωση, ας μεταβούμε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών εάν εμείς ή κάποιος άλλος παρουσιάζουμε:

συμπτώματα που δεν υποχωρούν μετά από 30 λεπτά ψύξης
πολύ υψηλή θερμοκρασία
ζεστό δέρμα που δεν ιδρώνει και μπορεί να φαίνεται κόκκινο (αυτό μπορεί να είναι πιο δύσκολο να διαπιστωθεί σε καφέ και μαύρο δέρμα)
ταχυκαρδία
ταχεία αναπνοή ή δύσπνοια
σύγχυση και έλλειψη συντονισμού
σπασμούς ή κρίσεις
απώλεια συνείδησης

Advertisement