Ακολουθώντας τις πρώτες διδάξασες Όντρει Χέπμπορν και Ίνγκριντ Μπέργκμαν δένουμε τα μαντήλια στα μαλλιά, στο λαιμό και στις τσάντες αναβαθμίζοντας και τις πιο λιτές εμφανίσεις μας.
Ανήκει σε αυτή τη χρυσή κατηγορία γυναικείων αξεσουάρ που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα, να αναδείξουν ακόμα και το πιο αδιάφορο ντύσιμο, να προσθέσουν πόντους κομψότητας και να διατηρηθούν ως βίντατζ αντικείμενα για μια ζωή. Δεν υπάρχει καλοντυμένη γυναίκα που να μην έχει έστω κι ένα στη ντουλάπα της κι όσο πιο καλό είναι σε ποιότητα, τόσο πιο υψηλά ανεβαίνει στην εκτίμηση μας. Ο λόγος για τα μαντήλια που αν και έχουν ταυτιστεί με τη γαλλική μόδα, έχουν αγαπηθεί από τις γυναίκες όλου του κόσμου σαν σύμβολα κομψότητας και ευγένειας.
Ίσως η σκηνή της Όντρει Χέπμπορν με τον Γκρέγκορι Πεκ, στην ταινία “Roman Holidays” όπου οδηγούσε μια βέσπα στους δρόμους της Ρώμης, να μην ήταν τόσο αξιομνημόνευτη αν, το είδωλο της μόδας της εποχής, δεν φορούσε εκείνο το πολύχρωμο μαντήλι που ανέμιζε νότες ελευθερίας και ανεμελιάς. Με ένα μαντήλι τυλιγμένο στο κεφάλι της περιφερόταν, επίσης στη Ρώμη στη Via Condotti, και η Ίνγκριντ Μπέργκμαν το 1963 για τις ανάγκες της ταινίας ”Η εκδίκηση της κυρίας”. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο εκείνης της περιόδου ήταν αρκετές για να εκτοξεύσουν τις πωλήσεις των μαντηλιών σε όλο τον κόσμο.

Τη δυναμική των μαντηλιών αντιλήφθηκε νωρίς ο Ρόμπερτ Ντούμας ο γαμπρός του Εμίλ Ερμές, ο οποίος το 1937 ξεκίνησε για λογαριασμό του οίκου Hermes την κατασκευή μαντηλιών από ανθεκτικό κινέζικο μετάξι. Τα μαντήλια είχαν χειροποίητο τελείωμα στις άκρες, μια μικρή πολυτέλεια για τη δύσκολη περίοδο που ακολούθησε. Μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο ο οίκος Hermes καθιερώθηκε για τα πολυτελή μαντήλια του, τα οποία ήταν ανάρπαστα. Ίσως γιατί ο κόσμος είχε ανάγκη να προσθέσει στην καθημερινότητά του μικρές χρωματιστές πινελιές αισιοδοξίας έπειτα από μια περίοδο ανασφάλειας και αγωνίας.
Φέτος τα μαντήλια γίνονται μεγάλη τάση παίρνοντας ξανά τη θέση που τους αξίζει. Θα τα δούμε δεμένα σε πολλά «σημεία» προσθέτοντας έξτρα πόντους υπεροχής. Εκτός από το κλασικό μαντήλι στο λαιμό, μπορούμε να τα φορέσουμε σαν τοπ, σαν αξεσουάρ τσάντας, σαν κόσμημα, αλλά και σαν κορδέλα στα μαλλιά.
Μαντήλι στο λαιμό
Ο πιο κλασικός, εύκολος, αγαπημένος και αποδεκτός τρόπος είναι να δέσουμε ένα χρωματιστό μαντήλι στο λαιμό. Φωτίζει το πρόσωπό μας και μεταμορφώνει τα μονόχρωμα σύνολα μας.

Σαν τοπ
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φορέσουμε ένα μαντήλι και να το μετατρέψουμε από αξεσουάρ σε ρούχο. Βασική προϋπόθεση να έχει μεγάλη επιφάνεια, ώστε να μπορούμε να κάνουμε τα απαραίτητα δεσίματα. Μπορούμε να το δέσουμε σαν στράπλες δένοντας τις δύο άκρες στην πλάτη, σαν ξώπλατο τοπ περνώντας τις άκρες γύρω από τον λαιμό ή σαν μπλουζάκι με έναν ώμο ελεύθερο κάνοντας τα δεσίματα στο πλάι του κορμού μας.

Σαν αξεσουάρ τσάντας
Τα μαντήλια κοσμούν όμορφα και τις τσάντες μας. Μπορούμε να τα περάσουμε στα χερούλια ή στις αλυσίδες προσθέτοντας μια καλοκαιρινή νότα.

Στα μαλλιά αντί για κορδέλες, headband ή καπέλα
Τα μαντήλια στα μαλλιά είναι μια τάση που αν και με μποέμικες αναφορές, έχει υιοθετηθεί από γυναίκες οποιουδήποτε στυλ. Οι πιο εύκολοι τρόποι είναι να δέσουμε τα μαλλιά σε αλογοουρά και να προσθέσουμε ένα μαντήλι αντί για λαστιχάκι, να χρησιμοποιήσουμε το μαντήλι μας σαν στέκα ή να το δέσουμε στο κεφάλι προστατεύοντας τα μαλλιά μας από τις ακτίνες του ήλιου. Όποιον τρόπο κι αν διαλέξουμε το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.

Γνωρίζατε ότι…
Πριν από 2.000 χρόνια στην αρχαία Αίγυπτο τα μαντήλια ήταν το αγαπημένο αξεσουάρ των γυναικών. Λένε ότι στα 1800 ο Γάλλος στρατηγός της κορσικανικής καταγωγής και αυτοκράτορας της Γαλλίας Ναπολέων Βοναπάρτης επιστρέφοντας από ένα ταξίδι στην Αίγυπτο χάρισε στη σύζυγο του Ιωσηφίνα μια πασμίνα. Εκείνη αρχικά δυσαρεστήθηκε από το δώρο, αλλά όταν άρχισε να το χρησιμοποιεί της άρεσε τόσο πολύ που κατέληξε να δημιουργήσει μια συλλογή από 400 μαντήλια.