Είναι σωστό να βάζουμε emoji στο πρόσωπο του παιδιού στα social media;
Όταν σκρολάρουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε περήφανους γονείς να μοιράζονται στιγμιότυπα από τη ζωή των παιδιών τους. Ίσως το κάνουμε και εμείς οι ίδιοι: Γενέθλια, πρώτες μέρες στο σχολείο, καλοκαιρινές διακοπές. Και πολλοί γονείς, αντικαθιστούμε το πρόσωπο του παιδιού με ένα emoji.
Έχει νόημα το emoji ως μέτρο προστασίας;
Πολλοί γονείς που το κάνουμε θεωρούμαστε υπερβολικά επιφυλακτικοί ή ακόμα και παρανοϊκοί. Κι όμως στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια influencer με πάνω από 200.000, η οποία επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της, η σκέψη είναι σωστή. Είναι ένας τρόπος να ελέγξουμε την πρόσβαση των υπολοίπων – και ενδεχομένως κακόβουλων χρηστών – στις προσωπικές πληροφορίες που αφορούν τα μικρά μας. Άλλοι γονείς και φροντιστές ωστόσο, αντί για το emoji στο πρόσωπο, επιλέγουν απλώς να βγάζουν το παιδί από πολύ μακρινή απόσταση, ή να κάνουν ζουμ σε σημεία όπως τα χεράκια του ή η πλάτη του.
Τι κινδύνους επιφυλάσσει η κοινοποίηση παιδικών φωτογραφιών και προσωπικών πληροφοριών στο διαδίκτυο
Η Μίρα Καν, κλινική διευθύντρια και πιστοποιημένη κλινική ψυχολόγος εξηγεί:
1. Μπορεί να παραβιαστεί το απόρρητο ενός παιδιού
Και αυτό να εκθέσει το νεαρό άτομο σε κακόβουλους χρήστες, με κίνδυνο αυτοί να επηρεάσουν την κοινωνική, γνωστική και συναισθηματική του ανάπτυξη.
2. Τα παιδιά θα ασχολούνται με τη δημόσια εικόνα τους πολύ πιο νωρίς από όσο θεωρείται λογικό
Το υπέροχο με τα παιδιά κι αυτό που τα αφήνει να αναπτυχθούν με φαντασία, είναι το ότι δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την άποψη των γύρω τους. Όμως σήμερα βλέπουμε πολλά μικρά παιδιά ήδη από την ηλικία των 9-10 ετών να βάφονται, να ενδιαφέρονται για ρούχα επωνυμιών. Και σύμφωνα με έρευνες, σε αυτό έχουν συμβάλει και οι αναρτήσεις των γονιών τους στα social media. Με ό,τι οικονομικές και ψυχολογικές επιπτώσεις συνεπάγεται αυτό τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά.
Έκθεση μάλιστα έχει διαπιστώσει πως όταν γονείς κοινοποιούν υπερβολικά πολλές φωτογραφίες των παιδιών τους και τα αναγκάζουν να ποζάρουν στην εντέλεια, τα παιδιά παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα άγχους και κατατρέχονται μονίμως από την αίσθηση ότι κάποιος τα παρακολουθεί.
3. Τα παιδιά μας ικανοποιούν νοσηρές επιθυμίες παράνομων χρηστών
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων στην Ελλάδα και το εξωτερικό που παρακολουθούσαν μητέρες ή και μπαμπάδες με απώτερο σκοπό να αποπλανήσουν ένα παιδί. Και όσο κι αν μας φαίνεται τραβηγμένο η προστασία των προσώπων των παιδιών με emoji συμβάλλει στην αποτροπή της ταυτοποίησης των παιδιών από τους διαδικτυακούς θηρευτές.
https://www.huffingtonpost.gr/entry/pniymos-paidia_gr_683eec8de4b00333c9608821
Υπάρχουν θετικά στο να μοιραζόμαστε φωτογραφίες του παιδιού μας στο διαδίκτυo;
Σύμφωνα με τον Τζόσεφ Λάινο ψυχίατρο στο Κέντρο Οικογενειακής Υγείας Sunset Terrace στο NYU Langone., κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Οπότε ναι, υπάρχουν μερικά πλεονεκτήματα σε αυτό μας το καπρίτσιο.
1. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν στις οικογένειες και τους φίλους να παραμένουν συνδεδεμένοι
Οι παππούδες, οι νονοί, οι οικογενειακοί μας φίλοι μπορούν να χαρούν βλέποντας το παιδί μας σε ξεχωριστές στιγμές ακόμα κι αν οι ίδιοι δεν κατάφεραν να παρευρεθούν. Και αυτό έως έναν βαθμό βοηθά εμάς και τους αγαπημένους μας να μην χανόμαστε εντελώς.
2. Τα κοινωνικά δίκτυα είναι αυτό που κάποτε ήταν τα άλμπουμ
Δηλαδή, αν οι γονείς ανατρέξουμε στο προφίλ μας, μπορούμε να βρούμε ανά πάσα ώρα και στιγμή, ακόμα κι αν καταστράφηκε η δική μας συσκευή, στιγμές ορόσημα από το μεγάλωμα του παιδιού μας. Χωρίς κόπο και χρόνο. Δεν είναι κι άσχημο.
Ωστόσο, υπάρχει και ασφαλέστερος τρόπος να μοιραστούμε τις μεγάλες στιγμές του παιδιού μας.
Να πώς:
Αποφεύγουμε να δημοσιεύουμε το πλήρες όνομα των μικρών μας, καθώς και την ημερομηνία γέννησης, τη διεύθυνση, το όνομα του σχολείου ή άλλα στοιχεία ταυτοποίησης του παιδιού
Δεν κοινοποιούμε εικόνες που αποκαλύπτουν την τοποθεσία που φοιτά, τις σχολικές στολές συγκεκριμένου εκπαιδευτηρίου ή προσωπικά αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώριση ή την παρακολούθηση του παιδιού μας
Κάνουμε τους λογαριασμούς μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ιδιωτικούς και ελέγχουμε τακτικά τη λίστα φίλων ή ακολούθων μας. Έτσι θα κοινοποιούμε τις φωτογραφίες μόνο με έμπιστα άτομα.
AdvertisementΑπενεργοποιούμε τις υπηρεσίες τοποθεσίας κατά την ανάρτηση φωτογραφιών για να αποτρέψουμε την αυτόματη κοινοποίηση της τοποθεσίας μας
Τέλος, διδάσκουμε στα παιδιά μας τις βασικές αρχές σχετικά με την ασφάλεια τους στο διαδίκτυο, ειδικά μόλις φτάσουν στην ηλικία που θα έχουν τη δική τους συσκευή