Πολλές θεραπείες βρίσκονται σε εξέλιξη για τη νόσο, αλλά οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσουμε τις πιθανότητες.
Καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται και ο πληθυσμός γερνάει ο κίνδυνος της άνοιας αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες. Σύμφωνα με τα στατιστικά η ασθένεια επηρεάζει το 10% των ατόμων άνω των 65 ετών και το 40% των ατόμων άνω των 80 ετών. Πολλές θεραπείες βρίσκονται σε εξέλιξη για τη νόσο, αλλά οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσουμε τις πιθανότητες.
Κάπου εδώ εμφανίζεται το ελαιόλαδο, το οποίο συνδέεται – σύμφωνα με τις έρευνες- με τη βελτιωμένη γνωστική λειτουργία και την πρόληψη νευροεκφυλιστικών νοσημάτων όπως Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον κ.α.
Μιλήσαμε με τη διατροφολόγο κα Αλιόνα Στρατουλάτ, η οποία μας εξήγησε πως η σύνθεση του ελαιόλαδου λειτουργεί σαν προστατευτικό φίλτρο για το μυαλό μας, μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας.
Σύμφωνα με την κα Στρατουλάτ, όταν μιλάμε για τα θρεπτικά συστατικά του ελαιόλαδου και τη συσχέτιση που έχει με την πρόληψη για το αλτσχάιμερ, αναφερόμαστε αποκλειστικά στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο είναι στην πιο αγνή του μορφή και προέρχεται απευθείας από ελιές με ψυχρή έκθλιψη. Όπως η ίδια εξηγεί, το αγνό παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα πολύτιμο είδος του οποίου η σύνθεση έχει φαρμακευτικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας.

Στη σύνθεση του ελαιόλαδου βρίσκονται τρία θαυματουργά συστατικά
Πολυφαινόλες
Περιέχει πλούσια ποσότητα πολυφαινολών, των οποίων η δράση είναι προστατευτική για τον εγκέφαλο. Συγκεκριμένα στο αγνό παρθένο ελαιόλαδο υπάρχουν 25 πολυφαινόλες, μεταξύ των οποίων ολεοκανθάλη, υδροξυτυροσόλη, ολεασίνη και ελαιοευρωπαΐνη. Αυτές οι ενώσεις έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Αποτέλεσμα; Μειώνουν την οξειδωτική καταπόνηση των εγκεφαλικών κυττάρων, περιορίζουν τη χρόνια φλεγμονή και προωθούν την απομάκρυνση των τοξικών πρωτεϊνών, όπως είναι το β-αμυλοειδές και η υπερφωσφορυλιωμένη tau, οι οποίες ευθύνονται για τη δημιουργία «πλακών» και «κόμπων» στον εγκέφαλο. Μάλιστα, η ολεοκανθάλη, η ουσία που δίνει αυτό το «κάψιμο» στον λαιμό όταν το λάδι είναι φρέσκο και ποιοτικό, έχει αποδειχθεί ότι μιμείται τη δράση της ιβουπροφαίνης, που έχει αντιφλεγμονώδη δράση και ενισχύει τον καθαρισμό του εγκεφάλου από βλαβερές ουσίες μέσω του αιματοεγκεφαλικού φραγμού.
Βιταμίνη Ε
Το ελαιόλαδο περιέχει βιταμίνη Ε, η οποία έχει αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση. Η βιταμίνη Ε προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες των νευρώνων από οξειδωτική βλάβη και βοηθά στη συντήρηση της μνήμης και της γνωστικής λειτουργίας.
Αξίζει να σημειωθεί, τονίζει η διατροφολόγος ότι έχει αποδειχθεί πως η βιταμίνη Ε σε ένα λιποδιαλυτό μέσο όπως το ελαιόλαδο, απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό, παρά όταν τη λαμβάνουμε μέσω συμπληρωμάτων. Άρα είναι προτιμότερο να τη λαμβάνουμε σε αυτή τη μορφή.

Σκουαλένιο
Στη σύσταση του ελαιόλαδου βρίσκουμε και το ”σιωπηλό” νευροπροστατευτικό, το σκουαλένιο, λέει η κα Στρατουλάτ. Πρόκειται για ένα φυσικό φυτοχημικό που υπάρχει σε υψηλή περιεκτικότητα στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και όχι στα ραφιναρισμένα. Το σκουαλένιο είναι ένα φυσικό πρόδρομο της χοληστερόλης, που παίζει ρόλο στη δομή των κυτταρικών μεμβρανών των νευρώνων. Παράλληλα, μειώνει το οξειδωτικό στρες στον εγκέφαλο, συμβάλλει στη νευρωνική σταθερότητα και ενέργεια, προστατεύει τα κύτταρα της ντοπαμίνης και έχει ενυδατική και αντιγηραντική δράση.
Στην Ελλάδα είμαστε τυχεροί γιατί η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει σε καθημερινά γεύματα το ελαιόλαδο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να επιλέγουμε το αγνό παρθένο λάδι και να το εντάσσουμε σε ωμή μορφή στα πιάτα μας.