Η ιστορία του Χριστού, αλλά και βιωματικά παιχνίδια επιτρέπουν να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά.
Ο Ελβετός αναπτυξιακός ψυχολόγος, Ζαν Πιαζέ, έλεγε ότι τα παιδιά κατασκευάζουν μια κατανόηση του κόσμου που τα περιβάλλει και η γνωστική ανάπτυξή τους προκύπτει από την ηλικιακή ωρίμανση και την περιβαλλοντική εμπειρία. Το πως θα κατανοήσουν τον κόσμο εξαρτάται πολύ από το περιβάλλον που εμείς θα δημιουργήσουμε κι από τις έννοιες και τα μηνύματα που θα τους περάσουμε. Οι εμπειρίες είναι σημαντικές για τα παιδιά και ανάλογα με την ηλικία και το αναπτυξιακό τους στάδιο μπορούμε να μοιραστούμε μαζί τους γεγονότα, στιγμές και εορταστικές ημέρες που θα μείνουν στη μνήμη τους για πάντα.

Το Πάσχα είναι μια περίοδος που προσφέρεται για να περάσουμε ποιοτικό χρόνο μαζί τους, να τους εξηγήσουμε βαθύτερες έννοιες μέσα από την ιστορία του Χριστού και να τη ζήσουν μέσα από μια βιωματική εμπειρία. Πέρα από το θρησκευτικό δόγμα, το Πάσχα κρύβει σημαντικά νοήματα, καθώς αγγίζει υπαρξιακά θέματα, όπως πόνο, θλίψη, πένθος, προδοσία, μαρτύριο, θάνατο, αλλά και λύτρωση. Πως μπορούμε να τα εξηγήσουμε αυτά σε ένα παιδί;

Μιλήσαμε με την ψυχολόγο κα Έλενα Ανθή, η οποία μας τόνισε ότι το Πάσχα είναι μια από τις ωραιότερες περιόδους για να μεταφέρουμε στο παιδί σημαντικές έννοιες μέσα από δραστηριότητες και παιχνίδια. Μπορούμε να μεταδώσουμε βαθύτερα νοήματα και αξίες, όχι μόνο από τη θρησκευτική πλευρά, αλλά και από την κοινωνική, δίνοντας μηνύματα αγάπης, ελπίδας, αναγέννησης, συγχώρεσης, θυσίας και προσφοράς.
Η διήγηση της ιστορίας του Χριστού μπορεί να συνοδεύεται από ερωτήσεις που θα βάλουν το παιδί σε σκέψεις και παράλληλα θα του μεταφέρουν σημαντικές έννοιες. Σύμφωνα με την κα Ανθή, είναι ωραίο καθώς εξιστορούμε να απευθύνουμε ερωτήσεις στο παιδί όπως «Πες μου τι θα έκανες για να δείξεις αγάπη» ή «Τι σου δημιουργεί θλίψη;» ή «Πόσο εύκολα θα συγχωρούσες κάποιον;»
Όπως η κα Ανθή εξηγεί, σημαντικά μηνύματα στα παιδιά μπορούμε να περάσουμε και μέσα από τα έθιμα μας, τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σαν οδηγό για δημιουργικά παιχνίδια. Να μετατρέψουμε τα ήθη μας σε ένα παιχνίδι προσέγγισης και επικοινωνίας, ένα παιχνίδι που θα λετουργήσει σαν όχημα μεταφοράς μηνυμάτων.

Τι μπορούμε να κάνουμε
– Να φτιάξουμε κουλουράκια παρέα με το παιδί και να τα προσφέρουμε είτε σε ξενώνες και ιδρύματα είτε σε κοντινούς μας ανθρώπους, όπως είναι η γιαγιά και ο παππούς. Η κατασκευή των κουλουριών ενισχύει το δέσιμο του παιδιού με τον ενήλικα και παράλληλα αποτελεί ένα δημιουργικό παιχνίδι μια και το παιδί μπαίνει στη διαδικασία να πλάσει σχήματα και να πειραματιστεί με γεύσεις. Από την άλλη πλευρά εάν επισκεφτούμε ένα ίδρυμα, ένα ορφανοτροφείο, ένα γηροκομείο ή έναν ξενώνα αστέγων (ανάλογα με την ηλικία του), δείχνουμε στο παιδί εμπράκτως τη σημαντικότητα της προσφοράς.
-Το τραπέζι της Λαμπρής είναι μια καλή ευκαιρία να συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι στην προετοιμασία και να νιώσουν μεγαλύτερο το «μερτικό» της χαράς από τη συνάθροιση αγαπημένων προσώπων σε γιορτινό κλίμα και διάθεση.
-Το κυνήγι του θησαυρού. Είναι ένα ευχάριστο παιχνίδι όπου μπορεί να συμμετέχει όλη η οικογένεια. Εξιτάρει τα παιδιά, μια και τα βάζει στη διαδικασία της σκέψης και της αναζήτησης. Ειδικά αν η παρέα βρίσκεται σε μέρος που προσφέρεται για εξερευνήσεις, μια τέτοια απόπειρα θα μας ανταμείψει όλους.

Φυσικά στο πλαίσιο των πασχαλινών δραστηριοτήτων είναι και η παρακολούθηση ταινιών με θέμα τη ζωή του Χριστού ή άλλες πασχαλινές ιστορίες, αλλά και η παρακολούθηση σχετικών θεατρικών έργων που βοηθάει τα παιδιά να μπουν στο κλίμα.