Αν χρειαζόμαστε κάποιον καλό λόγο για να σταματήσουμε να τα δαγκώνουμε, ιδού:

chat icon
Link copied!

Αν και συχνά αναφέρεται ως απλώς μια κακή συνήθεια, το δάγκωμα των νυχιών είναι λίγο πιο περίπλοκο από ό,τι φαίνεται. 

Σύμφωνα με την Holland & Barrett: «Μερικές φορές το δάγκωμα των νυχιών μπορεί να είναι σημάδι συναισθηματικού ή ψυχικού στρες. Το δάγκωμα των νυχιών μπορεί να είναι συχνό σε άτομα που είναι νευρικά, ανήσυχα ή αισθάνονται πεσμένα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τρόπος αντιμετώπισης αυτών των συναισθημάτων – μεταξύ πολλών άλλων πραγμάτων».

Advertisement
Advertisement

Αυτό μπορεί να κάνει το κόψιμο της συνήθειας ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς σημαίνει να εγκαταλείψουμε έναν αξιόπιστο μηχανισμό αντιμετώπισης. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι όταν δαγκώνουμε τα νύχια μας, κινδυνεύουμε από μια σειρά ασθενειών.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/oi-4-senetheies-poe-prepei-na-xechasoeme-amesos-yia-na-yinoeme-demioeryikoi-proinoi-tepoi_gr_663938e3e4b001bbb510901f

Οι κίνδυνοι για την υγεία από το δάγκωμα των νυχιών

Σαλμονέλα και E.coli

Ναι αλήθεια.

Σύμφωνα με τον Richard Scher, M.D που μίλησε στο Men’s Health: «Τα νύχια μας φιλοξενούν κάθε είδους μικρόβια. Συγκεκριμένα, μια οικογένεια βακτηρίων που ονομάζονται εντεροβακτηρίδια – η οποία περιλαμβάνει σαλμονέλα και E. coli – τείνει να ευδοκιμεί στη ζεστή ”χαραμάδα” κάτω από τις άκρες των νυχιών μας.
Όταν δαγκώνουμε τα νύχια μας, αυτά τα βακτήρια καταλήγουν στο στόμα και στο έντερο μας, όπου μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερικές λοιμώξεις που οδηγούν σε διάρροια και κοιλιακό άλγος».

Σχισίματα, ρωγμές και σπασίματα δοντιών

Advertisement

Αν και το δάγκωμα των νυχιών δεν είναι καλό για τη βάση και τα ίδια τα νύχια μας, μπορεί επίσης να είναι πραγματικά επιβλαβές για τα δόντια μας. Η Άννα Πέτερσον, οδοντίατρος και θεραπεύτρια οδοντοστοιχιών ανέφερε σε ένα βίντεο του TikTok: «[Το δάγκωμα των νυχιών] μπορεί να προκαλέσει σχισίματα, ρωγμές και σπασίματα στα δόντια μας».

Προειδοποίησε επίσης ότι μπορεί να οδηγήσει σε σπάσιμο των δοντιών καθώς η πίεση και το άγχος που ασκείται στα δόντια όταν δαγκώνουμε τα νύχια μας μπορεί να προκαλέσει την επαναπορρόφηση του δοντιού κάτι το οποίο μπορεί τελικά να οδηγήσει σε πτώση του δοντιού.

Μυκητιασικές λοιμώξεις

Advertisement

Σύμφωνα με το Health: «Μια δερματική λοίμωξη που ονομάζεται παρονυχία μπορεί να συμβεί μετά από τραυματισμό στην περιοχή των νυχιών από δάγκωμα ή κόψιμο του νυχιού ή έντονο τράβηγμα της επιδερμίδας που τα περιβάλλει. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η παρονυχία μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση πύου και το νύχι μας να φαίνεται κίτρινο ή πράσινο»

Αυτό μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε απόστημα, σύμπτυξη ή απώλεια της επιδερμίδας και της ευαίσθητης πτυχής των νυχιών.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/mia-koetalia-elaiolado-kathemerina-tha-mporoese-na-meiosei-ton-kindeno-thanatoe-apo-anoia_gr_663a1194e4b0f72991a79a4d

Advertisement

Πώς να σταματήσουμε να τρώμε τα νύχια μας 

Φυσικά, όλα αυτά δεν αλλάζουν τη συνήθεια μιας ζωής και να γνωρίζουμε τα παραπάνω δεν θα μας εμποδίσει να φάμε τα νύχια μας εν ριπή οφθαλμού κατά τη διάρκεια μιας αγχωτικής περιόδου.

Ευτυχώς, το Psych Central διαθέτει 7 συμβουλές για όσους θέλουν να σταματήσουν να δαγκώνουν τα νύχια τους:

  • Ας ξεκινήσουμε σιγά – σιγά — ας προσπαθήσουμε να δουλέψουμε σταδιακά. Αντί να σταματήσουμε μια κι έξω, ας σκεφτούμε απλώς την πιθανότητα να μην δαγκώνουμε πρώτα το νύχι του αντίχειρα και να προχωρήσουμε στα υπόλοιπα με τον δικό μας ρυθμό.
  • Ας κάνουμε ένα επαγγελματικό μανικιούρ. Το Psych Central αναφέρει: «Το να χαλάσουμε χρήματα για να έχουμε ελκυστικά νύχια μπορεί να μας αποτρέψει από το να τα δαγκώνουμε.
  • Ας κρατάμε τα νύχια μας κοντά 
  • Ας χρησιμοποιούμε ασφαλές αλλά πικρό στη γεύση μανόν

Κι αν παρ′ όλα αυτά δεν μπορούμε να σταματήσουμε λόγω του άγχους ή του στρες, ας συμβουλευτούμε έναν ειδικό.

Advertisement
Advertisement