Στόχος η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στη βιομηχανία της κλωστοϋφαντουργίας και η ενίσχυση των τοπικών αγορών
Ας το παραδεχτούμε. Ζούμε σε μια υπερκαταναλωτική κοινωνία που αντλεί ευχαρίστηση ακόμη κι αν παραγγέλνει ευτελούς αξίας είδη μέσα από κινέζικα ηλεκτρονικά καταστήματα. Οι διαφημίσεις μας βομβαρδίζουν στα κοινωνικά δίκτυα και συχνά μας παρασύρουν, ώστε να αγνοήσουμε την ποιότητα και να εστιάσουμε μόνο στον σχεδιασμό που παραπέμπει ή ίσως είναι κι ακριβές αντίγραφο του είδους που ποθούμε. Ασιατικές κυρίως εταιρείες έχουν κατακλύσει τις αγορές παραγκωνίζοντας τοπικές επιχειρήσεις και φυσικά καταστήματα. Η βιομηχανία της κλωστοϋφαντουργίας ψυχορραγεί, καθώς προωθούνται στο εμπόριο συνθετικά ρούχα χειρίστης ποιότητας σε εξευτελιστικές τιμές. Οι καταναλωτές τα αγοράζουν για να τα φορέσουν έστω και μία φορά και στη συνέχεια; Καταλήγουν στα σκουπίδια.
Αυτά τα δεδομένα στη βιομηχανία της ένδυσης έρχεται να ανατρέψει ο νέος νόμος που ψηφίστηκε, πριν από λίγες ημέρες, στη Γαλλία που βάζει φρένο σε εταιρείες γρήγορης μόδας με στόχο να μειωθεί η υπερκατανάλωση στα είδη ένδυσης, ώστε να σωθεί το περιβάλλον. Ο νόμος όμως κρύβει – δικαίως – και άλλους σκοπούς. Εκτός από την υπερκατανάλωση, που οδηγεί σε οικολογικές ζημιές, στοχεύει και στην ενδυνάμωση της οικονομίας της γαλλικής αγοράς.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο στο στόχαστρο μπήκαν ασιατικές εταιρείες όπως Shein και Temu, οι οποίες κατασκευάζουν συνθετικά ρούχα με ιλιγγιώδεις ρυθμούς παραγωγής, αλλά και ινφλουένσερς που προωθούν αυτά τα είδη στα κοινωνικά δίκτυα. Όπως ανακοινώθηκε κάθε ρούχο που θα πουλιέται από Shein και Temu θα έχει φόρο 5 ευρώ, ενώ ο φόρος αυτός θα αυξηθεί μέχρι το 2030 στα 10 ευρώ. Τα έσοδα από τους φόρους θα διατίθενται για την ενίσχυση μικρών βιώσιμων εταιρειών μόδας της Γαλλίας. Μια έξυπνη κίνηση των Γάλλων για να δυναμώσουν τα δικά τους προϊόντα και να επιμένουν… γαλλικά.

Από το παρασκήνιο δεν έλλειψαν τα έντονα σχόλια και οι επικρίσεις γιατί οι τροποποιήσεις δεν περιλαμβάνουν άλλα σήματα της γρήγορης μόδας όπως Zara, H & M και Kiabi. Η αλήθεια είναι ότι οι αναφερόμενοι όμιλοι ένδυσης έχουν βελτιώσει τα τελευταία χρόνια την ποιότητα των ειδών τους, χωρίς να είναι άριστη. Η απάντηση των Γάλλων ήταν σαφής. Με το νομοσχέδιο δεν θέλουν να παραγκωνίσουν ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, γι αυτό και δεν αποκλείουν τα αναφερόμενα brands, αλλά θα τα υποχρεώσουν να ενημερώνουν στο άμεσο μέλλον το καταναλωτικό κοινό για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ειδών τους. Τι πρέπει να αναφέρει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα; Πόσο CO 2 εκπέμπει, πόσα υλικά χρειάστηκαν για να κατασκευαστεί και πόσο ανακυκλώσιμο είναι. Ίσως η αναγραφόμενη ταυτότητα του ρούχου να μας ταρακουνήσει, ώστε να κάνουμε πιο οικολογικές επιλογές.
Το θέμα της βιωσιμότητας των ρούχων και το αποτύπωμα που αφήνουν στον πλανήτη, γίνεται όλο και πιο έντονο, καθώς βουνά ρούχων μαζεύονται στα σκουπίδια. Ως καταναλωτές οφείλουμε να είμαστε πιο ευαισθητοποιημένοι και να αρχίσουμε να αναλογιζόμαστε τι είναι πιο σημαντικό. Άλλη μια διαφορετική εμφάνιση (που πιθανόν να μην ξαναφορέσουμε) ή ρούχα ποιότητας που θα τα ευχαριστιόμαστε για πολύ καιρό ή και χρόνια;

Τι θα ακολουθήσει;
Πιο αναλυτικά, η Γαλλική Γερουσία ψήφισε το νομοσχέδιο με 337 ναι και μόνο έναν ψήφο κατά. Η συζήτηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου είχε ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2024 κι όπως ανακοινώθηκε η τελική μορφή του θα συνταχθεί τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους. Ο νόμος θα τεθεί σε εφαρμογή αφού εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επιβεβαιωθεί ότι δεν έρχεται σε σύγκρουση με τους κανόνες της ενιαίας αγοράς. Τι αναμένουμε; Με την επίσημη έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιθανολογείται ότι θα πάρουν σειρά και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες με στόχο μια βιώσιμη αγορά.