Οι υψηλότερες θερμοκρασίες τη νύχτα μπορεί να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις γυναίκες.

chat icon
Link copied!

Όσο και αν προσπαθώ (και πιστέψτε με, έχω προσπαθήσει), συνεχώς ξυπνάω ζεστή και ιδρωμένη στις 3 τα ξημερώματα.

Πάντα το απέδιδα στην αϋπνία μου. Ωστόσο, ειδικοί σε θέματα ορμονών και ύπνου μου είπαν ότι το πρόβλημά μου μπορεί να οφείλεται εν μέρει στη βιολογία μου.

Advertisement
Advertisement

Γνωρίζουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε τα υπνοδωμάτια δροσερά (οι ειδικοί συνιστούν θερμοκρασία 16-18 °C) για να μπορούμε να κοιμόμαστε καλά – και αυτό είναι ίσως ακόμη πιο σημαντικό για τις γυναίκες.

Μελέτη έχει διαπιστώσει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας επηρεάζει τον ύπνο σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά έχει αποκαλύψει επίσης επίσης ότι οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από τους άνδρες. Στο σχετικό άρθρο, ο Guardian σημειώνει ότι «το σώμα των γυναικών κρυώνει νωρίτερα το βράδυ από αυτό των ανδρών όταν πηγαίνουν για ύπνο, πράγμα που σημαίνει ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες τη νύχτα μπορεί να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις γυναίκες». 

Η ελαφρώς υψηλότερη θερμοκρασία του σώματος των γυναικών μπορεί επίσης να μας κάνει να «αισθανόμαστε» το εξωτερικό κρύο και τη ζέστη πιο έντονα…

https://www.huffingtonpost.gr/entry/nea-melete-apokaleptei-ten-akrive-elikia-sten-opoia-oi-kakes-mas-senetheies-echoen-antiktepo-sten-eyeia-mas_gr_683b2a52e4b08af1a43ce43c

Οι γυναίκες φαίνεται να ξυπνούν πιο συχνά από τους άνδρες με αίσθημα υπερθέρμανσης – αλλά γιατί;

Η δρ Ρενί Γιανγκ, ενδοκρινολόγος και ιδρύτρια του Young Naturopathic Centre For Wellness, δηλώνει στο Pretty You London ότι «ορμόνες όπως το οιστρογόνο και η προγεστερόνη παίζουν κεντρικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος».

Και προσθέτει: «Ακόμη και μικρές διακυμάνσεις μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση στον οργανισμό, κάνοντάς τον να πιστεύει ότι πρέπει να κατεβάσει τη θερμοκρασία του. Αυτό συχνά εκδηλώνεται με εξάψεις ή ξαφνική εφίδρωση, ειδικά τη νύχτα».

Advertisement

Αυτά δεν αφορούν αποκλειστικά την εμμηνόπαυση ή την περι-εμμηνόπαυση, αν και και οι δύο αυτές καταστάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε παρόμοια συμπτώματα.

Η κλινική διαιτολόγος δρ Κολίν Φόγκαρτι – Ντρέιπερ αναφέρει, ωστόσο, ότι δεν είναι μόνο οι ορμόνες.

«Οι γυναίκες στη μέση ηλικία έχουν συχνά χαμηλότερο όριο αντοχής στο στρες… Τα υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, ειδικά όταν δεν ακολουθούν τον κανονικό τους ρυθμό, μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο και να επιδεινώσουν την υπερθέρμανση», ανέφερε.

Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/aexemene-cholesterole-4-praymata-poe-prepei-na-apofeeyoeme-meta-tis-5-to-apoyeema_gr_68388072e4b0e2e0f9a1fa87

Πώς μπορούμε να σταματήσουμε να ζεσταινόμαστε υπερβολικά τη νύχτα

Αν και μπορεί να μας έρθει στο νου να κάνουμε ένα δροσερό ντους πριν ξαπλώσουμε, η γιατρός Χάνα Πατέλ του NHS GP αναφέρει ότι αυτό μπορεί να μην είναι η λύση.

«Ένα κρύο ντους μπορεί να προκαλέσει στο σώμα σας να παράγει περισσότερη θερμότητα ως αντίδραση», συμβουλεύει, ενώ η περίοδος ψύξης μετά από ένα ζεστό ντους «λέει στον εγκέφαλό μας ότι είναι ώρα για ύπνο».

Advertisement

Το να φοράμε πιο λεπτές πιτζάμες, να αποφεύγουμε τα βαριά κλινοσκεπάσματα κι ακόμη και να κοιμόμαστε χωριστά με τον σύντροφό μας (αν χρειαστεί) μπορεί να βοηθήσει, σύμφωνα με το The Sleep Foundation.

Όποια και αν είναι η αιτία, όμως, θα πρέπει να επισκεφθούμε τον γιατρό μας αν ο ύπνος σας διακόπτεται συνεχώς.

«Η εμμηνόπαυση και οι ορμονικές αλλαγές δεν πρέπει να μας στερούν τον ύπνο», τονίζει η δρ Κολίν Φόγκαρτι – Ντρέιπερ. «Όταν κατανοήσουμε την αιτία, μπορούμε να ανακτήσουμε τον έλεγχο».

Advertisement
Advertisement