Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατία μιλά για όλα τα θέματα που χειρίζεται στην ευρωβουλή.

chat icon
Link copied!

Μια νέα ευρωβουλευτής, ένα πρόσωπο με δημόσια τηλεοπτική παρουσία ετών, σε μια νέα σελίδα, από τη θέση της στο ευρωκοινοβούλιο, δίνει το δικό της στίγμα για τα θέματα που χρειάζεται.

Κυρία Μελέτη είσαστε στην ευρωβουλή και έχετε αρκετές αρμοδιότητες, μία εκ των οποίων είναι το κομμάτι του πολιτισμού. Πάνω σε αυτό τι έχουμε να προτάξουμε εμείς ως Ελλάδα; Ποια είναι τα θέματα που σας έχουν απασχολήσει;

Advertisement
Advertisement

Μέσα από το όνομα Ελλάδα και μόνο, προτάσσουμε τις πιο βασικές αξίες του πολιτισμού: ελευθερία, δημοκρατία, φιλοσοφία. Είναι μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας αυτή, όπου καλύπτει μία τεράστια γκάμα μαζί με τις τέχνες και την ιστορία. Ως προς τον πολιτισμό έχουμε κάνει ωραίες δράσεις και σε συνεργασία με τον Φοίβο για τα δικαιώματα των καλλιτεχνών. Εγώ, ως μέλος στην επιτροπή Cult έχω εστιάσει περισσότερο σε θέματα Παιδείας, στα νιάτα, στην προστασία των εφήβων και των ανηλίκων από τα Social media και τη βία που εντοπίζεται αυτή τη στιγμή στις διαδικτυακές πλατφόρμες και στο φυσικό κόσμο. Προς το παρών η θεματική μου είναι αυτή.

Η κυβέρνησή μας είναι πρωτοπόρος ως προς τις πολιτικές που έχει χαράξει για την αντιμετώπιση και την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο και μάλιστα το είπα και στην ευρωβουλή ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει την δεξαμενή κάνουν πρακτικών για αυτό, γιατί φαίνεται ότι λειτουργούν πολύ καλά τα μέτρα που έχει πάρει. Επομένως δουλεύω πάνω σε αυτό και είμαι γνωμοδότης πάνω σε ένα κείμενο για την προστασία των ανηλίκων στα Social media. Τώρα ασχολούμαι περισσότερο με την παιδεία.

Σε θέματα πολιτισμού υπάρχει κάτι που μας απασχολεί στην Ευρώπη;

Η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα είναι ένα θέμα που απασχολεί χρόνια. Oι συζητήσεις για την επιστροφή τους με τη μορφή μόνιμου δανεισμού, που όπως φαίνεται βρίσκουν μια ισορροπία, είναι μια αρχή, σίγουρα όμως δεν είναι το τέλος. Δεν σου δανείζεται κάτι όταν σου ανήκει, κ αυτό η ιστορία το ξέρει καλά.

Ένα ακόμα θέμα είναι η τεχνητή νοημοσύνη που είναι τεράστια απειλή για τους δημιουργούς και τους καλλιτέχνες. Και κοιτάμε πάρα πολύ πώς θα προστατευτούν τα πνευματικά δικαιώματα και οι θέσεις εργασίας των δημιουργών, των οποίων η δουλειά απειλείται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Ψηλά στην ατζέντα της Επιτροπής, βέβαια, είναι και τα προγράμματα Erasmus με την ανταλλακτική κουλτούρας. Είναι το πιο γνωστό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ίσως το μοναδικό πρόγραμμα το οποίο κάθε χρόνο καταφέρνει και αυξάνει τον προϋπολογισμό του. Εγώ έχω κάνει Erasmus.

Advertisement

 

Με τι άλλο θα ασχοληθείτε;

Είμαι σε ακόμα δύο Επιτροπές. Η μία είναι η Επιτροπή των γυναικείων δικαιωμάτων και της ισότητας των φύλων, όπου εκεί είμαι συντονίστρια για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μετά από πρόταση της Ελίζας Βόζενμπεργκ, που μου είπε θα έρθεις και μπεις στα βαθιά.

Advertisement

Έχουμε δουλέψει πάρα πολύ. Υπήρχε από την πλευρά μου στην Ελλάδα μια πρότερη δράση εθελοντικού χαρακτήρα ως προς τα κοινωνικά ζητήματα, τα οποία γνώριζε και η κυβέρνηση που έκανε την πρόταση για τις ευρωεκλογές, επομένως είναι από τις πιο σημαντικές μου και αγαπημένες μου επιτροπές. Σε αυτό έχω συμμετάσχει ενεργά στη διαμόρφωση της θέσης της γυναίκας για το πώς έπρεπε να είναι στην κόσμο όχι μόνο στην Ευρώπη και πήγα στη σύνοδο του ΟΗΕ τον Μάρτιο και παρουσίασα και υποστήριξα το κείμενο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τώρα ανέλαβα μία γνωμοδότηση για λογαριασμό της Επιτροπής που έχει να κάνει με την χάραξη νέας πολιτικής ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ευρώπη και έχει και τη μορφή του κατεπείγοντος λόγω και της κατάστασης στη Γάζα που έχει προκαλέσει αρκετά έντονη ανησυχία. Είναι ένας φάκελος που ήθελα πάρα πολύ να πάρω θέλοντας και εγώ να εκφράσω τις δικές μου θέσεις σε όλα αυτά που γίνονται στις περιοχές συγκρούσεων και σε εμπόλεμες ζώνες.

Υπάρχει κάτι για το οποίο αισθάνεστε ότι πετύχατε σε αυτό το διάστημα;

Advertisement

Μια από τις μεγαλύτερες δικές μου κατακτήσεις ήταν ότι εξασφαλίσαμε για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, για την Κύπρο την αποστολή της Επιτροπής μας εκεί, για να συζητήσουμε το πολύ καυτό θέμα των κακοποιημένων γυναικών κατά την περίοδο της εισβολής. «Χύθηκε» αίμα στο Ευρωκοινοβούλιο για να πάρουμε αυτή την αποστολή, διότι όσο και να φαίνεται περίεργο υπήρχαν γυναίκες οι οποίες έλεγαν ότι δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με κάτι που έγινε πριν 50 χρόνια και ότι η Κύπρος είναι ένα μικρό κράτος και δεν αφορά αυτό που έχει συμβεί στην Κύπρο σε πάρα πολλές γυναίκες. Εκεί είπα ότι αυτό που συνέβη στη Κύπρο, 50 χρόνια πριν, συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Γάζας, στην Ουκρανία, στο Σουδάν, στο Κονγκό, στη Συρία και δεν γίνεται να το υποτιμάται τόσο πολύ.

Έχω πάρει έναν ακόμα φάκελο και είμαι εισηγήτρια στην Επιτροπή για τα κοινωνικά ζητήματα και τα εργασιακά δικαιώματα που εστιάζει στο κομμάτι της φροντίδας υγείας. Είναι ένα τεράστιο θέμα και το επάγγελμα του μέλλοντος, με όλη αυτή την κατάσταση, με τον πληθυσμό που γηράσκει συνεχώς.

Και δεν είναι μόνο οι επαγγελματίες που φροντίζουν ηλικιωμένους και χρειάζεται να κάνουν αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους, να έχουν καλύτερες συνθήκες εργασίας, και μισθολογικά καλύτερο περιβάλλον, αλλά και οι άτυποι που υπάρχουν σε κάθε σπίτι με ηλικιωμένους ή αρρώστους, γυναίκες που μεγαλώνουν και φροντίζουν παιδιά ΑμΕΑ. Όλοι αυτοί είναι εντελώς εκτεθειμένοι διότι και παρέχουν τεράστια αφοσίωση στη φροντίδα αυτών των προσώπων και δεν αμείβονται, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους ή να μειώσουν τις ώρες εργασίες τους ή να φύγουν από την αγορά εργασίας και δεν υπάρχει αντίκρισμα συνταξιοδοτικό. Οπότε αυτοί οι άνθρωποι κάπως πρέπει να προστατευτούν.

Advertisement

Ως νέα ευρωβουλευτής, ερχόμενη εδώ πώς νιώσατε;

Advertisement

Εξαρτάται από ποιο πρίσμα το βλέπεις, πώς έχεις έρθει εδώ. Δηλαδή υπάρχει έξω κόσμος που δικαίως πιστεύει ότι ένας ευρωβουλευτής μπορεί να έρθει εδώ, να αράξει 5 χρόνια, να μην τον κουνάει κανείς και να μην κάνει τίποτα σπουδαίο. Έχει να κάνει με το τι άνθρωπος είσαι, για τον ποιον λόγο είσαι εδώ, τι ευθύνη έχεις και νιώθεις απέναντι στην ψήφο του κόσμου. Εγώ ήμουν άνθρωπος που είχα μία καριέρα η οποία πήγαινε καλά και ήμουν ευχαριστημένη, εξασφαλισμένη εργασιακά για τα επόμενα χρόνια, οπότε δεν είναι ότι είχα κάποια ανασφάλεια ή κάποια ανάγκη να αλλάξω σελίδα στη ζωή μου. Έγινε αυτή η πρόταση από το πουθενά, κυριολεκτικά, ούτε την είχα συζητήσει, προετοιμάσει ή περιμένει, και εμπιστεύτηκα το ένστικτό μου και είπα ότι από τη στιγμή που θα πάω, θα το κάνω θα το κάνω σωστά με πολύ το σεβασμό ως προς τους ψηφοφόρους που με τίμησαν, γιατί είναι άνθρωποι που ούτε με ξέρουν, ούτε μου οφείλουν κάτι και με εμπιστεύτηκαν. Όταν μπήκα στο Ευρωκοινοβούλιο παρόλο που είναι ένα πολυσύνθετο όργανο, εξαιρετικά πολύπλοκο, τρόμαξα λίγο στην αρχή, όμως στρώθηκα αμέσως στη δουλειά. Στόχος μου είναι να δικαιώσω όλους αυτούς που με εμπιστεύτηκαν, να αποδείξω πράγματα σε αυτούς που με αμφισβήτησαν αν και δεν το συνηθίζω απλά επειδή ο τρόπος με τον οποίο αμφισβητήθηκα από κάποιους είναι εξαιρετικά άδικος, δεν ήξεραν καν το βιογραφικό μου. Πολύς κόσμος πιστεύει δεν έχω καν βιογραφικό ότι απλά είμαι μία παρουσιάστρια που φύτρωσε στο Ευρωκοινοβούλιο.

Παράγεται αποτέλεσμα τελικά;

Είμαι πολύ ευχαριστημένη από αυτά που έχουμε πετύχει μέχρι στιγμής, γιατί τις μάχες που δίνουμε τις κερδίζουμε. Πολλές φορές αυτή η ικανοποίηση του ότι καταφέρνεις και περνάς αυτό που εσύ πιστεύει ότι είναι καλό, είναι μια κατάκτηση προσωπική και όταν βλέπει να προχωράει, να φεύγει από το Ευρωκοινοβούλιο και να πηγαίνει στο Συμβούλιο και μετά να γίνεται οδηγία, να γίνεται κανόνας, νιώθεις ότι έχει μπει ένα λιθαράκι.

Advertisement

Από την άλλη υπάρχουνε και πράγματα που χάνουμε. Υπάρχει αντίσταση. Εμείς το ξεκινάμε αλλά τελειώνει σε επίπεδο συμβουλίου κυβερνήσεων. Εκεί, λοιπόν, υπάρχουν πράγματα τα οποία μπορεί να τα έχουμε δουλέψει εμείς εδώ για μήνες, για χρόνια και τελικά να μπαίνουν στο συρτάρι. Ένα από αυτά είναι η ποινικοποίηση της ρητορικής μίσους, που βρίσκει αντίσταση στο Συμβούλιο που ορισμένοι θεωρούν ότι έχει να κάνει με την ελευθερία του λόγου. Εκεί υπάρχει απογοήτευση.

Πιστεύω πάρα πολύ στο όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεωρώ ότι είναι ένα οικοδόμημα το οποίο έχει σαν μαγιά ένα γερό θεμέλιο. Σίγουρα χρειάζεται εκσυγχρονισμός σε κάποια πράγματα, καλύτερος συντονισμός, συνεννόηση.

Το ζητούμενο είναι να υπάρχει μία πολυφωνία ώριμη και παραγωγική που δεν θα δημιουργεί προβλήματα και τοξικότητες και θα βρεις λόγους να ενώνει και όχι να διχάζει.

Περισσότερες χώρες θέλουμε;

Εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις, εάν οι χώρες αυτές δείχνουν ότι ασπάζονται τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα και ότι είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος και ότι η συμμετοχή τους όχι μόνο θα τους προσφέρει αλλά θα προσφέρει κιόλας, τότε ναι. Είμαι ένας άνθρωπος που γενικά πιστεύω ότι οι οικογένειες και η ομάδα κερδίζουν.

Κυρία Μελέτη ευχαριστώ πολύ.