Αποκλειστικές πληροφορίες της HuffPost και του Τέρενς Κουίκ για εξελίξεις από αύριο στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα - Σε τελική φάση επεξεργασίας η διακρατική συμφωνία για τη Μονή Σινά
Η Ελλάδα επισπεύδει και αναβαθμίζει την ελληνική αποστολή αύριο Δευτέρα στο Κάιρο, για την διαμόρφωση του τελικού κειμένου της διακρατικής συμφωνίας που αφορά την μονή Σινά.
Επικεφαλής θα είναι η υφυπουργός Εξωτερικών- πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, πλην όμως ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει αναβάθμιση και να κατεβεί στο Κάιρο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή, με βάση προκαταρκτικές πληροφορίες που έστελνε στην Αθήνα ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Κάιρο Νίκος Παπαγεωργίου, ήταν και είναι σε αλλεπάλληλες καθημερινές τηλεφωνικές συνεννοήσεις/διαβουλεύσεις με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.
Αναβαθμισμένη η ελληνική αποστολή στο Κάιρο
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της HuffPost από αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές στο Κάιρο, (με τις οποίες διατηρώ εξαιρετικές σχέσεις από την εποχή του πρώην Αιγύπτιου ΥΠΕΞ Σαμέχ Σούκρι και της πρώην Υπουργού Ομογένειας Ναμπίλα Μάκραν, αλλά και την συνεργασία που είχα δύο φορές με τον ίδιο τον Πρόεδρο Αλ Σίσι), την παρουσία του Έλληνα ΥΠΕΞ ζήτησε η αιγυπτιακή προεδρία μέσω του Αιγύπτιου ΥΠΕΞ, έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή να γίνει ισχυρή αναβάθμιση των αντιπροσωπειών σε αυτό το τελικό στάδιο, ώστε να υπάρχουν σαφείς διατυπώσεις και καμία παρερμηνεία, για οτιδήποτε αφορά τη διαφύλαξη του ελληνορθόδοξου και λατρευτικού χαρακτήρα της Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά.
Δηλαδή να αποτυπωθεί πλήρως αυτό που υποσχέθηκε ο Πρόεδρος Αλ Σίσι ΔΗΜΟΣΙΑ στις 7 Μαΐου στην επίσημη επίσκεψη του στην Αθήνα και στα όσα επανέλαβε τηλεφωνικά αυτές οι τελευταίες μέρες στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Και επειδή υπάρχει δικαιολογημένα η αντίδραση της Μονής για το μη κλείσιμο εξωδικαστικής συμφωνίας για ιδιοκτησιακά ζητήματα, επειδή αρνείται πεισματικά να υπογράψει ο Αιγύπτιος υπουργός Δικαιοσύνης, παρόλο που υπέγραψαν άλλοι τρεις συναρμόδιοι υπουργοί, πληροφορίες αναφέρουν – και εδώ είναι η χρησιμότητα της καθόδου Γεραπετρίτη στο Κάιρο- ότι ο Έλληνας υπουργός θα ζητήσει και θα επιμείνει να συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο η ιδιοκτησιακή κατοχύρωση (αν μη τι άλλο κάτι το εντελώς λογικό) όλων των εντός των ναπολεόντειων τειχών θρησκευτικών χώρων της Μονής.
Σημαντικό κομμάτι του χειρισμού αυτής της υπόθεσης και του τελικού κειμένου, εκτός από τις εργώδεις διπλωματικές διαδικασίες του υπουργείου Εξωτερικών, έχει και ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας, ο πολύπειρος και χρόνια σε αυτή τη θέση, Γιώργος Καλαντζής. Θα είναι στο ταξίδι της Δευτέρας για το Κάιρο.

Προς υπογραφή διακρατικής συμφωνίας – Πιθανή παρουσία Μητσοτάκη
Υπάρχει, όμως, άλλη μία πληροφορία, η οποία αν επαληθευτεί, θα είναι πραγματικά το κορυφαίο γεγονός στο κλείσιμο και την επικύρωση, με τον πλέον θετικό και θεαματικό τρόπο, της όλης ιστορίας της Μονής Σινά. Συγκεκριμένα, όταν θα είναι έτοιμο το τελικό κείμενο της διακρατικής συμφωνίας για υπογραφή, αν δεν το υπογράψει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι παρών στην σχετική τελετή. Και αμέσως μετά, με το κυβερνητικό αεροπλάνο, σχεδιάζεται να πετάξει από το Κάιρο μέχρι το αεροδρόμιο στο όρος Σινά, σε σχετικά κοντινή απόσταση από την Μονή της Αγίας Αικατερίνης, την οποία και θα επισκεφθεί προσκυνηματικά ο ίδιος. Μία επίσκεψη με απόλυτα συμβολικό χαρακτήρα.
Και εδώ μπαίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση την οποία επεξεργάζεται η ελληνική πλευρά: Να προταθεί στον Πρόεδρο Αλ Σίσι να πάνε μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Μονή του όρους Σινά.
Αυτή είναι μια αποκάλυψη που κάνω σήμερα από την HuffPost, χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν έχει γίνει μια πρώτη διερευνητική κρούση προς το Προεδρικό Μέγαρο της Αιγύπτου. Αλλά αν δεν έχει γίνει, το πιθανότερο είναι να έρθει ως πρόταση για πρώτη φορά από τον ίδιον τον Γιώργο Γεραπετρίτη στον ομόλογό του, όταν θα βρεθούν αύριο στο Κάιρο. Αν και με βάση τα εθιμοτυπικά δεδομένα, όποτε υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται μία χώρα, κατά κανόνα συναντά και τον επικεφαλής. Δηλαδή θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου. Οπότε εκεί θα λεχθούν και θα προταθούν αρκετά…

Ακούστηκαν και υπερβολές στην Αθήνα
Ενισχυτικά, ως προς τον Πρόεδρο Αλ Σίσι, υπενθυμίζω ότι για να τιμήσει τον παγκόσμιο ελληνισμό, είχε αποδεχτεί να παρευρεθεί ο ίδιος στην μεγάλη τριεθνή εκδήλωση που έγινε στην Αλεξάνδρεια για να τιμηθούν οι ομογενείς Ελλάδας Κύπρου και Αιγύπτου. Το παρών είχαν δώσει και ο πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Αναφέρομαι σε αυτό το γεγονός, για να συμπεράνω ότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος ενδέχεται να δει πολύ θετικά την πιθανή πρόσκληση Μητσοτάκη, για από κοινού επίσκεψή τους στην Μονή Σινά
Εδώ όμως οφείλω να παραθέσω και κάτι που μου ελέχθη από την αιγυπτιακή πλευρά και αφορά πολλαπλές αρνητικές αντιδράσεις εδώ στην Ελλάδα, με δηλώσεις και δημοσιεύματα που διατυπώθηκαν, όταν ξέσπασε αυτή η ιστορία την Παρασκευή το μεσημέρι, βασιζόμενα σε κάποιες πληροφορίες με επιλεκτικό περιεχόμενο και χωρίς να γνωρίζουν όλες τις πραγματικές και αντικειμενικές παραμέτρους και χωρίς να έχουν διαβάσει σε μετάφραση την απόφαση των 130 σελίδων του δικαστηρίου.
Τα λεχθέντα από τον Πρόεδρο Αλ Σίσι θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα και αμετάκλητα. Όπως βέβαια και η γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε η αιγυπτιακή Προεδρία και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. Όπως επίσης έγινε και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Αιγύπτου κατά τον ίδιο τρόπο. Αλλά θα πρέπει οι εδώ «βιαστικοί» να ήξεραν και να ξέρουν, ότι σαφώς ο Αλ Σίσι διοικεί με πυγμή, αλλά στο κράτος του είναι πολύ μεγάλη πλειοψηφία οι φανατικοί εθνικιστές και Αδελφοί Μουσουλμάνοι.

Η πολύτιμη σχέση Ελλάδας – Αιγύπτου που αξίζει να διαφυλαχθεί
Και είναι λογικό ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να εμφανίζεται η αιγυπτιακή Προεδρία ότι σύρεται σε μια τελική απόφαση, υποκύπτοντας σε αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει στην Ελλάδα.
Γιατί στην πολιτική υπάρχει εγωισμός και πολύ περισσότερο όταν η Αίγυπτος, όχι απλά θεωρείται, αλλά είναι μια δυνατή σύμμαχος στο πλευρό της Ελλάδας σε πολλά ζητήματα, όπως έγραφα προχθές στη HuffPost, γεωπολιτικά, γεωστρατηγικά, ενεργειακά, ΑΟΖ, σε τριεθνές επίπεδο με την Κύπρο και όχι μόνο κλπ. Η Αίγυπτος η οποία σέβεται την ιστορική προσφορά της Ελλάδας και στα δικά της δρώμενα παλαιόθεν, όχι μόνο από την εποχή που έφυγε ο Φαρούκ και ανέβηκε ο Νάσερ στην εξουσία, την προσφορά του εκεί ελληνισμού η οποία δρα πολύ ουσιαστικά και θετικά τόσο στο Κάιρο όσο και στην Αλεξάνδρεια, όπως και παλαιότερα στο Πορτ Σάιντ.
Ας αντιληφθούν λοιπόν κάποιοι εδώ στην Ελλάδα, ότι αυτά δεν μπορούν να γίνουν σκόνη και θρύψαλα, εν ονόματι της οποιασδήποτε πολιτικής ή μηντιακής βιασύνης/επιπολαιότητας/πολιτικής αντιπαράθεσης. Και φυσικά να σταματήσουν να στρέφουν τα πυρά και τις ευθύνες εναντίον και της ελληνικής κυβέρνησης ή προσωπικά στο πρόσωπο του πρωθυπουργού. Γιατί εδώ υπάρχει μία παράμετρος που καλό θα είναι να την γνωρίζουν εκείνοι που εκπέμπουν κορώνες αποδοκιμασίας. Γιατί σε αυτό το τελευταίο πρέπει να ”κουμπώσει” και κάτι πολύ σημαντικό, ώστε να είναι όλα αντιληπτά, όποτε καλό και λογικό θα ήταν να επαναληφθεί και μία σύσταση τόσο προς την πλευρά νομικών συμβούλων της Μονής Σινά όσο και εκεί ιερέων σε αυτόκλητο ρόλο εκπροσώπου στα media, να κατεβάσουν τους τόνους και να σταματήσουν να πολυμιλάνε.
Παράλειψη με ευθύνη των ιθυνόντων της Μονής
Το θέμα του κτηματολογίου στο όρος Σινά που αποτέλεσε και αντικείμενο επεξεργασίας νομικών διαδικασιών/αποφάσεων στα δικαστήρια της Αιγύπτου, είναι μια παλιά ιστορία. Δεν είναι σημερινή. Το αιγυπτιακό κράτος ήθελε και θέλει να εντάξει την περιοχή σε ένα ολοκληρωμένο κτηματολόγιο, μέσα στο οποίο θα συμπεριληφθούν και πολύ σημαντικές τουριστικές επενδύσεις.
Και το καίριο ζήτημα και ερώτημα είναι πολύ απλό στους «πολυλογάδες». Όλα αυτά τα χρόνια που η Αίγυπτος ήθελε και μίλαγε για το κτηματολόγιο, ποιες ήταν οι ενέργειες της Μονής Σινά για την κατοχύρωση έστω κι ενός ιδιοκτησιακού τίτλου; Το ερώτημα πολύ απλό και αναμένεται απάντηση.
Με δεδομένα τα ανωτέρω, ας μείνουμε λοιπόν στο απόλυτα μείζον που εξασφαλίσαμε καταρχήν με έντονες πολιτικές/διπλωματικές προσπάθειες και την τελική προσωπική παρέμβαση του προέδρου Αλ Σίσι. Στη διαφύλαξη με διακρατική συμφωνία του ελληνορθόδοξου και λατρευτικού χαρακτήρα της Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά. Και οι γνωρίζοντες το Διεθνές Δίκαιο θα μπορούν να διαβεβαιώσουν ότι διακρατική συμφωνία δεν μπορεί να ακυρωθεί μονομερώς. Επαναλαμβάνοντας ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα επιδιώξει με τον δικό του διπλωματικό τρόπο να συμπεριληφθεί και η γραπτή κατοχύρωση θρησκευτικών χώρων.
Συμπερασματικά αντί για γκρίνιες, αναθέματα και αλόγιστες κριτικές, θα μπορούσε να σταλεί ένα Ευχαριστώ στην Αίγυπτο, που προστατεύει τον ελληνορθόδοξο και λατρευτικού χαρακτήρα ιερό τόπο της Αγίας Αικατερίνης, αλλά και ισχυρό πόλο θρησκευτικού τουρισμού, την Αίγυπτο που κατά πάσα βεβαιότητα θα συμφωνήσει στο κείμενο να συμπεριληφθεί η ιδιοκτησιακή κατοχύρωση των λατρευτικών χώρων, την Αίγυπτο η οποία ταυτόχρονα είναι ένας δυνατός σύμμαχος της Ελλάδας και της Κύπρου σε μια κρίσιμη περιοχή.