«Θα σχολιάσουμε το περιεχόμενο της δικογραφίας εφόσον τη δούμε και τη μελετήσουμε» σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.
Η δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και η εμπλοκή των ονομάτων των πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, προκάλεσε «παγωμάρα» στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς βλέπει ότι είναι μία υπόθεση που μπορεί να ανεβάσει εκ νέου το πολιτικό θερμόμετρο.
Επισήμως, για την ώρα, η κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί. Κυβερνητικές πηγές πάντως αναφέρουν ότι «θα σχολιάσουμε το περιεχόμενο της δικογραφίας εφόσον τη δούμε και τη μελετήσουμε, σε αντίθεση με κόμματα της αντιπολίτευσης που έσπευσαν να βγάλουν “αποφάσεις”, χωρίς καν να έχουν στα χέρια τους το υλικό της δικογραφίας».
Οι δύο πρώην υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης έσπευσαν να τοποθετηθούν αμέσως μετά τις εξελίξεις με τη δικογραφία από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία που έφτασε χθες στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Πρόστιμο 392 εκατ. ευρώ στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στην Ελλάδα από την ΕΕ
Βορίδης: «Ουδεμία αξιόποινη πράξη έχω διαπράξει» – Αυγενάκης: «Άσκησα τα καθήκοντά μου με διαφάνεια και ευσυνειδησία»
«Επειδή γνωρίζω πολύ καλά τι έχω πράξει ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν χρειάζεται να περιμένω να μάθω τι διαλαμβάνει η ως άνω δικογραφία. Ουδεμία αξιόποινη πράξη έχω διαπράξει κατά την ενάσκηση των καθηκόντων μου. Αυτά επί του παρόντος. Τα υπόλοιπα μόλις λάβω γνώση της δικογραφίας», αναφέρει στην ανακοίνωση του ο Μάκης Βορίδης ενώ ο Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε: «Ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων άσκησα τα καθήκοντά μου με διαφάνεια και ευσυνειδησία. Η δικαιοσύνη κάνει ανεπηρέαστα τη δουλειά της. Όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στο νόμο».
Κυβερνητικές πηγές: Διαχρονικό και ευρωπαϊκό το πρόβλημα των επιδοτήσεων
Συνομιλητές του πρωθυπουργού στέκονται σε δύο σημεία. Πρώτον, στο γεγονός ότι αποφασίστηκε από την κυβέρνηση η απορρόφηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΑΑΔΕ, που είναι μια ανεξάρτητη αρχή, η οποία λειτουργεί με αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα και πλέον, με την αυστηροποίηση του πλαισίου, οι επιδοτήσεις θα πηγαίνουν στους πραγματικούς δικαιούχους.
Το δεύτερο σημείο που τονίζουν είναι ότι το πρόβλημα των επιδοτήσεων είναι διαχρονικό και έχει απασχολήσει και άλλες χώρες και όχι μόνο την Ελλάδα. Ειδικά για τη χώρα μας υπενθυμίζουν το ζήτημα του καλαμποκιού στα μέσα της δεκαετίας του ’80, ή την περίοδο 1999-2004, όπου ζητήθηκαν από την Ε.Ε επιστροφές κονδυλίων.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά σχετικά με το πρόσφατο πρόστιμο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι έρευνες των ευρωπαϊκών αρχών αφορούν την περίοδο από το 2017 έως το 2023. Δηλαδή πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Όπως σημειώνουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες τροποποιήθηκε το καθεστώς που ίσχυε, με αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος ώστε να γίνονται δεκτά αιτήματα για χορήγηση δικαιωμάτων σε βοσκότοπους χωρίς ζώα, κάτι που καταργήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ.
Παράλληλα, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνουν ότι επί δικών του κυβερνήσεων καταγράφηκαν αλλεπάλληλα σκάνδαλα με επίκεντρο τις αγροτικές επιδοτήσεις.