Ένα ακόμα δύσκολο ταξίδι του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Λιβύη, η οποία και στις δύο πλευρές της, Τρίπολη και Βεγγάζη, έχει την απόλυτη επιρροή της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Χωρίς να αναμένονται σημαντικά αποτελέσματα, στην Λιβύη ταξιδεύει σήμερα (15/7), για Τρίπολη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Τα θέματα προς συζήτηση, από πλευράς της ελληνικής διπλωματίας, είναι: . Τον τουρκολιβυκό μνημόνιο, οι θαλάσσιες ζώνες και το νέο πρόβλημα που έχει προκαλέσει τεράστιες εντάσεις, δηλαδή το μεταναστευτικό.
Είναι το δεύτερο ταξίδι που πραγματοποιεί ο ΥΠΕΞ στην διχασμένη χώρα, μετά την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει την προπερασμένη Κυριακή στην ανατολική της πλευρά που διοικεί ο στρατηγός Χαφτάρ. Τα αποτελέσματα δεν ήταν ουσιαστικά, καθώς είναι εμφανέστατο ότι ο Χαφτάρ έχει παραδοθεί πλήρως στην Άγκυρα και την πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην συγκεκριμένη χερσαία και θαλάσσια περιοχή της Βόρειας Αφρικής. Για να ακολουθήσουν την περασμένη Τρίτη τα όσα πρωτοφανή συνέβησαν όταν με εντολή του δικτατορίσκου στρατηγού, εξωπετάχτηκε η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Βεγγάζη, στην οποία μετείχε και ο αρμόδιος Έλληνας υπουργός Θάνος Πλεύρης, με σκοπό να συζητήσει τον οξύ πρόβλημα του μεταναστευτικού.
Αυτό το εικοσιτετράωρο ο Γιώργος Γεραπετρίτης κλείνει τον κύκλο του των επισκέψεων στην Λιβύη, με προκαθορισμένη συνάντηση στην Τρίπολη. Μιά επίσκεψη που είχε δημοσιοποιηθεί από τα τέλη Ιουνίου και που πραγματοποιείται τώρα, σε χρόνο κρίσιμο, μετά την κατάθεση της ρηματικής διακοίνωσης από την Τρίπολη στα Ηνωμένα Έθνη, με βάση την οποία η μεταβατική κυβέρνηση αμφισβητεί τη μέση γραμμή ως λογική αφετηρία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο, υιοθετώντας ουσιαστικά τις παράνομες προβλέψεις του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίτ Ντιμπεϊμπά, στον οποίο θα επαναλάβει τις πάγιες θέσεις της Αθήνας, με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, απορρίπτοντας την ανυπόστατη λογική του τουρκολιβυκού μνημονίου. Ό,τι, δηλαδή, είχε βάλει στο τραπέζι όταν συναντήθηκε στην Βεγγάζη και με τον στρατηγό Χαφτάρ, επιδιώκοντας την επανέναρξη των συζητήσεων περί οριοθέτησης από το σημείο που είχαν διακοπεί το 2009-10.
Σύμφωνα, πάντως, με διπλωματικές πηγές, οι προσδοκίες ειναι χαμηλές όσον αφορά στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Οι πηγές αυτές βασίζονται στο γεγονός ότι με τους πρόσφατους χάρτες και την ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ, η Λιβύη αμφισβητεί ευθεώς τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, αλλά και τη δικαιοδοσία ερευνών στα θαλάσσια τεμάχια Κρήτη- 1 και Κρήτη-2 τις ποιες θα αναλάβει η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Chevron. Μία εξέλιξη η οποία προφανέστατα ξεκινά από την Τουρκία, καθώς η Τρίπολη επηρεάζεται έντονα από την Άγκυρα. Η Άγκυρα η οποία αντιδρά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. αγνοώντας επανειλημμένα την ύπαρξη των ελληνικών νησιών ανεξαρτήτως μεγέθους- και προβάλλοντας τη θέση ότι αυτά δεν διαθέτουν κυριαρχικά δικαιώματα πέραν των χωρικών υδάτων στα 6 ναυτικά μίλια.