Θα ήταν πιο τίμιο να ζητήσει μια συγγνώμη σε Έλληνες, Ουκρανούς, Γερμανούς και λοιπούς Ευρωπαίους και να ιδιωτεύσει ήσυχα και αθόρυβα.
Μεγάλη διάσταση έλαβε η διήμερη επίσκεψη της πρώην καγκελαρίου, Άνγκελα. Μέρκελ στην Ελλάδα. Πραγματοποίησε δημόσια συζήτηση με τον Αλέξη Παπαχελά στο Ίδρυμα Στ. Νιάρχος, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ έδωσε και τηλεοπτική συνέντευξη προκειμένου να χωνέψουμε καλά το απαύγασμα της σοφίας της.
Η Μέρκελ, μετά την αποχώρησή της το 2021 από την καγκελαρία, μάλλον παίζει με την ιδέα της επιστροφής της στην πολιτική, ίσως με ρόλο σε κάποιον διεθνή οργανισμό. Έχει ριχτεί λοιπόν με τα μούτρα στο ριμπράντινγκ, όπως το μάθαμε από τον Αλέξη Τσίπρα. Στη Γερμανία από την στιγμή που εκλέχτηκε ο μισητός της Μέρτς με εντελώς διαφορετική ατζέντα από αυτήν σε μεταναστευτικό, ρωσική επεκτατικότητα κ.λπ., του βάζει συνεχώς τρικλοποδιές. Πρώτο χτύπημα η εσωτερική ανταρσία· βουλευτές που επηρεάζει δεν υπερψήφισαν στην πρώτη ψηφοφορία του γερμανικού κοινοβουλίου τον συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλιστών. Στις αρχές της εβδομάδας σε γεύμα με μετανάστες σε συριακό εστιατόριο στο Βερολίνο ήρθε σε σύγκρουση με την μεταναστευτική πολιτική του Μερτς δηλώνοντας ότι θα πρέπει να εξετάζεται στα σύνορα το αίτημα των παράνομων μεταναστών για άσυλο, δηλαδή υπεραμύνθηκε της πολιτικής της που πριν δέκα χρόνια γιγάντωσε το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ευρώπη.
Επιχειρήθηκε ένα ολικό λίφτινγκ για να καταστεί συμπαθής στο ελληνικό κοινό. Δημοσιογράφοι συμμετέχουν στο ριμπράντινγκ λέγοντας ότι έγινε προσπάθεια συμφιλίωσης με το ελληνικό κοινό ή πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα γράφοντας ότι της χρωστάμε και από πάνω, γιατί μας έβαλε στον ίσιο δρόμο, δηλαδή να κόβουν τα εστιατόρια αποδείξεις. Επίσης, αυτή ήταν «καλή», αλλά ο «κακός» Σόιμπλε ήθελε να μας πετάξει έξω από την Ευρώπη.
Αλλά ας δούμε λιγάκι τι είπε η Μέρκελ:
Πρώτα από όλα μας έδωσε τα εύσημα που στην περίοδο των κάπιταλ κοντρόλς, τέτοιες μέρες πριν δέκα χρόνια, τα βγάζαμε πέρα με τα 60 ευρώ που μας επέτρεπαν οι τράπεζες να κάνουμε ανάληψη και αναρωτήθηκε αν οι Γερμανοί θα τα κατάφερναν. Να την ευχαριστήσουμε λοιπόν που από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ μας υπέβαλαν σε αυτή την δοκιμασία και τα καταφέραμε.
Αυτό ήταν το κερασάκι, γιατί η Μέρκελ σε ένα φιλικό περιβάλλον είχε διάθεση να δώσει το δικό της αφήγημα για την δεκαετή περιπέτεια της Ελλάδας στα μνημόνια, αλλά και για την γενικότερη πολιτική της.
Αρχικώς και για το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας και για το μεταναστευτικό της Ευρώπης παραδέχτηκε ότι δεν αντιλήφθηκε ότι είχαν τόση μεγάλη έκταση (σ.σ. και με τους χειρισμούς της τα διόγκωσε περαιτέρω). Στην αρχή της κρίσης όταν ακόμα η φωτιά θα μπορούσε να σβήσει, σχετικά εύκολα, ήταν αμετακίνητη στην θέση «δεν δίνω χρήματα για την διάσωση της Ελλάδας». Σε μια από εκείνες τις συναντήσεις περιγράφει ότι ρώτησε τον Γ. Παπανδρέου τι θέλει από εκείνη και αυτός απάντησε: «Τίποτα». Ήταν προφανής η προσπάθειά της να μειώσει τους υπόλοιπους πολιτικούς, και στον πρόσωπο του ΓΑΠ βρήκε τον πιο εύκολο στόχο. Στις πιέσεις των Αμερικανών και των υπολοίπων Ευρωπαίων να βρεθεί μια λύση με την Ελλάδα, όταν δεν έλεγε «λεφτά δεν δίνω», οχυρώνονταν πίσω από νομικά επιχειρήματα, ότι το γερμανικό κοινοβούλιο δεν θα ενέκρινε την διευθέτηση για την Ελλάδα και ότι ο «κακός» Σόιμπλε, που ήταν δημοφιλής, θα έβαζε εμπόδια.
Η γνώμη της για τους άλλους ηγέτες κυμαίνεται στην ίδια λογική, ο Ομπάμα ήταν ο «αδιάβαστος» γιατί δεν συμμεριζόταν τις νομικές αντιρρήσεις της, ο Πούτιν ήταν ένας τραμπούκος που έπαιζε με την φοβία της με τα σκυλιά, αλλά τι να κάνει, έδεσε την καρδιά της κόμπο και δημιούργησε εταιρική σχέση μαζί του. Βέβαια δεν είπε κάτι για τις ενεργειακές συμφωνίες Γερμανίας – Ρωσίας που έδιναν πλεονέκτημα στη γερμανική βιομηχανία και φτηνή ενέργεια στα γερμανικά νοικοκυριά, αλλά παράλληλα με την ανοχή της Μέρκελ ο Πούτιν από το 2014 προετοίμαζε το 2022.
Με τον Ερντογάν ήταν δύσκολες οι συζητήσεις, αλλά του έδωσε αυτό που ήθελε, δηλαδή ευρωπαϊκά χρήματα, για να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη. Για την περίφημη φωτογραφία με μετανάστες έξω από ένα ίδρυμα και το άτυπο σήμα «μετανάστες ελάτε στην Ευρώπη», είπε: «Δεν σκέφτηκα ότι λόγω της σέλφι κάποιος θα διακινδύνευε να χάσει τη ζωή του για να έρθει στη Γερμανία». Δηλαδή με την στάση της παραδέχτηκε ότι συνετέλεσε στην διόγκωση του προβλήματος και παραδέχτηκε ότι το περιόρισε δίνοντας χρήματα στον Ερντογάν. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν και ανοιχτοχέρα φάνηκε και ούτε σκέφτηκε τις νομικές συνέπειες από το γερμανικό κοινοβούλιο.
Για τον αγαπημένο της Τσίπρα, μόνο καλά λόγια είχε να πει. Σε έναν κόσμο αδίστακτων ή ανόητων ηγετών, δεν προσπάθησε ποτέ να την παραπλανήσει και ήταν πάντα ειλικρινής (ποιος ο Τσίπρας!). Εκεί λίγο με το δημοψήφισμα υπήρξε μια αναστάτωση, αλλά τελικά όλα καλά. Συνεργάστηκαν εν συνεχεία για τέσσερα χρόνια υπέροχα. Τρίτο μνημόνιο, μεταναστευτικό, Συμφωνία των Πρεσπών κ.λπ. Άψογος! Για τον Σαμαρά δεν είπε δύο λόγια αν το 2014 βρισκόμασταν πραγματικά τόσο κοντά στο να ολοκλήρωνε η χώρα το δεύτερο μνημόνιο και να τελείωνε ο εφιάλτης μας ή ήθελαν και ένα τρίτο μνημόνιο για να τελειώσουν όλες οι «εκκρεμότητες», αλλά μάλλον δεν ερωτήθηκε.
Από την συνέντευξη Μέρκελ το πιο εύστοχο μάλλον το είπε ένας συμπατριώτης της, ο Ρόναλντ Μαϊνάρντους του ΕΛΙΑΜΕΠ, ότι όλα αυτά που είπε ακούγονται από ένα πολύ μακρινό παρελθόν, από έναν κόσμο που δεν έχει καμιά σχέση με το σήμερα. Στην απρονοησία της Μέρκελ, στα 16 χρόνια της κυριαρχίας της, οφείλεται εν μέρει τωρινή παρακμή της Δύσης. Ασχολήθηκε επισταμένως 10 χρόνια με την Ελλάδα, ένα πρόβλημα που για το καλό όλων θα έπρεπε να λυθεί σε λίγους μήνες, για να υπηρετήσει το όραμα μιας Ευρώπης κομμένης στα μέτρα της Γερμανίας. Φυσικά απέτυχε σε αυτό, γιατί οι υπόλοιποι δρώντες δεν θα το επέτρεπαν, αλλά κατέστρεψε την Ελλάδα για δεκαετίες και κόντυνε την Ευρώπη που για δεκαετία ενδοσκοπούσε. Στο ίδιο διάστημα η Ρωσία εκμεταλλευόμενη την ανοχή της προετοιμάστηκε για την μεγάλη επίθεση στην Ανατολική Ευρώπη.
Η Τουρκία και αυτή γιγαντώθηκε και πια αντιμετωπίζει την Ευρώπη με έπαρση. Οι ΗΠΑ μετά τον «ήπιο» και επίσης κοντόφθαλμο Ομπάμα μπήκαν στον αστερισμό του Τραμπ και σταδιακά απομακρύνονται από την Ευρώπη. Ενώ και στο εσωτερικό της Γερμανίας δεν τα πήγε καλύτερα, η ενοποίηση της Γερμανίας απέτυχε και η ακροδεξιά με αφετηρία την Ανατολική Γερμανία απειλεί να καταστεί πρώτη δύναμη σε ολόκληρη την χώρα, ενώ και η γερμανική οικονομία από ατμομηχανή της Ευρώπης, αγκομαχά και αυτή όπως ολόκληρη η Ευρώπη, που έχει μείνει πολύ πίσω σε επίπεδο έρευνας και τεχνολογίας.
Όλα αυτά όμως για το εγχώριο πολιτικό και μιντιακό σύστημα δεν έχουν καμιά σημασία. Ριμπράντινγκ θέλει η κα Μέρκελ, αυτό και θα της δώσουμε. Γιατί και το εγχώριο σύστημα πολύ θα ήθελε οι σοφιστείες της Μέρκελ να ήταν και σήμερα της μόδας, αλλά δυστυχώς γι’ αυτούς ο κόσμος της Μέρκελ κατέρρευσε και άφησε πίσω συντρίμμια. Θα ήταν λοιπόν πιο τίμιο να ζητήσει μια συγγνώμη σε Έλληνες, Ουκρανούς, Γερμανούς και λοιπούς Ευρωπαίους και να ιδιωτεύσει ήσυχα και αθόρυβα.