Πρόκειται για μία παρέμβαση που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «θα κάνει καλύτερη τη ζωή των πολιτών που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη».
Ένα αίτημα από ενώσεις ασθενών γίνεται πλέον πραγματικότητα και τελειώνει η αναμονή ασθενών, συγγενών ή συνοδών σε ουρές έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
«16 Ιουνίου ξεκινά η καθολική κατ΄οίκον διανομή φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ», ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής (6/6) ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση που έγινε στα γραφεία του οργανισμού στην Πεύκη.
Όπως είπε, έλαβε την απόφαση να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για αυτή την παρέμβαση μετά τις εικόνες ντροπής που καταγράφηκαν έξω από φαρμακεία του οργανισμού, με ασθενείς να περιμένουν για ώρες. Πλέον, τα φάρμακα που έχουν ανάγκη -και που στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι για πολύ σοβαρά περιστατικά- θα διανέμονται στα σπίτια των ασθενών μέσω συνεργασίας της Πολιτείας με πιστοποιημένη εταιρεία.
«Πίσω από κάθε τέτοια πρωτοβουλία, κρύβεται σκληρή δουλειά. Δουλειά, κανονιστική, ρυθμιστική, δουλειά στο πεδίο για την αποτελεσματική υλοποίηση του έργου», εξήγησε ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε ότι αυτή η παρέμβαση θα κάνει ευκολότερη και καλύτερη τη ζωή των ασθενών ενώ έδωσε έμφαση στο κομμάτι της αξιοπρέπειας και της φροντίδας. «Δεν είναι αξιοπρεπές ένας καταπονημένος συμπολίτης μας να περιμένει ώρες στην ουρά του ΕΟΠΥΥ για ένα φάρμακο που μπορεί να φτάσει στο σπίτι του και να γλυτώσει αυτή την ταλαιπωρία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός ενώ για το θέμα της φροντίδας τόνισε ότι το κράτος πρέπει να φροντίζει αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την τοποθέτηση του τονίζοντας τη σημασία που έχει ο διάλογος των ενώσεων ασθενών με το υπουργείο Υγείας προκειμένου να γίνουν περισσότερα πράγματα για το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Πως θα λειτουργήσει το πρόγραμμα
Σήμερα περισσότεροι από 120.000 ασθενείς επισκέπτονται τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ανά μήνα για να προμηθευτούν φάρμακα υψηλού κόστους. Από τις 16 Ιουνίου κάθε ασθενής μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση, να λαμβάνει τα φάρμακά του, είτε είναι ψυχρής αλυσίδας (ψυγείου) είτε όχι, στο σπίτι του, το γραφείο, ή ακόμα και το εξοχικό του τους καλοκαιρινούς μήνες, εντός 24 έως 48 ωρών. Το μόνο που χρειάζεται είναι να διαθέτει ηλεκτρονική συνταγή, άυλη γνωμάτευση και να έχει ενεργοποιήσει την υπηρεσία αποστολής κατ’ οίκον ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας του ΕΟΠΥΥ. Οι συνταγές ελέγχονται και εκτελούνται από φαρμακοποιούς ενώ η διακίνηση των φαρμάκων γίνεται από πιστοποιημένη εταιρεία.
Για την υποστήριξη των πολιτών ο οργανισμός έχει προβλέψει γραφείο υποστήριξης (helpdesk) στα φαρμακεία του και στα σημεία διανομής, καθώς και τηλεφωνικό κέντρο.
Η υπηρεσία κατ’ οίκον παράδοσης ΦΥΚ τέθηκε σε λειτουργία πιλοτικά πέρυσι την άνοιξη, εξυπηρετώντας ασθενείς που πάσχουν από συγκεκριμένες παθήσεις, και πλέον εισέρχεται στη φάση της καθολικής εφαρμογής, καλύπτοντας όλους τους ασθενείς που εκτελούν τέτοιου είδους συνταγές.
Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε: «Ένας από τους βασικούς μου στόχους είναι η μείωση της ταλαιπωρίας των ανθρώπων στις ουρές του ΕΟΠΥΥ. Για τη μείωση αυτών των ωρών, κύριε Πρωθυπουργέ, έχουμε ήδη υλοποιήσει τα εξής: έχουμε φτιάξει ηλεκτρονική πλατφόρμα για να μπορείς να κλείνεις ραντεβού ηλεκτρονικά και να μην χρειάζεται να περιμένεις, το eticket.eopyy.gov.gr, και ήδη δουλεύει αρκετά. Έχουμε προσλάβει 25 επιπλέον φαρμακοποιούς και έχουμε βάλει στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να ενισχύουν το προσωπικό. Υλοποιούμε τώρα την καθολική εφαρμογή διανομής κατ’ οίκον και θα ανακοινώσουμε τις επόμενες μέρες τον τρόπο της συνεργασίας μας με τα ιδιωτικά φαρμακεία».

″Λιγότερη γραφειοκρατία, λιγότερη ταλαιπωρία”
Από την πλευρά της, η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη επισήμανε: «Δεν μιλάμε για μία απλή παροχή. Μιλάμε για την πρώτη τέτοια υπηρεσία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Μία υπηρεσία που χτίστηκε πάνω σε τρεις αξίες: σεβασμός, φροντίδα, αξιοπρέπεια και παράλληλα διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων. Ποια είναι τα οφέλη για τον ασθενή; Λιγότερη γραφειοκρατία, λιγότερη ταλαιπωρία, ασφαλέστερη και πιο έγκαιρη πρόσβαση στη θεραπεία και κυρίως βελτίωση της ποιότητας ζωής του, τόσο του ασθενούς όσο και του οικογενειακού του περιβάλλοντος και των φροντιστών του».
«Η μεταφορά της φαρμακευτικής αγωγής στην οικία του ασθενούς, ιδιως για τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες ή για όσους διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές, συνιστά αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, εξοικονόμηση χρόνου, πόρων αλλά και ουσιαστική ανακούφιση. Αυτό είναι η ποιότητα ζωής», σημείωσε η Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας Μέμη Τσεκούρα.
«Σκεφτείτε τους ανθρώπους που δεν έχουν φροντιστές, που είναι κλινήρεις, που δεν έχουν παιδιά ή κάποιον να τους φροντίσει. Το ότι φθάσαμε το φάρμακο στο κρεβάτι του ασθενή, κι ενός ασθενή που είναι κλινήρης, είναι πολύ σημαντικό έργο για όλους μας», τόνισε η Πρόεδρος του Συλλόγου Πνευμονικής Υπέρτασης Ιωάννα Αλυσανδράτου.
«Φανταστείτε την εικόνα να προσπαθώ να φθάσω από τη Ροδόπη ή οπουδήποτε σε ένα φαρμακείο για να πάρω ένα φάρμακο όταν έχω περιθώριο λίγων ωρών. Οπότε αυτή η διαδικασία είναι πολύ σημαντική», επισήμανε ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Σπανίων Ασθενών Ελλάδος Δημήτρης Αθανασίου.
«Το να έχεις εύκολη, άμεση πρόσβαση στα φάρμακά σου είναι ένας παράγοντας που συντελεί στο να μην αμελήσεις κάποιες δόσεις, να μην διακόψεις τη θεραπεία σου. Να συμμορφώνεται ο ασθενής είναι το πρώτο βήμα για την ίαση, τη μείωση της εξέλιξης της νόσου», ανέφερε η Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου Παρασκευή Μιχαλοπούλου.
«Μέσα από αυτό το πρόγραμμα εξοικονομούμε πολύ χρόνο καθημερινά από τις μετακινήσεις και την αναμονή στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και βοηθά πάρα πολύ την καθημερινότητά μας καθώς τα φάρμακα αυτά τα παίρνουμε καθημερινά, εφ΄όρου ζωής. Και πρόκειται για θεραπείες οι οποίες είναι επαναστατικές, αλλάζουν τη ζωή μας και μας δίνουν περισσότερα και καλύτερα χρόνια ζωής», υπογραμμισε η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης Άννα Σπίνου.

Ο πρωθυπουργός στο ΚΕΠΑ Γαλατσίου
Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το νέο, πλήρως προσβάσιμο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας στο Γαλάτσι, το οποίο άνοιξε τις πύλες του τον Απρίλιο. Σε συνδυασμό με τον υπερδιπλασιασμό των γιατρών που υπηρετούν στο ειδικό σώμα των ΚΕΠΑ, οι οποίοι πλέον υπερβαίνουν τους 1.200, η νέα δομή έχει συμβάλλει ουσιαστικά στον ταχύτερο προγραμματισμό ραντεβού, καθώς διαθέτει έξι αίθουσες συνεδρίασης Υγειονομικών Επιτροπών.
Ο Πρωθυπουργος ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου από την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως και τον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ Αλέξανδρο Βαρβέρη και συνομίλησε με ιατρούς, άλλους εργαζόμενους καθώς και πολίτες.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης είχε την ευκαιρία να δει τη λειτουργία της υπηρεσίας εξ αποστάσεως διερμηνείας που παρέχει μέσω ειδικής εγκατάστασης το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών και η οποία θα επεκταθεί σταδιακά στο σύνολο των ΚΕΠΑ.
«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την εικόνα την οποία αντίκρισα σήμερα: ένα σύγχρονο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, το οποίο ετοιμάστηκε μέσα από την εξαιρετική συνεργασία του e-ΕΦΚΑ και του Δήμου Γαλατσίου. Μπορεί να εξυπηρετεί τους συμπολίτες μας σε συνθήκες αξιοπρέπειας, ταχύτητας και προφανώς και εύκολης προσβασιμότητας, κάτι το οποίο αφορά ιδιαίτερα τα άτομα με αναπηρία.
Κληρονομήσαμε -η αλήθεια είναι- στα ζητήματα της πιστοποίησης της αναπηρίας πολλές εκκρεμότητες από το παρελθόν. Αλλά με πολύ συστηματική προσπάθεια η κατάσταση πιστεύω ότι εξομαλύνεται. Μίλησε η Υπουργός για τη σημαντική μείωση στους χρόνους αναμονής για να μπορούν οι συμπολίτες μας να έχουν το ραντεβού το οποίο επιζητούν και ευχόμαστε σύντομα αυτός ο χρόνος να μηδενιστεί.
Στην καλύτερη διαλειτουργικότητα μεταξύ των υπηρεσιών και του e-ΕΦΚΑ και του ΕΟΠΥΥ, στην πρόσληψη παραπάνω γιατρών και, φυσικά, σε κάτι το οποίο αναφέρθηκε η Υπουργός, στην αυτονόητη διεύρυνση της λίστας εκείνων των αναπηριών οι οποίες είναι μη αναστρέψιμες. Θεωρώ αδιανόητο να ζητούμε από ένα συμπολίτη μας να επαναπιστοποιείται η αναπηρία του όταν γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει η κατάστασή του.
Κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση, έχουμε και άλλα βήματα να κάνουμε, αλλά σίγουρα οι χρήστες των υπηρεσιών νομίζω πρώτοι θα αναγνωρίσουν ότι εδώ έχει συντελεστεί μία σημαντική πρόοδος. Εδώ κάτι πραγματικά αλλάζει προς όφελος των συμπολιτών μας με αναπηρία», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως σημείωσε: «Οι γιατροί που υπηρετούν στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας τους τελευταίους μήνες έχουν υπερδιπλασιαστεί. Είχαμε, κύριε Πρόεδρε, 500 γιατρούς, πλέον έχουμε 1.200. Αυτό μεταφράζεται σε ταχύτερη, καλύτερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας και σε μείωση των εκκρεμοτήτων για ραντεβού. Είχαμε πριν από ένα χρόνο 30.000 εκκρεμή αιτήματα για προγραμματισμό ραντεβού, σήμερα έχουμε κάτω από 10.000, είμαστε στις 9.000».
Ο Δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος ανέφερε: «Σήμερα ολοκληρώνεται μια τεράστια προσπάθεια της κυβέρνησης, που ξεκίνησε το 2020, γιατί φτιάχτηκε ένα σύγχρονο διοικητικό κέντρο από τέσσερις δημόσιες υπηρεσίες και ύστερα από την παραχώρηση που έγινε ολοκληρώνεται αυτή, όπως είπα, η τεράστια προσπάθεια. Και μας δίνεται η δυνατότητα να πούμε ένα τεράστιο ευχαριστώ»