Μερτς: Προσβλέπω σε μία πολύ καλή συνεργασία – Ποια θέματα συζήτησαν οι δύο ηγέτες.

chat icon
Link copied!

«Οι ελληνογερμανικές γέφυρες γίνονται πιο δυνατές» σημείωσε στις δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση του με τον καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Μερτς για τη θερμή υποδοχή και για την τιμή να είναι ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται τη Γερμανία μετά την εκλογή του νέου καγκελάριου ενώ υπογράμμισε ότι πλέον Αθήνα και Βερολίνο είναι πιο κοντά.

Advertisement
Advertisement

Αναφερόμενος στην ατζέντα της συζήτησης ο κ. Μητσοτάκης εστίασε σε θέματα οικονομίας, αναδεικνύοντας παράλληλα την ανάπτυξη της Ελλάδας.

«Η επίσκεψη μου είναι μήνυμα για προσέλκυση περισσότερων γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα»

«Η Ελλάδα γράφει ένα νέο κεφάλαιο μετά την οικονομική κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, στη μείωση της ανεργίας, στα θετικά μηνύματα από τον τουρισμό.

«Αυτή η συνετή πολιτική αποτυπώνεται στα υψηλά πλεονάσματα και στη συρρίκνωση του δημόσιου χρέους», τόνισε μεταξύ άλλων και στάθηκε και στο κομμάτι των επενδύσεων σημειώνοντας ότι γερμανικές επιχειρήσεις έμειναν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης και συνεχίζουν να επενδύουν ενώ επισήμανε ότι η επίσκεψη του στο Βερολίνο είναι ένα ακόμα μήνυμα για προσέλκυση περαιτέρω επενδύσεων στην ελληνική οικονομία και ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν.

Ο Φριντριχ Μερτς υποδέχεται τον Κυριάκο Μητσοτακη στο Βερολίνο Dimitris Papamitsos

«Η χώρα μου δεν θα περάσει ποτέ ξανά μία κρίση όπως αυτή που μας γονάτισε»

Απαντώντας σε ερώτηση για τα δημοσιονομικά, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα θα πετύχει πλήρως τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει» και δεσμεύθηκε για τη μελλοντική πορεία της χώρας λέγοντας ότι «δεν θα περάσει ξανά κρίση όπως αυτή που μας γονάτισε».

«Η Ευρώπη οφείλει να είναι ενωμένη διπλωματικά και στρατιωτικά»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε επίσης για το Ουκρανικό αναφέροντας ότι «συμφωνούμε στην άμεση και άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών» συμπληρώνοντας ότι «η ΕΕ πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο κάθε ειρηνευτικής διευθέτησης». Για το ίδιο θέμα ο κ. Μερτς δήλωσε ότι αν η Ρωσία αρνηθεί την εκεχειρία τότε είναι πιθανό να επιβληθουν ευρωπαϊκές κυρώσεις. «Η μπάλα είναι στην πλευρά της Ρωσίας», τόνισε ο καγκελάριος.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό «η Ευρώπη οφείλει να είναι ενωμένη διπλωματικά και στρατιωτικά» και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη δημιουργίας ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας ενώ εκτίμησε ότι μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας και στον αμυντικό τομέα. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε επίσης τη θέση που εξέφρασε και χθες, μετά τη συνάντηση που είχε με την Τζόρτζια Μελόνι για προσεκτική επιλογή των συνομιλητών εκτός Ε.Ε. στο θέμα των αμυντικών συνεργασιών.

Advertisement

«Το μεταναστευτικό είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας»

Χαρακτήρισε επίσης απαραίτητη τη συνεργασία της Ένωσης με τις ΗΠΑ, ενώ μίλησε και για το μεταναστευτικό υπογραμμίζοντας ότι πέρα από ανθρωπιστικό είναι και ζήτημα μείζονος εθνικής ασφάλειας και ότι είναι απαραίτητη η σύμπραξη μεταξύ Ελλάδας και Βερολίνου.  

Στιγμιότυπο από την τελετή υποδοχής του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γερμανία DIMITRIS PAPAMITSOS

Σε ερώτηση που απηύθυναν δημοσιογράφοι στους δύο ηγέτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας έκανε λόγο για μίλησε για την ευελιξία που προώθησε η κυβέρνηση στο πεδίο της εργασιακής νομοθεσίας έτσι ώστε και τα δικαιώματα των εργαζομένων να προστατεύονται αλλά και να αυξηθεί η παραγωγικότητα των επιχειρήσεων ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ψηφιακή μετάβαση και στο ρόλο που παίζει για τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας. Όπως έχει γίνει γνωστό, ο Φρίντριχ Μερς έχει εκφράσει την επιθυμία, μετά και την επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης στο συγκεκριμένο πεδίο, να συστήσει υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

 

Advertisement

Ο Πρωθυπουργός ερωτηθείς και για το θέμα πιθανής πώλησης Eurofighter από τη Γερμανία στην Τουρκία, εξήγησε ότι ως φιλοξενούμενος πρωθυπουργός δεν μπορεί να κάνει υποδείξεις σε μία άλλη χώρα για το πως θα πουλήσει τα οπλικά της συστήματα. Με αφορμή όμως την ερώτηση προχώρησε σε ένα γενικότερο σχόλιο λέγοντας ότι για τέτοιου είδους πωλήσεις θα μπορούσαν να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις και να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο προκειμένου να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε κράτους-μέλους.   

Τέθηκε επίσης  ερώτηση σχετικά με την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά ότι «η Ελλάδα είναι δημοκρατία που λειτουργεί πολύ καλά και τελικός κριτής είναι η Κομισιόν. Μου φαίνεται παράξενο που σε ορισμένες κατατάξεις από ΜΚΟ, η χώρα μου βρίσκεται κάτω από αφρικανικές χώρες που δεν διακρίνονται για τα δημοκρατικά τους αντανακλαστικά» και ξεκαθάρισε ότι «στην Ελλάδα ο καθένας μπορεί να πει και να γράψει ότι θέλει».

 

Advertisement