Στη Λιβύη Βορίδης μαζί με τον Επίτροπο Μεταναστευτικής πολιτικής και τους ομολόγους του από Μάλτα και Ιταλία.

chat icon
Link copied!

Βρυξέλλες 

 

Μήνυμα ότι η σημερινή κατάσταση με τις μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη δεν μπορεί να συνεχιστεί, αναμένεται να στείλουν στις αρχές Ιουλίου ο Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ, Μάρκους Μπρούνερ, και οι αρμόδιοι υπουργοί της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας, με κοινή τους επίσκεψη στη Λιβύη. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αξιωματούχοι αναμένεται να μεταβούν στη Λιβύη στις 8 Ιουλίου.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο ξεκινάει σε λίγο λαμβάνει χώρα αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην οποία αποφασίστηκε μια δραστική αύξηση των αμυντικών δαπανών σε ορίζοντα δεκαετίας για όλα τα μέρη της συμμαχίας. Είναι φυσικό λοιπόν ότι σε μεγάλο βαθμό τα θέματα εξωτερικής πολιτικής θα μονοπωλήσουνε το ενδιαφέρον μας…» είπε ο πρωθυπουργός 

 «Η ΕΕ να κάνει σαφές ότι το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο  δεν έχει καμία πρακτική και νομική αξία»

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στο ζήτημα της Λιβύης λέγοντας ότι εκεί τέμνονται προτεραιότητες εξωτερικής και μεταναστευτικής πολιτικής όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τόνισε ότι θα ζητήσει την υποστήριξη της Επιτροπής για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος επαναλαμβάνοντας την αποστολή  πολεμικών πλοίων για την αποτροπή μεταναστευτικών ροών.

«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανταποκρίθηκε άμεσα. Ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος, μαζί με υπουργούς από την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Μάλτα, θα βρεθεί στην Ανατολική και στη Δυτική Λιβύη στις αρχές Ιουλίου, έτσι ώστε να μεταφέρουμε το μήνυμα στις λιβυκές αρχές ότι αυτή η πρακτική δεν μπορεί να γίνει άλλη, να γίνει άλλο ανεκτή». 

Στιγμιότυπο από την άτυπη συνάντηση για το μεταναστευτικό πριν από τη Σύνοδο ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

 Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την άφιξή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός συμμετείχε στην τέταρτη συνάντηση ηγετών των κρατών – μελών που συμμετέχουν στην άτυπη ομάδα περί καινοτόμων λύσεων στο μεταναστευτικό. Η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί στις 17/10/2024, η δεύτερη στις 19/12/2024 και η τρίτη στις 20/3/2025 πριν την έναρξη των αντίστοιχων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, με συνδιοργανωτές την Ολλανδία, την Ιταλία και τη Δανία.

 

Advertisement

Ο Έλληνας πρωθυπουργός παραμένοντας στο ζήτημα της Λιβύης είπε ότι θα ζητήσει να υπάρξει ρητή αναφορά στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο όπου στην ουσία θα πρόκειται για επανάληψη του μηνύματος του 2019 προκειμένου, όπως υπογράμμισε να καταστεί σαφές τόσο στη Λιβύη όσο και στην Τουρκία ότι αυτό δεν έχει πρακτικά και νομικά καμία αξία.

Σύμφωνα με προσχέδιο του τελικού κειμένου, που η HuffPost έχει δει, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να αναφέρει ότι η κατάσταση στη Λιβύη είναι ανησυχητική, με δυνητικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τις μεταναστευτικές ροές. Επαναβεβαιώνει την αταλάντευτη στήριξη της ΕΕ προς τη Λιβύη και την Αποστολή Στήριξης του ΟΗΕ στη χώρα και υπενθυμίζει ότι το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας–Λιβύης για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, αντίκειται στο Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη.

Συρία: Να καταδικαστεί η αποτροπιαστική επίθεση με στόχο ελληνορθόδοξους χριστιανούς

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για τη Συρία λέγοντας ότι θα ζητήσει από το συμβούλιο να καταδικαστεί η αποτροπιαστική επίθεση στη Δαμασκό με στόχο ελληνοορθόδοξους χριστιανούς και να  σταλεί ένα μήνυμα στη νέα κυβέρνηση της Συρίας ότι πρέπει όλες οι θρησκευτικές ομάδες πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού και προστασίας.

Advertisement

Μέση Ανατολή και Διπλωματία

Για την Μέση Ανατολή είπε ότι θα έχει την ευκαιρία να αναφερθεί στις πάγιες ελληνικές θέσεις όσον αφορά την ευρύτερη περιοχή και σημείωσε «την ανάγκη να διατηρηθεί η εκεχειρία, η οποία επιτεύχθηκε μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, να επανέλθουν όλα τα μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε η πυρηνική απειλή του Ιράν να αντιμετωπιστεί όχι με στρατιωτικό αλλά με διπλωματικό τρόπο.

Θα επαναλάβω και πάλι την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι τώρα είναι η ώρα να επαναφέρουμε στη δημόσια συζήτηση το ζήτημα της εκεχειρίας, της άμεσης εκεχειρίας στη Γάζα, με την ταυτόχρονη απελευθέρωση όλων των ομήρων, ώστε να σταματήσει αυτή η πρωτοφανής ανθρωπιστική κρίση».

Ανταγωνιστικότητα και απλοποίηση της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι στη σύνοδο θα συζητηθούν και θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, με έμφαση στα ζητήματα της ενέργειας και στον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να έχει πιο προσιτή ενέργεια.. «πως θα δουλέψει καλύτερη η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας για όλους τους καταναλωτές, πως θα αυξήσουμε τη διείσδυση των ΑΠΕ ώστε να γίνουμε πιο αυτάρκεις και να μην είμαστε εξαρτημένοι από ακριβές εισαγωγές υδρογονανθράκων από τρίτες χώρες».

Advertisement

Για τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας διαβεβαιωσε ότι η Ελλάδα θα στήριξει οποιαδήποτε προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κινείται στη λογική της απλοποίησης και του περιορισμού της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας που δημιουργεί πολύ μεγάλο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας σε όλες τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις».