Δεκτή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η ελληνική πρόταση που οριοθετεί, όσο γίνεται, τη συνεργασία στον Τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας με «ομονοούσες χώρες».

chat icon
Link copied!
Συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, Πέμπτη 26 Ιουνίου 2025. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, θέματα ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας, το μεταναστευτικό και η ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κατάσταση στη Μολδαβία και τα Δυτικά Βαλκάνια αλλά και θέματα εσωτερικής ασφάλειας της Ε.Ε. και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση κρίσεων. POOLEurokinissi

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ως επιτυχία χαρακτηρίζει η ελληνική κυβέρνηση την υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ελληνικής πρότασης αναφορικά με τη συνεργασία στον Τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας με «ομονοούσες χώρες» (like-minded countries) ότι αυτές πρέπει να «συμμερίζονται τους στόχους μας στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας». 

Advertisement
Advertisement

Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία συμπεριλήφθηκε στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας αφορά τις προθέσεις της ΕΕ σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας με τρίτες χώρες και συγκεκριμένα την Τουρκία, τις οποίες χαρακτηρίζει ως «ομονοούσες χώρες» δίνοντας τους το «διαβατήριο» για τη συνεργασία τους με την Ενωση στην αμυντική βιομηχανία.

Η ελληνική κυβέρνηση, μην έχοντας πολλές επιλογές για να εμποδίσει τη συμμετοχή της Τουρκίας στα νέα αμυντικά σχέδια της Ενωσης ζήτησε να υπάρξει ειδική αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων που να οριοθετεί, όσο γίνεται, το ρόλο της Τουρκίας στις αποφάσεις της ΕΕ

Έτσι η πρόταση που κατατέθηκε και έγινε αποδεκτή έχει ως εξής:

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τη σημασία της συνεργασίας με ομοϊδεάτες εταίρους, που συμμερίζονται τους στόχους της εξωτερικής και πολιτικής ασφάλειας της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζει τις πρόσφατες εταιρικές σχέσεις της ΕΕ για την ασφάλεια και την άμυνα με το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά.

 

The European Council underlines the importance of working together with like-minded partners, who share our foreign and security policy goals. It welcomes in that regard the EU’s recent Security and Defence Partnerships with the UK and Canada.

Advertisement

Τον προβληματισμό του για τη συνεργασία της ΕΕ στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας  με τρίτες χώρες εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θέση που σύμφωνα με πληροφορίες υποστηρίζει και η Κύπρος.

Όχι business as usual με την Τουρκία

Λίγο πριν ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε τρίτες χώρες που δεν ευθυγραμμίζονται με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της Ε.Ε.(ΚΕΠΠΑ) και τόνισε ότι η Ευρώπη οφείλει να λάβει υπόψιν τα στρατηγικά συμφέροντά της και να μην αντιμετωπίσει αυτές τις συνεργασίες ως business as usual, ή απλώς ως μια επιχειρηματική συναλλαγή.

Η αναφορά του παραπέμπει και στο πρόγραμμα SAFE των 150 δις. Ευρώ που επιτρέπει, υπό προϋποθέσεις, συνεργασίες με αμυντικές βιομηχανίες τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Advertisement

 

https://www.huffingtonpost.gr/entry/metsotakes-ellada-kai-ee-stelnoen-menema-ste-livee-yia-metanasteetiko-toerkoleviko-mnemonio_gr_685d129de4b0f78c5737f145

 

Advertisement

Προβληματισμός και για τη ρήτρα διαφυγής

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της άμυνας, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε χρήσιμη την ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι από μόνη της δεν αρκεί και ότι χρειάζεται ένα ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο για την προώθηση προγραμμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Στήριξη στις νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην άμυνα

Τέλος, αναφέρθηκε στο 12ετές εξοπλιστικό σχέδιο της Ελλάδας και υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει το ευρωπαϊκό σύστημα νεοφυών επιχειρήσεων στην άμυνα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Χάγη υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει σχέδιο να δαπανήσει περισσότερα από 25 δισεκατομμύρια τα επόμενα 12 χρόνια για την άμυνα. Επιπλέον, αναφερόμενος στην εθνική αμυντική βιομηχανία, είπε ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να δαπανήσει απλώς χρήματα στο εξωτερικό, αλλά να δημιουργηθεί ένα νέο οικοσύστημα στην Ελλάδα, με τεχνολογία, καινοτομία, τεχνητή νοημοσύνη και συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων. Σκοπός, τόνισε, είναι το οικοσύστημα αυτό να αποκτήσει εξαγωγικό χαρακτήρα και να έχει αναπτυξιακό αποτύπωμα για τη χώρα, πέρα από τη γεωπολιτική του σημασία.

Advertisement

 

Advertisement