Έρχεται το νέο σύστημα αξιολόγησης του κράτους. Θα γίνεται ανώνυμα, μέσω συμπλήρωσης ερωτηματολογίου. Ποιες υπηρεσίες αφορά.
Με στόχο την καλύτερη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και την αντιμετώπιση του «βαθέως κράτους», η κυβέρνηση δίνει το λόγο στους πολίτες οι οποίοι θα μπορούν να αξιολογούν τις δημόσιες υπηρεσίες.
Πρόκειται για μία μεταρρύθμιση που είχε εξαγγελθεί πριν από λίγες εβδομάδες και πλέον μπαίνει σε διαδικασία υλοποίησης. Η αρχή γίνεται από σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με την παρουσίαση της ειδικής πλατφόρμας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το πολιτικό πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας που συμπεριλαμβάνεται στις δράσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Ποιες υπηρεσίες θα αξιολογούνται
Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, στο νέο σύστημα αξιολόγησης του Δημοσίου από τους πολίτες θα περιλαμβάνονται κρίσιμες υπηρεσίες που παρέχει το κεντρικό κράτος, όπως ο e-ΕΦΚΑ και μέσα μαζικής μεταφοράς, η ΑΑΔΕ, η ΔΥΠΑ, το Κτηματολόγιο, τα ΚΑΠΗ, οι Πολεοδομίες αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση, όπως η καθαριότητα, ο φωτισμός στους δρόμους, οι χώροι στάθμευσης και οι παιδικοί σταθμοί.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι πολίτες θα μπορούν ανώνυμα να συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο που θα είναι σχετικό με τις υπηρεσίες που τους παρέχονται από μία σειρά φορέων του Δημοσίου. Θα μπορούν επίσης να καταθέσουν τη γνώμη τους για τους χώρους πρασίνου, την ανακύκλωση, τις παιδικές χαρές, την κάλυψη ατόμων με αναπηρία, τα δημοτικά ιατρεία, ακόμα και για τις πρόνοιες για τα ζώα συντροφιάς.
Στη λίστα θα βρεθούν και ψηφιακές υπηρεσίες, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αλλά και υπηρεσίες που πλέον παρέχονται μέσω του gov.gr, όπως η συμπλήρωση υπεύθυνης δήλωσης, ο ψηφιακός έλεγχος εισιτηρίων για γήπεδα και το e-παράβολο.
Στόχος της αξιολόγησης ο εντοπισμός δυσλειτουργιών
Όπως εξηγούν από την κυβέρνηση, τα σχόλια των πολιτών θα αναλύονται ανά φορέα, ανά υπηρεσία, ανά περιφέρεια, περιφερειακή ενότητα, δήμο και δημοτική ενότητα, ακόμα και σε επίπεδο ταχυδρομικού κώδικα, ενώ θα εξετάζεται και η ηλικιακή ομάδα των συμμετεχόντων.
Ο άμεσος στόχος του νέου συστήματος είναι ο εντοπισμός δυσλειτουργιών που μπορεί να ταλαιπωρούν τους πολίτες.
Οι απαντήσεις των συμμετεχόντων θα συμβάλουν στη δημιουργία μίας μεγάλης τράπεζας δεδομένων έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι όποιες συστημικές αδυναμίες του Δημοσίου που θα αναδειχθούν από τη διαδικασία αλλά και να αξιοποιηθούν περαιτέρω κάποιες επιτυχημένες πρακτικές.
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν επίσης πως για τις υπηρεσίες εκείνες που η εξυπηρέτηση του πολίτη συνήθως γίνεται πρόσωπο με πρόσωπο (πχ τα ΚΕΠ) θα υπάρχει μία συμπληρωματική μέθοδος αξιολόγησης. Συγκεκριμένα, ο πολίτης που θα έχει εξυπηρετηθεί θα λαμβάνει στο κινητό του ένα ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο και μέσω αυτού θα μπορεί να αξιολογεί και την υπηρεσία και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.
Το Μέγαρο Μαξίμου δίνει μεγάλη σημασία στην επιτυχημένη εφαρμογή της νέας πρωτοβουλίας καθώς ένα μεγάλο μέρος της ταλαιπωρίας των πολιτών στην καθημερινότητα τους οφείλεται στην ποιότητα των υπηρεσιών του Δημοσίου.