Συν εν δυνάμει προοπτικές για «κάτι παραπάνω» στο μέλλον.
Σε θετική πορεία φαίνεται να βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την απόκτηση δύο μεταχειρισμένων ιταλικών φρεγατών κλάσης Bergamini για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού, μετά τις επαφές μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών κατά το τελευταίο διάστημα.
Υπενθυμίζεται πως ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε πρόσφατα την Ιταλία, συναντώντας την Ιταλίδα ομόλογό του Τζόρτζια Μελόνι, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, να συναντά τον αρμόδιο Ιταλό υπουργό στη Ρώμη, συζητώντας την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με έμφαση στην αμυντική καινοτομία και βιομηχανία, μέσω της συνεργασίας μεταξύ των αμυντικών οικοσυστημάτων Ελλάδας και Ιταλίας- ενώ υπεγράφη συμφωνία για θέματα εναέριας αστυνόμευσης (Air Policing) σχετικά με την αντιμετώπιση εναέριων μη στρατιωτικών απειλών.
Στο πλαίσιο της συμμετοχής μου στο 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας, συναντήθηκα με χαρά στο Υπουργείο Άμυνας, στη Ρώμη, με τον Ιταλό ομόλογό μου @GuidoCrosetto.
— Nikos Dendias (@NikosDendias) May 12, 2025
Συζητήσαμε την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μεταξύ 🇬🇷 και 🇮🇹, με έμφαση… pic.twitter.com/dTIrmRQ6jA
Αν και δεν έγιναν ανακοινώσεις σχετικά με τις φρεγάτες Bergamini (FREMM) που ενδιαφέρουν το ΠΝ, το ζήτημα είναι «ζωντανό», δεδομένου ότι τα δύο σκάφη που αναμένεται να αποδεσμευτούν στα τέλη της δεκαετίας, προκειμένου να αντικατασταθούν από ισάριθμος FREMM EVO, θα αποτελούσαν εξαιρετικά σημαντική ενίσχυση για τον στόλο, δεδομένου του επείγοντος της αντικατάστασης των ιδιαίτερα ηλικιωμένων πλέον φρεγατών «S». Σημειώνεται πως, δεδομένων των σχέσεων Τουρκίας- Ιταλίας – με ενίσχυση των σχέσεων στον κλάδο της αμυντικής βιομηχανίας- υπήρχε μία ανησυχία περί ενδεχόμενου «ναυαγίου» της συγκεκριμένης προοπτικής, ωστόσο κάτι τέτοιο – προς το παρόν, τουλάχιστον- δεν φαίνεται να συμβαίνει.
Αξίζει να αναφερθεί πως, δεδομένου ότι οι γαλλοϊταλικές FREMM (Frégate Européenne Multi-Mission στα γαλλικά ή Fregata Europea Multi-Missione στα ιταλικά) αποτελούσαν παλιό «όνειρο» για το Πολεμικό Ναυτικό από την πρώτη δεκαετία του 2000, το οποίο δεν υλοποιήθηκε λόγω της οικονομικής κρίσης, εάν η απόκτηση των δύο σκαφών γίνει πραγματικότητα, θα μπορούσε εν δυνάμει να ανοίξει τον δρόμο για ένα «μοντέλο» αντίστοιχο αυτού που ακολουθήθηκε πριν από δεκαετίες για τις φρεγάτες «S», όπου υπήρξε σταδιακή προμήθεια μεταχειρισμένων μονάδων που αποσύρονταν από το ολλανδικό πολεμικό ναυτικό.

Αν και κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή φαντάζει μακρινό ως ενδεχόμενο (καθώς για να υπάρξει οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση θα πρέπει πρώτα να γίνει η προμήθεια των δύο πρώτων, και για κάτι τέτοιο εκκρεμούν πολύ σημαντικά ζητήματα τα οποία πρέπει να διευθετηθούν- όπως το αντίτιμο που θα ζητηθεί από την ιταλική πλευρά και το πότε ακριβώς θα παραδοθούν τα σκάφη), μια τέτοια εξέλιξη σίγουρα θα ήταν θετική για το ΠΝ, παρέχοντας διέξοδο όσον αφορά στην ανανέωση του στόλου με λογικό κόστος. Σημειώνεται πως συνολικά το ιταλικό ναυτικό διαθέτει οκτώ φρεγάτες της «οικογένειας» των FREMM, με την πρώτη να έχει ενταχθεί σε υπηρεσία το 2013.
Ως προς το πότε θα μπορούσαν να παραληφθούν οι δύο Bergamini, σημειώνεται πως, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα από τη Fincantieri, η τελετή κοπής μετάλλου για την πρώτη από τις δύο φρεγάτες της κλάσης έλαβε χώρα στις 3 Απριλίου: Η παράδοση της πρώτης αναμένεται το 2029 και της δεύτερης το 2030. Επίσης, φρεγάτες FREMM διαθέτει και το γαλλικό πολεμικό ναυτικό- ενώ αξίζει να σημειωθεί πως και η αμερικανική Constellation , για την οποία υπάρχει ελληνικό ενδιαφέρον, βασίζεται στο σχέδιο των FREMM.