Μήνυμα της Αθήνας στον Χαφτάρ μετά το διπλωματικό επεισόδιο στη Βεγγάζη.
Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου θα έχει Τετάρτη το μεσημέρι της Τετάρτης (9/7) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνο Πλεύρη στον απόηχο του διπλωματικού επεισοδίου με την ευρωπαϊκή αποστολή στη Βεγγάζη.
Η κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης κατήγγειλε την αποστολή, με τον επίτροπο Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους υπουργούς της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Μάλτας, για «κατάφωρη παραβίαση της λιβυκής κυριαρχίας και της διπλωματικής δεοντολογίας», ακυρώνοντας αιφνιδιαστικά την προγραμματισμένη επίσκεψή τους και κηρύσσοντάς τους «ανεπιθύμητα πρόσωπα».
Νωρίτερα, η ευρωπαϊκή αποστολή είχε επαφές στην Τρίπολη, με την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, για τις μεταναστευτικές ροές και την μεγάλη πίεση που δέχεται η Κρήτη.
Διπλωματική κρίση
Ο Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων και οι υπουργοί Εσωτερικών της Ιταλίας και της Μάλτας και Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας, αμέσως μόλις έφτασαν νωρίτερα σήμερα το αεροδρόμιο της Βεγγάζης, στο ανατολικό τμήμα τις διαιρεμένης Λιβύης, κλήθηκαν να αποχωρήσουν με το αιτιολογικό ότι «αγνόησαν την εθνική κυριαρχία» της χώρας.
Η αντιπροσωπεία έφτασε στη Βεγγάζη για μια συνάντηση με την παράλληλη κυβέρνηση του Οσάμα Χάμαντ, συμμάχου του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος ελέγχει το ανατολικό τμήμα και μεγάλο μέρος της νότιας Λιβύης. Λίγο νωρίτερα είχαν συναντηθεί με την αντίπαλη, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση που ελέγχει την πρωτεύουσα Τρίπολη και τη δυτική Λιβύη.
Στην ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία μετείχαν ο Επίτροπος Μάγκνους Μπρούνερ, ο Έλληνας υπουργός Θάνος Πλεύρης και οι υπουργοί Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Πιαντεντόζι και της Μάλτας Μπάιρον Καμιλέρι.
Η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης έκανε λόγο για «κατάφωρη παραβίαση των διπλωματικών κανόνων», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, και ανακοίνωσε ότι ακυρώνει την επίσκεψη αμέσως μετά την άφιξη της αντιπροσωπείας στο αεροδρόμιο. Οι υπουργοί κηρύχθηκαν «ανεπιθύμητα πρόσωπα» και τους ζητήθηκε να αποχωρήσουν από το έδαφος της Λιβύης. Πρόσθεσε ότι οι διπλωμάτες και τα μέλη κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανισμών πρέπει «να σέβονται την κυριαρχία του κράτους της Λιβύης», χωρίς άλλες διευκρινίσεις.
Κικίλιας για μεταναστευτικές ροές από Λιβύη: Πιο σκληρά μέτρα αν δεν αλλάξει κάτι
Η παράλληλη κυβέρνηση του Χάμαντ είχε ανακοινώσει το βράδυ της Κυριακής ότι είναι «υποχρεωτικό» για τα μέλη των διπλωματικών αποστολών και των διεθνών οργανισμών να ζητούν βίζα για να πάνε στη Λιβύη και ότι θα πρέπει να απέχουν «από κάθε επίσημη συνάντηση ή επίσκεψη» στη χώρα χωρίς την προηγούμενη έγκριση της.
Η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία είχε συναντηθεί το πρωί στην Τρίπολη με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της παράτυπης μετανάστευσης.
Ελληνική αντίδραση
«Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την κατάσταση με αποφασιστικότητα, σεβόμενη τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανόνες για τη μετανάστευση, αλλά και χωρίς καμία διάθεση να γίνει η πατρίδα μας ξέφραγο αμπέλι».
Αυτό επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ υπενθυμίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση ήταν και το 2019 όταν προέκυψε το θέμα στη Μυτιλήνη και το 2020 στον Έβρο με την καθοδηγούμενη παράνομη μετανάστευση. «Από τότε μέχρι σήμερα η κατάσταση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι απολύτως ελεγχόμενη και αυτό έγινε λόγω της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης. Δεν πρόκειται ειδικότερα στο μέσον της τουριστικής περιόδου να κάνουμε εκπτώσεις στο ζήτημα αυτό».
Επεσήμανε δε ότι η δράση θα αναπτυχθεί σε τρία επίπεδα: Επαφές με τις δύο κυβερνήσεις στην Λιβύη, διαχείριση επιχειρησιακά στη θάλασσα και διαχείριση επίσης επί του ελληνικού εδάφους.
Αναφορικά με την απόφαση της κυβέρνησης που έχει έδρα την Βεγγάζη να χαρακτηρίσει ως ανεπιθύμητα πρόσωπα τα μέλη της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας για το μεταναστευτικό, υπό τον Επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Μάγκνους Μπρούνερ ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για χαοτική κατάσταση δεδομένου ότι δύο σχήματα διεκδικούν την ιδιότητα της κυβέρνησης της χώρας. «Δεν νομίζω ότι ήταν μία θετική στάση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί μέσα σε αυτή την εξαιρετικά περίεργη κατάσταση να βρει μία λύση, όπως έχει επιχειρήσει και με άλλους γείτονες στα νότια και στα ανατολικά, σε ένα περίπλοκο θέμα όπως το μεταναστευτικό. Η Λιβύη πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να αγνοήσει τον παράγοντα Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι ο δρόμος για την όποια οικονομική στήριξη της Λιβύης περνάει και από την Αθήνα», ξεκαθάρισε ο κ. Χατζηδάκης.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΕΡΤ)